Sari direct la conținut

VIDEO Rafila spune că de săptămâna viitoare ar putea să înceapă trendul descendent al pandemiei de COVID și treptat să renunțăm la restricții

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: Guvernul Romaniei
Alexandru Rafila, Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este de părere că săptămâna viitoare ar putea începe trendul descendent al acestei pandemii. ‘Văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât săptămâna viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii și, cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea, să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp’, a spus Rafila. Acesta a enumerat două elemente care ar fi încurajatoare în ciuda numărului mare de cazuri de COVID din ultimele zile.

  • „Într-adevar ieri a fost cifra record de 40.000 de infectați. E adevarat am avut și număr record de teste de la începutul pandemiei, 122.000 de teste. Azi sunt 35.800 cazuri din 110.000 de teste. Medicii de familie efectueaza circa 10% din totalul testelor.
  • Situația rămâne precopantă, dar două elemente ne încurajează. În primul rând numărul de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult. Ieri au fost doar 200 de cazuri internate în spital la cele 40.000 de persoane infectate. Astăzi la 36.000 de persoane infectate circa 450 au fost internate în spital, iar creșterile la Terapie Intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi la Terapie Intensivă, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenței medicale.
  • Și decesele sunt preocupante pentru noi. Azi au fost înregistrate 107 decese plus inca 13 care sunt din perioade anterioare. Cred că văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât săptămâna viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii și cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp, sigur astea sunt decizii care vor fi luate la nivelul Guvernului, la starea de alertă și să existe o revenire predictibilă la normalitate în perioada următoare.”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a mai declarat că ieri a sosit în țară acea tranșă de 50.000 de cutii de Molnupiravir, care, în cursul zilei de azi și mâine, va fi distribuită spitalelor și centrelor de evaluare astfel încât să scadă cazurile care sunt complicate și decesele.

Alexandru Rafila a mai spus că, în cursul acestei săptămâni, Guvernul va emite și o ordonanță care să stabilească și în România condițiile de traversare a frontierei cu certificatul digital COVID.

„În interior (n.a pe teritoriul României) probabil vom lua o decizie ulterioară, de comun acord care sa fie favorabilă controlului pandemiei și bineînțeles funcționării activităților economice și sociale.”, a mai spus ministrul Sănătății.

Certificatul verde COVID-19 rămâne deocamdată valabil în România, chiar dacă au trecut 9 luni de la schema inițială de vaccinare, însă nu mai poți călători în UE fără doza 3. Raed Arafat spune că și România va trece la regulile UE „în curând”

Începând de marți, 1 februarie, persoanele care au mai mult de 9 luni de la schema inițială de vaccinare împotriva COVID-19 trebuie să efectueze doza 3 (booster) pentru a putea călători în alte țări din UE, deoarece certificatul verde își pierde valabilitatea după 9 luni, în lipsa dozei 3. În schimb, pe teritoriul României, toate certificatele verzi rămân deocamdată valabile, indiferent dacă au trecut sau nu 9 luni de la schema inițială de vaccinare. Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anunțat însă luni că acest lucru va fi reglementat și în România „în curând”.

Ministerul Sănătății a emis astăzi o informare în care amintește că certificatele verzi rămân deocamdată valabile în România – chiar și în cazul persoanelor care au depășit 9 luni de la schema inițială și nu au făcut și boosterul:

  • „Pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:
  • În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.
  • După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.
  • În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.”

Câți români au împlinit 9 luni de la schema inițială de vaccinare și câți au făcut boosterul

Până la data de 1 mai (acum 9 luni), în România s-au vaccinat cu schemă completă 1.963.639 persoane. Practic, pentru aceste persoane, certificatul verde nu mai este valabil pentru călătoriile în UE începând de astăzi.

În acest moment, 2.388.599 de români s-au vaccinat cu doza booster. Pe aceste cifre, rezultă o diferență de 424.960 de persoane.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 spune însă că nu are cifrele exacte ale românilor al căror certificat a expirat, deoarece există mai multe variabile – persoane care au făcut doza booster dar nu și-au generat noul certificat pentru doza 3, persoane care au făcut boosterul în străinătate etc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro