Sari direct la conținut

COVAX, programul fanion al OMS în timpul pandemiei de Covid-19, va expira duminică

HotNews.ro
Vaccinuri COVAX, Foto: Nipah Denis / AFP / Profimedia Images
Vaccinuri COVAX, Foto: Nipah Denis / AFP / Profimedia Images

Comunitatea internaţională va pune capăt pe 31 decembrie programului COVAX, inițiativa fanion a Organizației Mondiale a Sănătății în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a distribui vaccinuri împotriva coronavirusului țărilor în curs de dezvoltare, relatează Agenția EFE, citată de Agerpres.

Sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a Fondului ONU pentru Copii (UNICEF), a Alianţei pentru vaccinuri GAVI şi a Coaliţiei pentru inovaţii în pregătirea epidemiei (CEPI), programul COVAX a fost conceput pentru a da un caracter universal noilor vaccinuri care au apărut împotriva COVID-19 şi a împiedica administrarea lor numai în cele mai bogate ţări din lume.

Sub motto-ul „nimeni nu va fi în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă”, repetat până la saţietate de liderii acestor organizaţii, programul a reuşit să facă în aşa fel încât rata de vaccinare împotriva coronavirusului în cele mai sărace economii să ajungă în prezent la 57%, ceva mai mică decât rata globală medie, de 67%.

„Ştiam că forţele pieţei nu vor distribui vaccinurile în mod echitabil, aşa că apariţia COVAX a oferit milioanelor de oameni din întreaga lume acces la ele”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyersus.

COVAX a garantat vaccine anti-Covid pentru țările sărace

Lansat la mijlocul anului 2020, chiar înainte ca primele vaccinuri anti-COVID-19 din lume să fie administrate la sfârşitul acelui an, COVAX a creat o reţea de distribuţie conform căreia ţările dezvoltate puteau dona surplusul, ţările cu venituri medii le puteau obţine la preţuri reduse şi 92 de economii considerate cu venituri mici conform grilelor ONU urmau să le primească cu titlu gratuit.

Multe dintre economiile din ultimul grup erau de pe continentul african (Ghana şi Coasta de Fildeş au fost primele ţări care au primit vaccinuri COVAX, în martie 2021), dar au existat şi beneficiari de acest tip în America Latină, în special Bolivia, El Salvador, Honduras şi Nicaragua.

În Europa Republica Moldova a fost prima țară care a primit vaccinuri ca parte a programului.

„Putem fi cu toţii mândri de această mare şi istorică realizare, care a garantat viitorul a milioane de copii din comunităţile vulnerabile”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.

Deşi COVAX nu a pus capăt complet inegalităţii de vaccinare între ţările bogate şi cele sărace, a contribuit totuşi la atenuarea acesteia, distribuind trei din patru doze în ţările cu venituri mici în timpul pandemiei.

„Un total de 190 de economii au semnat acorduri pentru a participa la COVAX, făcând din acest program unul dintre cele mai de succes parteneriate multilaterale din acest secol”, au declarat organizaţiile participante într-o declaraţie comună, cu prilejul încheierii programului.

Programul de vaccinare ajunge la capăt de drum, dar va continua prin alte inițiative

Însă nu a fost totul numai lapte şi miere. Au existat ţări care s-au plâns de lentoarea distribuirii de vaccinuri sau de condiţiile diferenţiate în funcţie de nivelul veniturilor ţării beneficiare: recent, de exemplu, guvernul Paraguayului a protestat în legătură cu modul de funcţionare al COVAX şi chiar şi-a declarat intenţia de a nu mai participa la acest program.

În plus, blocajele în producţia de vaccinuri, interdicţiile de export şi alte obstacole care au persistat în special în primii doi ani ai pandemiei au însemnat că distribuţia prin COVAX nu a fost cu adevărat masivă până în a doua jumătate a anului 2021.

Deşi COVAX se încheie oficial, distribuţia vaccinurilor anticoronavirus în ţările în curs de dezvoltare va continua prin Alianţa GAVI pentru vaccinuri cel puţin între 2024 şi 2025, cu 83 de milioane de doze deja solicitate de 58 de ţări.

„Facem tranziţia către programele obişnuite ale GAVI, dar facem acest lucru cu recunoştinţă pentru pasiunea, dedicarea şi sacrificiul multora din întreaga lume care au luptat neobosit timp de trei ani pentru a crea o lume mai echitabilă”, a subliniat fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Baroso, în prezent şeful consiliului de administraţie al Alianţei pentru vaccinuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro