Sari direct la conținut

Reacție scandaloasă a primarului din Urziceni unde o femeie a născut pe trotuar în fața spitalului: „Săraca asta dacă nu știe de capul ei…”

HotNews.ro
O femeie a născut pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni, Foto: Captura video
O femeie a născut pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni, Foto: Captura video

Chiar dacă a calificat drept regretabilă situația de la Spitalul din Urziceni, unde o femeie a născut pe trotuarul din fața unității spitalicești, primarul orașului, Constantin Sava, a ținut să aducă în discuție faptul că este vorba de o femeie „cu handicap”, de etnie romă care „nu știe de capul ei”.

Totul s-a petrecut în timpul unei discuții cu un reporter Antena 3, care i-a atras atenția că nu au relevanță toate aceste lucruri aduse de el în discuție. În replică, primarul a spus că nu a înțeles ce a vrut să spună.

Spitalul este în subordinea primăriei. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului unității spitalicești.

Constantin Sava a fost ales primar sub sigla PNL. El a condus filiala Urziceni a liberalilor până anul trecut când a fost schimbat de conducerea partidului.

Iată mai jos dialogul dintre reporterul Antena 3 și primarul din Urziceni:

Reporter Antena 3: Ați văzut solicitarea ministrului Rafila având în vedere cazul de la Urziceni. În primul rând cum vi se pare dvs. ce s-a întâmplat acolo?

Primar: Este o chestiune, Doamne ferește, regretabilă, că s-a întâmplat așa ceva. Rămâne să văd ce înseamnă ancheta internă făcută de oamenii domnului ministru și atunci vedem ce dispunem.

Ministrul a cerut demiterea managerei…

Dacă este de vină Ministerul? Aștept un rezultat al anchetei, după care cu mare drag vă spun despre ce e vorba..

Cum ar putea fi de vină ministerul?

Nu știu, să vedem, lipsa medicilor.

Înțeleg că Spitalul figurează că are secție de Ginecologie.

Da, fără doctori.

Înțeleg că nu aveți medici ginecologi, dar cine era de gardă, de ce nu i-a oferit nimeni acestei femei asistență medicală, având în vedere că era în travaliu?

Din ce știu eu, până să aflu și să văd ancheta, știu că femeia are un handicap, mă rog, Doamne ferește. Este surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puțin, sau că este de etnie rromă. Întrebarea mea este de ce medicii de familie, care iau bani cu lopata, nu înregistrează toți oamenii și toți bolnavii din toate localitățile țării ăsteia să vedem cum este. Mai ales, o mamă care trebuie să nască și cu copil mic. Medicii de familie si-a întegistrat cu miile acesti oameni, iar acești oameni care nu știu carte sau surdo-mut. de ce nu merg după ei, gata, ți-a venit timpul, mergi la internare. Săraca asta dacă nu știe de capul ei… ei de aici din Bărbulești asta nu are nicio relevanță chestia asta.

De ce dumneavoastră vorbiți despre faptul că este de o anumită etnie și are o anumită dizabilitate, ce conteză acest lucru?

Tocmai de asta spun, că nu contează că ești român, ești neamț, ești ungur. E vorba de un caz social, de un om.

Dumneavoastră ați făcut referire la etnia ei și dizabilitatea pe care o are. Vorbim despre o femeie care a ajuns la un spital din subordinea dvs…

N-ați înțeles ce vreau să spun.

O tânără de 24 de ani a născut luni pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni din județul Ialomița. Imagini cu femeia care a dat naștere unei fetițe sănătoase au apărut pe rețelele de socializare. O anchetă a fost declanșată la unitatea medicală. Un ambulanțier care a sosit la fața locului povestește că femeia nu a fost primită la camera de gardă, deși travaliul se declanșase cu 15 minute înainte, iar personalul a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță pentru a o transporta la o altă unitate medicală.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demiterea conducerii Spitalului din Urziceni, unitate în subordinea primăriei. De partea cealaltă, conducerea spitalului spune că femeia și aparținătorii au părăsit Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), fără să aștepte venirea ambulanței care fusese chemată de o asistentă.

Managerul, medicul de gardă și asistenta, amendați

Managerul Spitalului Municipal din Urziceni, precum şi medicul de gardă şi asistenta care se aflau în tură atunci când s-a prezentat femeia în travaliu care nu a fost primită în unitatea sanitară au fost sancţionaţi cu amenzi, a declarat, luni, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana.

„Colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebuie să o dai spitalului şi efectiv banii să îi luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistentă care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare, să solicite medicul tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Colegii mei sunt în continuare în control, pentru că şi domnul director medical avea atribuţii la fel ca şi doamna manager, dar înţeleg că între timp s-a internat într-un spital şi este în concediu medical”, a afirmat Comana.

Nu există medic nici de neonatologie, nici de ginecologie şi nici măcar medic anestezist după orele 15,00

Ea a spus că doi angajaţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat au fost trimişi la Spitalul din Urziceni pentru a efectua un control.

„La Spitalul Municipal din Urziceni s-a constatat că există în structură o secţie de obstetrică ginecologie cu 25 de paturi şi cinci de neonatologie. Nu există medic nici de neonatologie, nici de ginecologie şi nici măcar medic anestezist după orele 15,00. Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu maşină proprietate personală, a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe unde înţeleg că a fost văzută de către o doamnă asistent. În mod normal, conform Ordinului 1706, doamna asistentă trebuia să solicite investigaţii din partea medicului de gardă. Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului”, a explicat şefa Inspecţiei Sanitare de Stat.

Mioara Comana a menţionat că Spitalul din Urziceni avea un protocol conform Ordinului 1091 din 2006 care prevede transferul interclinic al pacienţilor de la spitalele cu competenţe reduse la spitalele cu competenţe terapeutice mai mari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro