Sari direct la conținut

Tulpina Omicron în 10 întrebări și răspunsuri: Când vom ști dacă vaccinurile sunt sau nu eficiente, de ce a apărut în Africa, cât de contagioasă este și ce simptome provoacă

HotNews.ro
Pandemie, Foto: Profimedia Images / Rana Dias / Caia Image
Pandemie, Foto: Profimedia Images / Rana Dias / Caia Image

​Nici nu am scăpat cu bine de tulpina Delta a coronavirusului, dominantă în acest moment în lume și aflată la originea declanșării valului 5 al pandemiei în multe țări din Europa occidentală în urmă cu doar câteva zile, și deja suntem pândiți de un nou pericol: o nouă tulpină a coronavirusului – Omicron – despre care se știu în acest moment puține lucruri. Este sau nu acoperită de vaccinuri? Provoacă sau nu simptome și forme severe? Cât de ușor se transmite? În cât timp va ajunge în România? Încercăm să găsim răspunsuri la cele mai importante întrebări împreună cu Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică și unul dintre cei mai vizibil specialiști în pandemie, cunoscut ca Profu’ de Sănătate publică, și cu ajutorul datelor științifice deocamdată limitate pe care le avem la dispoziție.

1. Cum se transmite noua tulpină B.1.1.159 Omicron?

Și în cazul acestei tulpini, transmiterea se face pe calea aerului, la fel ca în cazul precedentelor, astfel că este recomandat să continuăm cu purtarea măștilor, folosirea ventilației, inclusiv geamuri deschise cât se poate de des, distanțarea și, ar fi recomandat, testarea rapidă în masă, explică Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

2. Este tulpina Omicron mai contagioasă decât Delta, actuala tulpină dominantă în lume?

În acest moment, temerile specialiștilor sunt că noua tulpină Omicron este mai contagioasă chiar și decât tulpina indiană Delta, cea mai transmisibilă de până acum, considerată de aproximativ două ori mai contagioasă decât tulpina britanică Alpha, precedenta tulpină dominantă.

Varianta Omicron a fost clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o „variantă îngrijorătoare”, care are un potenţial sporit de infectare, comparativ cu celelalte variante. de asemenea, persoanele care au fost deja infectate cu o tulpină de coronavirus în trecut au un risc de reinfectare mai mare, comparativ cu alte variante ale virusului.

De câte ori mai contagioasă este Omicron decât Delta (dacă este), cât de contagioasă este pentru vaccinați și cât pentru nevaccinați, vom afla în perioada următoare, pe măsură ce vom avea la dispoziție studii în acest sens.

3. Omicron provoacă simptome mai severe decât precedentele tulpini ale coronavirusului?

Infectarea cu tulpina Omicron provoacă simptome neobişnuite față de alte variante ale coronavirusului, una dintre ele fiind oboseala severă.

Întrebarea aflată pe buzele tuturor este însă dacă această nouă tulpină provoacă sau nu forme de boală mai gravă decât precedentele. Până în acest moment, pacienții care s-au infectat cu noua tulpină sud-africană Omicron nu au dezvoltat forme severe ale bolii COVID-19, a declarat pentru BBC medicul Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud. Niciunul dintre cazurile diagnosticate până acum în Africa de Sud nu este grav.

4. Câte mutații are tulpina Omicron?

Tulpina Omicron are un număr fără precedent de mutații, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Datele pe care le avem la dispoziție în acest moment arată că noua tulpină a coronavirusului are în total 50 de mutații, mai mult de 30 dintre acestea fiind în structura proteinei Spike și 10 in RBD (receptor binding domain), structura care se leagă la receptori și față de care sunt dirijați anticorpii neutralizanți, inclusiv cei din vaccin.

5. Tulpina Omicron a ajuns în România?

Oficial, noua tulpină Omicron nu a ajuns încă în România.

Instituția care anunță oficial primele cazuri de infectare cu o nouă tulpină înregistrate pe teritoriul României este Institutul Național de Sănătate Publică. Până în acest moment, INSP nu a anunțat niciun caz de infectare cu noua tulpină pe teritoriul României.

6. Când ar putea ajunge tulpina Omicron în România și în ce țări a ajuns deja?

Nimeni nu poate spune cu precizie în acest moment dacă este o chestiune de săptămâni sau de zile.

Judecând după rapiditatea cu care s-au răspândit precedentele tulpini de coronavirus, primul caz de infectare pe teritoriul României este o chestiune de timp, în ciuda restricțiilor impuse de multe țări persoanelor care călătoresc dinspre Africa de Sud.

Tulpina Omicron a depășit deja granițele continentului african și a ajuns în câteva țări europene, precum Portugalia (lider la rata de vaccinare împotriva COVID-19 pe continent), Scoția, Austria, Cehia, Germania, Italia, Danemarca, dar și în Canada sau Australia.

7. Când vom ști dacă actualele vaccinuri sunt eficiente și în cazul tulpinii Omicron?

În acest moment, întreaga planetă așteaptă cu sufletul la gură rezultatele primelor teste privind efectul vaccinurilor asupra noii tulpini. Primele rezultate ar urma să fie disponibile în aproximativ două săptămâni, explică Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

De subliniat că întrebările privind eficiența vaccinurilor au existat la apariția fiecărei noi tulpini importante de coronavirus.

Compania Moderna a anunțat deja că, în cazul în care tulpina Omicron evită protecția vaccinurilor actuale, un vaccin complet nou, care să acopere și noua tulpină, ar putea fi gata la începutul anului 2022.

La rândul său, BioNTech a anunțat luni că a început să lucreze la un vaccin adaptat la Omicron, noua variantă îngrijorătoare a coronavirusului detectată în Africa de Sud, dar nu este încă foarte clar dacă va trebui să refacă actualul său vaccin contra COVID-19.Dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura standard a companiei pentru noile variante, a precizat BioNTech, care produce vaccinuri împreună cu Pfizer.

8. Continuăm să ne vaccinăm și să folosim certificatul verde sau punem totul pe pauză?

Are sau nu rost să continuăm să ne vaccinăm sau punem totul pe pauză până când vom ști mai multe lucruri despre eficiența vaccinurilor în cazul variantei Omicron?

Răspunsul corect este „continuăm să ne vaccinăm”, afirmă Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică

În primul rând, în România și în Europa, tulpina Delta, care este acoperită de vaccinuri, este în continuare dominantă.

În al doilea rând, tulpinile suferă mutații în populația de persoane nevaccinate, iar vaccinurile reduc simptomele severe și decesele.

De asemenea, extinderea și întărirea utilizării certificatului verde sunt foarte utile pentru a proteja persoanele nevaccinate de infecție, spune Răzvan Cherecheș.

9. Actualele teste rămân eficiente în detectarea infecției cu noua tulpină?

Răspunsul este da, cel puțin în privința testelor PCR.

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 şi sunt în desfăşurare investigaţii pentru a determina dacă această variantă are vreun impact asupra celorlalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

10. De ce noua tulpină care a pus lumea pe jar a apărut în Africa?

Noua tulpină Omicron a apărut în Africa din cauză că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost monopolizate de către țările bogate, în special din Europa, Statele Unite ale Americii și parțial din Asia, este răspunsul lui Răzvan Cherecheș.

Rata de vaccinare pe continentul african este de doar 7%.

„Distribuția vaccinurilor va trebui să fie una echitabilă la nivel global, dacă vrem să eliminăm riscurile de evadare imunologică”, este avertismentul lui Răzvan Cherecheș.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro