Sari direct la conținut

Legătura dintre alcool și cancerul de sân: Doar 21% dintre femei știu răspunsul

HotNews.ro
Femeie cu un pahar de vin roșu, Foto: Andrey Cherkasov | Dreamstime.com
Femeie cu un pahar de vin roșu, Foto: Andrey Cherkasov | Dreamstime.com

În Europa, puţin peste o cincime dintre femei ştiu că alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de sân, o boală care reprezintă o problemă de sănătate „majoră” în regiune, a avertizat vineri filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

„21% dintre femeile din 14 ţări europene sunt conştiente de legătura ce există între consumul de alcool şi riscul de a dezvolta cancer mamar. Conştientizarea este încă şi mai scăzută în rândul bărbaţilor: doar 10% dintre ei cunosc această legătură”, a anunţat într-un comunicat OMS Europa, care reuneşte 53 de ţări dintr-o regiune care se întinde până în Asia Centrală.

Pe „Bătrânul continent”, 600.000 de cazuri de cancer de sân au fost semnalate în 2022.

„Pentru femeile din Europa, cancerul de sân este principalul cancer cauzat de alcool, reprezentând 66% dintre toate cazurile de cancere atribuite alcoolului”, a dezvăluit aceeaşi agenţie din cadrul ONU.

Alcoolul afectează mai ales nivelurile de estrogen, care joacă un rol în dezvoltarea multor cancere mamare.

Chiar şi un consum de alcool relativ scăzut poate contribui la creşterea acestui risc, a avertizat OMS.

„Mai mult de jumătate dintre cancerele de sân atribuite alcoolului în Europa nu se datorează unui consum excesiv de alcool şi aproximativ o treime dintre noile cazuri anuale sunt cauzate de un consum echivalent cu două mici pahare de vin pe zi”, au transmis specialiştii acestei agenţii.

Aşadar, este important să se schimbe obiceiurile legate de consumul de alcool în Europa, care nu s-au modificat din 2010, graţie unor noi politici publice, a precizat organizaţia.

Cu 2,3 milioane de cazuri în lume în 2022, cancerul de sân ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai frecvente cancere detectate, potrivit OMS.

Studiul prezentat de OMS Europa a fost realizat în Germania, Austria, Belgia, Spania, Estonia, Franţa, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Suedia. (Agerpres)

foto articol: © Andrey Cherkasov | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro