70% dintre pacienții români riscă să rămână fără medicamente generice, avertizează producătorii
70% dintre pacienții români riscă să rămână fără medicamente generice, din cauza inflației excesive a costurilor de producție, combinată cu „politicile de taxare și presiunile de scădere constantă a prețurilor”, anunță Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Un medicament generic este un medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic al produsului farmaceutic original. Medicamentul generic este, de regulă, mai ieftin decât originalul, dar conține aceeași substanță activă.
Tratamentul pentru bolile cronice este, de regulă, combinat – atât medicamente inovative, cât și medicamente generice.
„Facilitățile de producție riscă să-și restrângă activitatea, iar unele să înceteze să mai producă medicamente generice. Industria de medicamente generice și biosimilare are o obligație morală și legală de a menține aprovizionarea cu medicamente către România și suntem pe deplin angajați să facem acest lucru. Cu toate acestea, nu putem opera într-un mediu care combină inflația excesivă a costurilor de producție cu politici de taxare (taxa claw-back) si cu presiuni de scădere constantă a prețurilor. Prin urmare solicităm Guvernului României să abordeze această situație dificilă prin politici durabile”, este semnalul de alarmă al producătorilor de medicamente.
Potrivit producătorilor de medicamente generice, „în actualul context socio-economic, cu inflatie la cote alarmante, populație îmbătrânită, cheltuielile cu tratamentul bolilor cronice vor creste.”
1.000 de medicamente generice intrate pe piața locală în perioada 2015-2021 „au generat economii de cost de 780 milioane Euro (la bugetul pentru compensarea medicamentelor) și un acces crescut de 3 ori al pacienților la tratament. 60% dintre aceste economii de cost și anume 472 milioane Euro au fost generate de medicamentele generice din clasele terapeutice: Oncologie, Cardiologie, Diabet și Neurologie. Fără economiile de cost aduse de către medicamentele generice, Guvernul nu ar fi putut susține cererea tot mai mare de medicamente din ultimii ani”, arată producătorii de medicamente.
„Având în vedere contextul socio-economic și introducerea unor medicamente inovative costisitoare în listele de rambursare, realizarea de economii de cost de amploare este vitală pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate”, mai precizează aceștia.
În următorii 10 ani, se pot genera economii suplimentare din intrarea medicamentelor generice pe piață, „dar o oportunitate foarte mare poate veni din creșterea utilizării medicamentelor biosimilare, oportunitate pe care România încă refuză să o valorifice”, mai spun producătorii de medicamente.
Ce măsuri solicită producătorii de medicamente generice și biosimilare pentru ca medicamentele să nu dispară de pe piața din România:
- 1. Scăderea taxei clawback pentru medicamentele de tip II și III cu un procent de 6- 8% – „din cauza modului de calcul al taxei, la prețul de raft , pentru un medicament generic de tip III compensat integral, cu un preț de producător aflat in intervalul 5-50 RON, se plătește o taxă clawback de peste 28% și nu 20% cum prevede Legea 53/2020”, susțin producătorii de medicamente.
- 2. Ajustarea politicii de preț cu rata inflației, cel puțin pentru medicamentele de până în 100 RON.
Despre medicamentele generice:
- Nici o fabrică din lume nu poate asigura tot necesarul de medicamente generice pentru toți cetățenii.
- Fabricile de medicamente generice locale exportă un procent mare din producția locală, între 60% și 100%. Acest lucru contribuie, potrivit producătorilor, la echilibrarea balanței de plăți a României.
- De asemenea, și fabricile locale au portofoliu de medicamente generice din import.
- Nu există linie de producție în România pentru medicamente generice oncologice.
- Tratamentul pentru bolile cronice este combinat, fiind format din medicamente inovative și generice. Pentru că de cele mai multe ori genericul lipseste din piață, tratamentul iși pierde din eficacitate.
Foto: Dreamstime.com.