Sari direct la conținut

Mit spulberat de unul dintre cei mai cunoscuți medici: Celulele stem recoltate copilului la naștere nu îl ajută dacă se îmbolnăvește de leucemie

HotNews.ro
Prof. dr. Alina Tănase, Foto: Hotnews
Prof. dr. Alina Tănase, Foto: Hotnews

Celulele stem recoltate bebelușilor la naștere nu ajută de fapt în tratarea leucemiei, în cazul în care copilul se va îmbolnăvi, pe parcursul vieții. „Celulele propriului copil, pe care le depozitezi la naștere, nu pot ajuta copilul respectiv, dacă el face o leucemie acută. Așadar, crioprezervarea în băncile private nu ajută la transplantul de celule stem hematopoietice”, afirmă prof. dr. Alina Tănase, medicul care a dezvoltat, în ultimii 10 ani, o secție de transplant medular la standarde occidentale în cadrul Institutului Clinic Fundeni din București și a salvat viețile a sute de pacienți cu leucemie.

Celulele proprii ale copilului nu pot fi folosite dacă acesta dezvoltă leucemie

În primul rând, în situația nefericită în care copilul s-ar îmbolnăvi de leucemie, pentru tratament nu pot fi folosite propriile sale celule, ci doar celulele altei persoane. Potrivit medicului Alina Tănase, în transplantul de celule pot fi folosite strict celule cordonale din băncile publice, în niciun caz propriile celule dintr-o bancă privată: „Nu poți folosi celulele proprii ale copilului, dacă acesta dezvoltă leucemie, pentru că sunt celule autologe. Principiul tratamentului, transplantului alogeneic, este să pui alte celule, care să aibă efect imunologic împotriva celulelor de cancer. Nu folosești aceleași celule”, a explicat dr. Alina Tănase, în cadrul unui eveniment organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge.

Apoi, transplantul cu celule recoltate la naștere și păstrate în bănci publice (nu celulele proprii) a scăzut foarte mult în toată lumea în ultimii ani, este o procedură greoaie și prezintă risc de complicații mari, potrivit medicului Alina Tănase: „Celulele recoltate la naștere, în principiu, nu se pot folosi. Transplantul cu celule cordonale a scăzut foarte mult în ultimii ani în toată lumea, fiindcă posibilitatea să găsești un donator în familie este foarte mare.”

Cei mai mulți dintre noi avem în preajma noastră pe cineva din familie care poate să fie compatibil, iar procedura este mult mai simplă, spune șefa Secției de transplant medular de la Institutului Clinic Fundeni din București: „Această procedură este mult mai ușoară – este mult mai ușor să recoltezi celule de la un donator viu, disponibil imediat, decât celulele din cordon, care sunt puține pentru un adult. Ele își găsesc, de obicei, folosința la copii, doar că trebuie să aibă o viabilitate mare și să fie o cantitate mare, iar centrele care continuă să facă transplant cu celule cordonale sunt extrem de puține.”

Nu în ultimul rând, complicațiile transplantului cu celule cordonale sunt mult mai mari, subliniază medicul Alina Tănase, „pentru că sunt foarte puține celule și atunci, până grefează, este un timp mult mai lung, iar pacientul este într-o perioadă în care are complicații mult mai mari”.

„Celulele propriului copil, pe care le depozitezi la naștere, nu pot ajuta copilul respectiv, dacă el face o leucemie acută. Așadar, crioprezervarea în băncile private nu ajută la transplantul de celule stem hematopoietice”, este verdictul medicului.

Copil bolnav / Foto: Dreamstime.com

În ce situații pot fi folosite celulele stem recoltate la naștere

Celulele stem recoltate bebelușului la naștere ajută doar dacă sunt depozitate într-o bancă publică. Practic, pot ajuta doar alte persoane, dar nu persoana de la care au fost recoltate.

Ele sunt folosite doar în situația în care „pentru un pacient nu găsim donator nici în familie, nici în Registrul național și nici în cel internațional al donatorilor, pentru un astfel de pacient ar trebui căutat în băncile publice de celule stem”, explică dr. Alina Tănase.

Această procedură medicală prezintă însă „complicații enorm de mari”, subliniază medicul: „Sunt necesare mai multe cordoane, un singur cordon nu ajunge pentru un adult. Cordoanele trebuie să fie compatibile și se poate încerca o astfel de procedură, dar cu complicații enorm de mari.”

În România nu a fost realizată nicio astfel de procedură medicală la adulți, iar la copil „copil s-a încercat, dar rezultatele nu au fost bune”, mai spune șefa Secției de transplant medular de la Institutului Clinic Fundeni.

„Așadar, crioprezervarea în băncile private nu ajută la transplantul de celule stem hematopoietice”, este concluzia medicului.

Centrul de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni

Medicul Alina Tănase a salvat viețile a sute de pacienți bolnavi de leucemie. Tratament revoluționar, disponibil de anul acesta la Institutul Fundeni

Prof. dr. Alina Tănase este medic primar hematolog, este președintele comisiei de terapii celulare din Ministerul Sănătății și șefa Secției de transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București, fiind, totodată, și directorul medical al spitalului.

În ultimii 10 ani, medicul Alina Tănase a dezvoltat o secție de transplant medular la standarde occidentale în cadrul Institutului Clinic Fundeni din București.

Începând de anul acesta, la Institutul Clinic Fundeni din București este disponibil, în premieră în România, un tratament personalizat revoluționar, aprobat deocamdată doar pentru două tipuri de cancere hematologice – leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr și limfomul cu celulă mare B.

„Este visul oricărui medic care tratează cancer”, spune medicul Alina Tănase despre tratamentul revoluționar disponibil în secția de spital pe care o conduce.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro