Sari direct la conținut

Poate fi boala secolului prevenită prin alimentație și un stil de viață sănătos? „Cu intervenții minore asupra modului de viață se poate crea o imunitate bună”

HotNews.ro
Miscare in aer liber, Foto: Allen and Kleanthous / ImageSource / Profimedia Images
Miscare in aer liber, Foto: Allen and Kleanthous / ImageSource / Profimedia Images

​Alimentația, hidratarea, mișcarea, odihna – toate joacă un rol important în „strategia” fiecăruia dintre noi de a rămâne sănătos pentru cât mai mult timp. Câți dintre noi se gândesc însă că, dacă acordăm atenție acestor factori, putem preveni, atât cât ne stă în puțință, „atacul” radicalilor liberi, inflamația și alți factori care duc la apariția celulelor canceroase în corp? Stilul de viață este în strânsă legătură cu sănătatea corpului nostru, iar cu intervenții minore asupra modului de viață, se poate crea o imunitate bună a organismului, iar acesta poate rezista în fata maladiei din ce în ce mai agresive.

Numărul cazurilor de cancer crește alarmant atât în România, cât și în lume. Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial iar în fiecare an, în prima săptămână a lunii februarie, este marcată Ziua Mondială de Lupta împotriva Cancerului, în încercarea de a aduce această patologie în atenţia publicului, pentru a conştientiza faptul că exista eforturi continue și preocupări în întreaga lume pentru prevenirea, depistarea precoce și tratarea acestei boli.

În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care leagă apariția bolilor ce reprezintă numărul 1 la cauze de deces în lume – bolile cardiovasculare sau cancerul – de stilul de viață, alimentație, stres sau poluare (anumite tipuri de cancer). Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că alimentația sănătoasă și mișcarea (menținerea greutății corecte) sunt esențiale pentru o sănătate bună și te protejează împotriva apariției unor boli cronice grave, precum bolile de inimă, diabetul sau cancerul. OMS recomandă consumul de alimente cât mai variate și cât mai sănătoase și reducerea consumului de sare, zaharuri, grăsimi trans saturate și alimente procesate. Potrivit OMS, o dietă sănătoasă include produse de bază precum cereale (grâu, orz, secară, porumb sau orez), rădăcinoase (cartofi), leguminoase (linte și fasole), fructe și legume și alimente din surse animale (carne, pește, ouă și lapte).

Este bine de știut că alimentele care ne protejează sănătatea, împreună cu un mod de viață echilibrat, cu multă activitate fizică și perioade suficiente de odihnă, pot avea un impact semnificativ în mentinerea unei stări de sănătate bune pentru cât mai mult timp, explică pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Statisticile sunt dure:

  • În România se află în acest moment, în evidențele medicilor, 550.000 de bolnavi de cancer.
  • ​Numărul de cazuri noi de cancer în țara noastră a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior.
  • 9,6 milioane de persoane dispar anual, în lume, răpuse de cancer.
  • Cancerul este a doua boală din lume cauzatoare de deces, după bolile cardiovasculare.
  • 70% dintre decese se înregistrează în țările slab și mediu dezvoltate.
  • 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate prin programe de evaluare și screening.
  • Costul economic total al luptei cu cancerul în lume este estimat la peste 1 trilion de dolari.

„Informarea legată de stilul de viață poate salva vieți”

Experiența arată la nivel mondial că exista programe eficiente prin care informarea legată de stilul de viață poate salva vieți. Cu intervenții minore asupra modului de viață se poate crea o imunitate bună a organismului, iar acesta poate rezista in fata maladiei din ce in ce mai agresive, arată nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Alimentele consumate trebuie să fie integrale, locale, cât mai apropiate de felul în care ni le oferă natura, evitându-se cât mai mult aportul de produse alimentare procesate și zahăr, în special fructoza procesată. Toate formele de zaharuri sunt periculoase pentru sănătate, iar consumul lor favorizează apariția cancerului. Fructoza este în mod clar o glucidă nocivă și trebuie evitată cât de mult posibil, este sfatul nutriționistului.

Apoi, 3 ore înainte de culcare este perioada în care nu ar trebui să consumăm niciun aliment. Există evidențe clare care arată că prin hrănirea cu nutrienți a organismului, respectiv a mitocondiriei celulare la ore la care acestea nu au nevoie de energie, se transferă un număr mare de electroni generatori de radicali liberi, creându-se astfel un atac agresiv al acestor specii reactive foarte nocive asupra membranei celulare și implicit asupra nucleuleui ADN.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională

Optimizarea nivelului de Vitamina D din organism este și ea esențială. Studiile arată că vitamina D influențează la nivel celular și este unul dintre cei mai redutabili luptători împotriva cancerului. Se pare că Vitamina D este capabilă să intre în celula canceroasă și să inducă procesul de apoptoză – moartea celulei bolnave. Acesta este motivul pentru care persoanele care suferă de această maladie trebuie să își mentină nivelul vitaminei D crescut, între 70 – 100 ng / mL, arată nutriționistul.

Limitarea proteinelor este o altă strategie de luptă împotriva activității mTOR, o protein kinază implicată în apariția și dezvoltarea tumorilor. Asadar, 1 g proteină/kg corp/24 h este un aport maxim de proteine care ar trebui ingerate, spune nutriționistul.

Scăderea în greutate – factor de protecție împotriva cancerului

Cresterea sensibilității la insulină, reglarea echilibrului hormonilor sațietății și ai foamei, leptina/grelina, scăderea parametrilor sindromului metabolic prin creșterea sensibilității la insulină, reducerea markerilor inflamației etc se pot efectua prin post intermitent. Insulina este hormonul cheie implicat în modul de păstrare a energiei provenită din alimente. Ea crește atunci când mancăm. Tot când mâncăm, glicogenul se regenerează, iar când este privat de alimente, organismul își folosește depozitele de glicogen hepatic și muscular, însă după maximum 12 ore, în absența ingerării altor alimente, aceste depozite se consumă și organismul trece la consumarea prograsivă a țesutului adipos existent în organism. Astfel corpul începe să ardă grasimi și apare scăderea în greutate, factor de protecție împotriva apariției cancerului.

Mișcarea zilnică menține metabolismul bazal activ și scade riscul apariției cancerului tocmai prin menținerea unui nivel scăzut al insulinei și prin inducerea apoptozei celulelor bolnave.

Curcuminul, ingredientul activ din turmeric, poate fi un ingredient important în lupta cu inflamația generatoare de celule tumorale.

Limitarea sau excluderea alcoolului, evitarea staționării în câmp electromagnetic sau expunerea la Bisfenol A (rezultat din încălzirea alimentelor în recipienți din plastic) sunt alte câteva intervenții care pot preveni modificările celulare.

Prepararea cărnii direct pe flacăra generată de carbuni este corelată cu apariția celulelor tumorale, din cauza acrilamidei, substanță extrem de toxică.

Alimentație, mișcare, hidratare și odihnă

În concluzie, alimentația, mișcarea, hidratarea, odihna joacă un rol important în strategia unei persoane care își dorește să ramână sănătoasă cât mai mult timp și să prevină, atât cât este posibil, atacul radicalilor liberi, inflamația și alți factori care duc la apariția celulelor canceroase. Esențiale în această luptă continuă sunt:

  • limitarea aportului de grăsimi, zahăr și sodiu;
  • consumarea moderată a suplimentelor de minerale, vitamine și antioxidanți în mod regulat;
  • consumarea fructelor și legumelor în formă cât mai proaspată și a cerealelor într-o formă cât mai integrală; aceste alimente conțin antioxidanți, enzime și fibre alimentare. Acestea din urmă ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și mențin sănătatea colonului;
  • alegerea peștelui ca o sursă de proteine de natură superioară; peștele conține acizi grași esențiali Omega 3, substanțe cu mare putere antioxidantă și anti-inflamatorie;
  • hidratarea corespunzătoare a organismului cu 30 ml de apă/kg corp/zi; apa este esențială pentru sănătatea la nivelul pielii, musculaturii, circulației sanguine, etc.
  • evitarea fluctuațiilor de greutate corporală;
  • alegerea zarzavaturilor bogate în clorofilă în detrimentul legumelor rădăcinoase (morcov, cartof);
  • optarea pentru consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe proaspăt stoarse cu toata pulpa fibroasă, în locul sucurilor ambalate (care sunt bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali /aditivi alimentari);

„Iată că alimentele care ne protejează sănătatea, împreună cu un mod de viață echilibrat, cu multă activitate fizică și perioade suficiente de odihnă, pot avea un impact semnificativ în menținerea unei stări de sănătate bună pentru cât mai mult timp”, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Numărul de noi cazuri de cancer, în creștere cu peste 20% în România

​Numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, a transmis, la începutul acestei săptămâni, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din România. Potrivit ONG-ului, numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.

„Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. (…) Raportarea INSP este sub realitate. (…) Situaţia este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente”, afirmă Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, datele Registrului European privind Inechităţile în Cancer arată că România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân şi cancer de col uterin din Europa, precum şi a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

De asemenea, Mondială a Sănătății trage un serios semnal de alarmă cu privire la sănătatea populației globală și anunță că, până în anul 2050, este de așteptat ca numărul cazurilor de cancer să crească cu 35 de milioane de noi cazuri (77% față de anul curent).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro