Sari direct la conținut

DOCUMENT Top 100 al medicilor care au eliberat cele mai multe concedii medicale: un oncolog din Cluj a acordat peste 93.000 de zile de concediu în 2023

HotNews.ro
La medic, Foto: 18percentgrey | Dreamstime.com
La medic, Foto: 18percentgrey | Dreamstime.com

​Un medic oncolog din Cluj a eliberat cele mai multe certificate și zile de concediu medical în România, în anul 2023: medicul a acordat, în total, 3.225 de certificate de concediu medical, însumând 93.912 zile de concediu, arată datele oficiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, transmise la solicitarea HotNews.ro.

Este important de precizat că un pacient oncologic poate beneficia de până la 2 ani de concediu medical.

Un medic de medicină internă din Olt ocupă locul 2 pe listă la numărul de certificate de concediu medical eliberate – 3.063 (32.499 de zile de concediu medical).

Locul al treilea este ocupat de un medic din Teleorman (Boli Infecțioase # Ortopedie) care a eliberat 2.960 de certificate de concediu medical (33.178 de zile).

Datele CNAS arată că cele mai multe concedii medicale se eliberează în specialități medicale precum oncologie, ortopedie, medicină internă, reabilitare medicală, pediatrie, chirurgie sau medicină de familie.

Top 100 al medicilor (pe specialități medicale) care au eliberat cele mai multe certificate de concediu medical în anul 2023 – sursa: Casa Națională de Asigurări de Sănătate:

Președintele CNAS: Nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale. Populația este într-adevăr bolnavă

3.361.000 de concedii medicale au fost acordate în total în România în anul 2023. Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și copilului, declara, pe 19 februarie, într-o întâlnire cu presa, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea.

De asemenea, multe concedii au fost acordate și pentru afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente, mai spunea atunci Valeria Herdea.

Valeria Herdea, președintele CNAS

„În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, așa cum îi spunem noi, populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect. De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populației”, spune Valeria Herdea. Potrivit președintelui CNAS, România are 207.722 de pacienți oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populații”.

Valeria Herdea a precizat și că numărul concediilor medicale este mai mic decât al persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece o persoană poate beneficia de mai multe certificate de concediu medical – acesta se poate prelungi periodic.

Ciolacu: Au fost 274.000 de concedii medicale date pentru că ne-a durut spatele și 187.000 fiindcă am strănutat şi am fost răciţi

În România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, susținea, pe 13 februarie, premierul Marcel Ciolacu, arătându-se nemulţumit de faptul că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Senatul a eliminat, în februarie, impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul ar urma să meargă la Camera Deputaţilor – for decizional.

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat măsura susținând, în mod fals, că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susținut că propunerea impozitării concediilor medicalea venit de la Ministerul de Finanţe, dar că pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologici va exista „o măsură reparatorie”.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro