Sari direct la conținut

Când ar putea avea România centre pentru mari arși construite de la zero? Care este cel mai nou termen avansat de Ministerul Sănătății

HotNews.ro
Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși din București, Foto: Inquam Photos / George Calin
Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși din București, Foto: Inquam Photos / George Calin

​Ministerul Sănătății vorbește despre 3 centre pentru mari arși construite de la zero – București (un centru pentru copii), Timișoara și Târgu Mureș (ambele centre pentru adulți) – a căror construcție ar urma să fie gata în februarie 2025. Până la acel moment, la nivel național „sunt funcționale în total 34 de paturi de terapie intensivă destinate tratării pacienților cu arsuri severe”, spune instituția condusă de Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății afirmă că, printr-un proiect finanțat de Banca Mondială, urmează să fie construite 3 centre de mari arși la Timișoara, București și Târgu Mureș. „În total, România va avea suplimentar 26 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților cu arsuri severe și 26 de paturi de terapie intensivă intermediară pentru pacienții arși”, potrivit Ministerului Sănătății.

Singurul dintre aceste centre a cărui construcție a început este cel de la Timișoara – lucrările au început în iunie anul acesta. Construcția centrelor din București (copii) și Târgu Mureș (adulți) ar urma să înceapă în septembrie anul acesta, potrivit Ministerului Sănătății.

Viitoarele centre de mari arși din România:

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara (valoare investiție – 52 de milioane euro) – singurul a cărui construcție a început, în luna iunie:

  • construcția a fost demarată – 4 iunie 2023;
  • termen estimativ de finalizare – februarie 2025;
  • 6 paturi pentru arși gravi (terapie intensivă);
  • 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici;
  • 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Târgu Mureș” (valoare investiție – 62 milioane euro):

  • construcția urmează să fie demarată – septembrie 2023;
  • termen estimativ de finalizare – februarie 2025;
  • 5 paturi pentru pacienți critici (terapie intensivă);
  • 10 paturi terapie intensivă intermediară și îngrijire post-operatorie.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București (valoare investiție – 77 milioane euro):

  • contractul pentru construcție a fost semnat – august 2023;
  • construcția urmează să fie demarată – septembrie 2023;
  • termen estimativ de finalizare – februarie 2025;
  • 15 paturi pentru pacienții arși critici (terapie intensivă) – pediatrie;
  • 10 paturi pentru pacienții intermediari și pacienții post-critici – pediatrie;
  • 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă – pediatrie.

Pacient mare ars / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătății: 34 de paturi de terapie intensivă „destinate tratării pacienților cu arsuri severe” sunt funcționale la nivel național

Ministerul Sănătății a făcut astăzi următoarele precizări, în urma „informațiilor eronate apărute în spațiul public cu privire la numărul de paturi de terapie intensivă destinate tratării pacienților cu arsuri severe”:

La nivel național sunt funcționale în total 34 de paturi de terapie intensivă pentru arsuri severe, după cum urmează:

  • 6 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București
  • 5 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București
  • 5 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon Iași
  • 5 paturi – Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara
  • 3 paturi – Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni București
  • 10 paturi (pediatrie) – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” București

Potrivit unui raport oficial întocmit de Ministerul Sănătății în anul 2021 și consultat de HotNews.ro, numărul de paturi autorizate de Ministerul Sănătății în „unități specializate în tratamentul pacienților critici cu arsuri severe” – unități funcționale pentru arși, nu centre de mari arși, care pot trata, practic, doar pacienți cu arsuri până la o anumită complexitate, adică arsuri medii – este de 24 pentru adulți și 13 pentru copii. Este vorba despre paturile de terapie intensivă pentru arsuri severe despre care vorbește acum Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății susținea ieri, într-un document transmis presei, că țara noastră are 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși din București, Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon din Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București (paturi pentru copii).

Anunțul Ministerului Sănătății privind existența a 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale din România a venit într-un moment în care rudele victimelor și supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv au acuzat recent instituția condusă de Alexandru Rafila că vrea să transforme „din pix” secțiile care nu corespund standardelor în centre pentru mari arși.

De asemenea, conf. dr. Elena Copaciu, medic primar ATI la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, care a condus timp de 8 ani secția de Anestezie – Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență din București și a lucrat, în Ministerul Sănătății, la elaborarea Ordinului 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri, a explicat pentru HotNews.ro că țara noastră nu are, în acest moment, paturi pentru mari arși care să corespundă standardelor agreate la nivel internațional. Singurele paturi care se apropie de standarde sunt cele 6 de la Spitalul de Urgență Floreasca, spune dr. Elena Copaciu, dar nici acestea nu întrunesc 100% standardele de paturi de mari arși.

De ce nu are România centre pentru mari arși, după 10 ani de promisiuni: „A fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”

În România se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are în acest moment niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.

România ar fi trebuit să construiască, încă din anul 2014, când a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, 4 centre pentru pacienții mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș.

Pacient mare ars / Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

9 ani mai târziu, nu este clar când vor fi gata aceste centre.

În noiembrie 2018, pe vremea când se afla la conducerea Ministerului Sănătății, fostul ministru Sorina Pintea declara că cele 4 centre urmau să fie construite după anul 2020 – „un termen realist”, spunea atunci Sorina Pintea.

Tot fostul ministru Sorina Pintea explica, în 2018, și motivul pentru care centrele existau doar pe hârtie, la 4 ani de la aprobarea Hotărârii de Guvern ce prevedea construirea lor: „a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”.

România transferă la spitale din străinătate o parte dintre pacienții mari arși, în baza unui Mecanism de transfer aprobat în anul 2020

În lipsa centrelor pentru mari arși și a posibilității de a trata în condiții corespunzătoare pacienți cu arsuri foarte grave, România are, de aproape 3 ani, un Mecanism de transfer al pacienților mari arși, aprobat prin Ordin al ministrului Sănătății. Mecanismul prevede, în esență, cine și cum decide, pas cu pas, un astfel de transfer, precum și obligația Ministerului Sănătății de a încheia protocoale de colaborare cu spitale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.

În baza acestui mecanism de transfer au fost transferați până acum, la spitale din afara țării, 12 răniți cu arsuri grave în exploziile de sâmbătă seară din Crevedia.

Principalele condiții pentru transfer sunt ca pacienții să întrunească criteriile de transfer – să aibă arsuri de complexitate prea mare ca să fie tratați corespunzător în țară dar, pe de altă parte, starea lor să fie stabilă și să poată permite transferul (să nu riște decesul în timpul drumului) iar spitalele din afară, cu care există protocoale, să aibă locuri libere și să își dea acordul să primească pacienții români.

Mecanismul de transfer la spitale din străinătate al pacienților cu arsuri grave (mari arși) care nu pot fi tratați în țară a fost aprobat de Ministerul Sănătății după ani întregi de ezitări. Mecanismul a fost elaborat de medici și de supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv. La elaborarea lui s-a început să se lucreze încă din anul 2018, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al Sorinei Pintea, iar proiectul de act normativ era aproape finalizat la momentul plecării acesteia de la conducerea instituției. Mecanismul de transfer avea însă să fie aprobat abia peste 2 ani, în decembrie 2020, în mandatul de ministru al lui Nelu Tătaru, la presiunea supraviețuitorilor incendiului din clubul Colectiv și a presei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro