Sari direct la conținut

Mamele lăsate în urmă de sistem: de ce s-a dublat mortalitatea maternă în România în ultimii ani

HotNews.ro
Imagine protest mame, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Imagine protest mame, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Mortalitatea maternă s-a dublat în ultimii ani în România, ajungând de la 8,4 la suta de mii de nașteri în 2019, la 17,9 în 2020. Media la nivelul Uniunii Europene este de 8 decese la suta de mii de nașteri, conform celor mai recente date publicate de UNICEF.

Și, chiar dacă mortalitatea maternă a scăzut considerabil în România față de acum 25 de ani, când peste 100 de mame se stingeau în urma nașterii ori în perioada imediat următoare, cifrele raportate anual la nivel de țară îi îngrijorează pe specialiști. Panorama a vorbit cu ei pentru a înțelege dimensiunea acestui fenomen și cauzele ce stau la baza lui dar și care este condiția femeii care naște în mediile defavorizate din România.

În cifre absolute, dacă în 2019 nu mai puțin de 20 de românce au murit la naștere, în 2020 și-au pierdut viața la naștere sau în perioada lăuziei 32 de femei, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Dotările mai degrabă lipsă din maternitățile vechi, deficitul de medici de familie în anumite județe, numărul scăzut de paturi și lipsa de educație și informare sunt doar câteva dintre motivele pentru care încă suntem martori la astfel de tragedii și pentru care România are o rată ridicată a mortalității materne.

Județele Giurgiu, Mehedinți, Maramureș, Sălaj, Ilfov, Suceava și Prahova au înregistrat cele mai ridicate rate de mortalitate maternă din România în 2020, după cum reiese din materialul interactiv Cât de sănătoși sunt românii, o radiografie a sănătății pe ultimii 30 de ani, realizată de Panorama.

Cea mai gravă situație este în Mehedinți unde, din datele analizate de Panorama, decesele sunt de aproape șase ori peste medie, urmat de Giurgiu, unde decesele sunt de cinci ori peste medie. Numărul deceselor din Sălaj este de patru ori peste medie, în timp ce în Maramureș mortalitatea maternă depășește de trei ori media, situația în Ilfov fiind similară în 2020.

Probleme există, însă, și la nivelul altor județe care înregistrează, la rândul lor, abateri de la media națională a deceselor la naștere sau în perioada lăuziei, chiar dacă nu la fel de grave. Printre ele se numără Gorj, Harghita, Ialomița, Hunedoara, Caraș- Severin.

„Problema gravidelor din România o reprezintă sistemul prespitalicesc plin de hibe și care nu vine aproape deloc în sprijinul femeii însărcinate”, arată Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii.

Citește articolul pe Panorama.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro