Sari direct la conținut

„E inadmisibil ca într-o țară din UE, în care plătim lunar jumătate din salariu statului, să nu poți să-ți vaccinezi copilul” / Criză gravă de vaccin hexavalent, ROR și varicelic în România

HotNews.ro
Copil la vaccinare, Foto: Konstantin Yuganov | Dreamstime.com
Copil la vaccinare, Foto: Konstantin Yuganov | Dreamstime.com

​Vaccinul hexavalent, care se administrează bebelușilor în primele luni de la naștere, lipsește în acest moment în majoritatea județelor țării, în timp ce vaccinul ROR lipsește în aproximativ 15 județe, atrag atenția medicii de familie. Cele două vaccinuri fac parte din schema națională de vaccinare care, teoretic, este asigurată gratuit de Ministerul Sănătății în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) se administrează bebelușilor la vârsta de două luni (prima doză), 4 luni (a doua doză) și 11 luni (a treia doză), potrivit schemei naționale de vaccinare. Vaccinul oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).

Vaccinul ROR (rujeolic-rubeolic-urlian) se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni (prima doză) și copiilor între 5 ani și 7 ani (a doua doză), potrivit schemei naționale de vaccinare. Vaccinul oferă protecție împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.

Medicul Gindrovel Dumitra, fără vaccin ROR în cabinet de două luni

Dr. Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familie, afirmă că sunt probleme cu aprovizionarea cu vaccin hexavalent în aproape toată țara, în timp ce vaccinul ROR lipsește în aproximativ 15 județe.

În județul Dolj, unde Gindrovel Dumitra este medic de familie, vaccinul ROR lipsește de două luni din cabinetele medicilor de familie. Dolj, Timiș și Suceava sunt doar câteva dintre județele unde vaccinul ROR este de negăsit în ultima perioadă.

Dr. Gindrovel Dumitra

HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății, instituția responsabilă de achiziția și de distribuirea vaccinurilor, prin direcțiile de sănătate publică din subordine, un punct de vedere privind criza vaccinurilor hexavalent și ROR: care sunt cauzele crizei de vaccinuri, ce soluții are Ministerul Sănătății pentru rezolvarea problemelor și care este orizontul de timp pentru rezolvarea acestor probleme. Răspunsul instituției conduse de Alexandru Rafila nu a venit, până la momentul publicării acestui articol.

Din farmaciile din România lipsește de asemenea, de luni bune, și vaccinul împotriva varicelei. În acest caz, vorbim despre un vaccin care nu este cuprins în schema națională de vaccinare asigurată gratuit, așa că vaccinul este disponibil doar contra cost, în farmacii, însă în ultimele luni este de negăsit. Glaxo­Smith­Kline, gigantul farmaceutic care produce vaccinul împotriva rujeolei, și-a închis acum doi ani filiala din România, însă dădea atunci asigurări că nu vor exista întreruperi în aprovizionarea pieței românești cu produsele companiei.

Mamă din București: „De o lună așteptăm să facem vaccinul hexavalent. Medicul de familie nu știe când va veni”

Elena locuiește în București. Este mama a două fetițe, de 4 ani și jumătate, respectiv un an și jumătate.

Elena așteaptă de o lună vaccinul hexavalent în cabinetul medicului de familie, pentru a își vaccina fetița cea mică: „De o lună așteptăm să facem vaccinul hexavalent. Medicul de familie ne-a spus că ne anunță când vine, dar încă nu a venit. Nici nu a putut să ne spună când va veni, inițial a zis decembrie, acum zice ianuarie. Trece perioada în care copilul poate fi vaccinat. Nu se găsește nici în farmacii, de cumpărat. Am găsit unul echivalent, făcut de alt producător, o să-l cumpărăm pe acesta, dar costă circa 250 lei. Noi ne permitem, dar sunt sigură că sunt mulți părinți care nu au de unde să plătească acești bani. Este inadmisibil ca într-o țară din Uniunea Europeană să nu poți să-ți vaccinezi copilul, măcar cu vaccinurile din schema obligatorie. Plătim în fiecare lună jumătate din salariu la stat și statul român nu este în stare să ne dea înapoi măcar atât. Să nu ne mai oblige să plătim taxe și impozite dacă nu sunt în stare să facă măcar lucruri simple. Autostrăzi nu avem, spitale nu avem, creșe nu avem. Dar banii știu să-i ia”, a declarat Elena, pentru HotNews.ro.

Pentru fetița cea mare, Elena caută de 3 luni vaccinul împotriva varicelei, care nu este asigurat gratuit în cabinetele medicilor de familie. Teoretic, ar trebui să îl poată cumpăra din farmacie. Practic, nu se găsește nici acolo: „Pentru fetița mai mare căutăm de vreo 3 luni vaccinul împotriva varicelei. Nici acela nu se găsește. Nu găsim nici Nurofen, nici Panadol. Este bătaie de joc. Dacă e prea mic prețul, să le scumpească, plătim, dar măcar să le găsim. Că și timpul asta pe care-l pierdem să alergăm din farmacie în farmacie, costă și el.”

Ministerul Sănătății a pus pe hârtie un „plan de eliminare a rujeolei și rubeolei”

Despre criza de vaccin hexavalent se vorbește în România de câteva luni, însă Ministerul Sănătății a susținut public că problema este ca și rezolvată.

În luna august, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma că achiziţia vaccinului hexavalent pentru copii a fost întârziată „din motive procedurale”, dar susținea că vaccinul urma să fie disponibil, cel mai probabil, de „luna viitoare” (sursa: Antena 3).

Pe 28 septembrie, Ministerul Sănătății transmitea următoarea informare privind vaccinul hexavalent:

„La data de 31.08.2018 stocul de vaccin hexavalent la nivel național era de 126.871 doze, document ce poate fi vizualizat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile actualizat lunar în perioada 15 – 18 pentru luna anterioară. Necesarul lunar de vaccin hexavalent este în medie de aproximativ 42.000 de doze, așadar stocul la nivel național acoperă necesarul pentru aproape 3 luni.

În situațiile în care medicii de familie au nevoie de suplimentarea stocului de vaccin, transmit solicitările către DSP. La nivel național, direcțiile de sănătate publică pot efectua redistribuiri, între județe, de doze de vaccin pentru a acoperi solicitările medicilor.

Pentru vaccinul hexavalent a fost încheiat contract de furnizare pentru cantitatea de 417.000 doze, iar calendarul de livrări pentru perioada următoare prevede aprovizionarea cu 160.000 doze în luna octombrie și 257.000 doze în luna noiembrie, cantități suficiente pentru acoperirea planului național de vaccinare.”

În ceea ce privește vaccinul ROR, la data de 1 noiembrie, Ministerul Sănătății informa că în țară se găseau la acel moment 64.974 de doze.

Tot la 1 noiembrie, Ministerul Sănătății spunea că în România erau disponibile, la acea dată. 40.430 de doze de vaccin hexavalent.

Cea mai recentă centralizare a stocurilor de vaccinuri din țară realizată de autorități și disponibilă public datează din 31 octombrie și poate fi consultată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică: https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/situatia-stocurilor-de-vaccinuri/.

Interesant este însă că, anul acesta, Ministerul Sănătății a pus pe hârtie un Plan de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale / sindromului rubeolic congenital și își propune să crească rata de vaccinare ROR la peste 95%, până în anul 2030.

HotNews.ro a solicitat vineri, 16 decembrie, Ministerului Sănătății, instituția responsabilă de achiziția și de distribuirea vaccinurilor, prin direcțiile de sănătate publică din subordine, un punct de vedere privind criza vaccinurilor hexavalent și ROR: care sunt cauzele crizei de vaccinuri, ce soluții are Ministerul Sănătății pentru rezolvarea problemelor și care este orizontul de timp pentru rezolvarea acestor probleme. Răspunsul instituției conduse de Alexandru Rafila nu a venit, până la momentul publicării acestui articol.

Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Cronica unei morți anunțate”

În luna iulie a acestui an, Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, avertiza că România ar putea fi lovită de o nouă epidemie de rujeolă, mai gravă decât precedenta, declarată în anul 2016, și cu mai multe decese, deoarece numărul copiilor vaccinați este acum mai mic decât atunci.

Dr. Mihai Craiu a prezentat atunci, în cadrul unui eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, cea mai recentă situație a vaccinării ROR la copii disponibilă în țara noastră- un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, publicat în anul 2019.

„Este cronica unei morți anunțate. Uitați-vă la coloanele acestea care tot scad, este proporția copiilor vaccinați cu una, respectiv două doze de vaccin anti-rujeolic. Sunt date oficiale de la CNCSBT. Este ultima analiză anuală, din 2019, din păcate nu avem alta mai recentă”, a declarat dr. Mihai Craiu.

„Din păcate, pot să vă spun că în situația în care prin România trec niște zeci de mii de copii ucraineni, care sunt vaccinați în proporție de doar 30% împotriva bolilor transmisibile – a tras semnalul de alarmă și Organizația Mondială a Sănătății – există un risc mare ca rujeola să vină înapoi și nu o să avem același număr de decese, ci o să avem mai multe, pentru că avem mai mulți copii, ca pondere, care sunt nevaccinați acum. Trebuie făcut ceva”, este semnalul de alarmă tras de medic.

Dr. Mihai Craiu

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în anul 2016. De atunci și până la finalul anului 2019, s-au înregistrat în țara noastră 18.711 cazuri de rujeolă soldate cu 64 de decese. Cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în rândul copiilor nevaccinați.

Foto: Dreamstime.com, Agerpres, INSP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro