Sari direct la conținut

Deputatul USR Adrian Wiener cere ca investigațiile PET-CT pentru diagnosticarea cancerului să le fie decontate ulterior pacienților

HotNews.ro
PET-CT, Foto: Vasilis Ververidis / Dreamstime.com
PET-CT, Foto: Vasilis Ververidis / Dreamstime.com

​Adrian Wiener, medic, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cere Ministerului Sănătății decontarea ulterioară a investigațiilor PET-CT pentru diagnosticarea cancerului. Adrian Wiener arată, într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, că prețul unei astfel de investigații depășește 5.000 de lei, și, cu toate că, teoretic, ele ar trebui să fie asigurate gratuit, în practică, „din cauza trenării birocratice, între primul contact cu medicul oncolog şi efectuarea propriu-zisa a investigației se pot scurge câteva luni, timp în care boala avansează”.

PET-CT este cea mai avansată tehnică de medicina nucleară care oferă informații rapide şi complete referitoare la localizarea formațiunilor tumorale şi metabolismul acestora, arată Adrian Wiener, în interpelarea adresată Ministerului Sănătății. PET-CT este o metodă de investigatie utilizată pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienței conduitei terapeutice în afectiunile oncologice.

În fiecare an, în România, peste 100.000 de oameni se îmbolnăvesc de cancer, iar peste 50.000 mor în fiecare an din cauza acestei boli.

Țara noastră figurează anual pe primele locuri în Uniunea Europeană la decesele cauzate de cancer, principalele cauze fiind depistarea târzie şi accesul dificil la cele mai performante metode de diagnosticare, stadializare şi tratament.

„În conformitate cu Ordinul 273/2017 pentru modificarea Ordinului președintelui CNAS nr. 822/2015 privind aprobarea Comisiilor de experți care funcționează pe lângă Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a Regulamentului de organizare şi functionare a acestora şi a atribuțiilor Comisiilor de experţi care funcționează pe lângă Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi ale Coordonatorilor naționali implementarea programelor naționale de sanătate curative -Subprogramul de monitorizare activă a terapiilor specific oncologice prin PET-CT la adulți și copii, dosarele pacienților pentru avizarea efectuării examinării PET-CT se depun în dublu exemplar și trebuie să conțină, printre altele, Referatul de justificare – completat de medical oncolog/hematolog și avizat de coordonatorul de program de la nivelul spitalului (original – tipizatul din Ordinul CNAS 1177/25.07.2018)”, se arată în interpelarea adresată Ministerului Sănătății.

Adrian Wiener

„Astfel, în practică, din cauza trenării birocratice descrise, între primul contact cu medicul oncolog şi efectuarea propriu-zisă a investigației se pot scurge câteva luni, timp în care boala avansează. Orice întârziere în stadializare are consecințe asupra planului de tratament şi a evoluției bolii şi, în final, asupra supraviețuirii”, arată Adrian Wiener.

„Costul mediu al unei investigații PET-CT depăşeşte 5000 lei, o sumă greu disponibilă pentru majoritatea pacienților. Astfel că bună parte dintre ei aleg să aştepte eliberarea referatului pentru a efectua gratuit investigația, reducându-se astfel şansa unui diagnostic în fază incipientă.”

”Pentru că durata eliberării referatului depinde strict de rațiuni birocratice şi organizatorice intrinseci sistemului de sănătate, consider oportună acordarea posibilității fiecărui pacient de a efectua PET-CT, la recomandarea medicului oncolog, strict conform indicaţiilor din ghiduri şi protocoale suportând costurile, care să ii fie ulterior decontate de CNAS după întrunirea Comisiei de Oncologie şi constatarea conformității indicației de efectuare a PET-CT-ului şi eliberarea referatului. Siguranţa unei decontări ulterioare ar putea creşte numărul pacienţilor care efectuează investigația încă din primele zile de diagnostic, mărind astfel şansa unei evoluții favorabile a bolii”, arată Adrian Wiener.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro