Guvernul vrea să modifice a treia oară „taxa pe boală”. Rafila: Trebuie o mai bună definire a modului de prescriere pentru concediile medicale – VIDEO
Guvernul vrea să corecteze din nou Ordonanța de urgență care ar trebui să elimine așa numita „taxă pe boală”, respectiv cotizația de 10% pe indemnizațiile concediilor medicale, după ce cu o zi în urmă Cabinetul Ciolacu a anunțat pentru a doua oară că a rezolvat problema. „Sunt încă discuții ca să avem o formă finală a acestei ordonanțe și nu aș vrea să fac alte declarații”, a declarat miercuri ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministrul Rafila a fost întrebat miercuri dacă sunt îndreptățiți să se simtă discriminați pacienții cu boli obișnuite care vor plăti în continuare impozitul de 10% pe concediul medical.
- „Politica fiscală a statului român nu o face Ministerul Sănătății. Sunt încă discuții ca să avem o formă finală a acestei ordonanțe și nu aș vrea să fac alte declarații”, a declarat Alexandru Rafila.
Rafila: Trebuie o mai bună definire a modului de prescriere pentru concediile medicale
Ministrul Sănătăţii a mai făcut miercuri declarații pe acest subiect și la conferința privind construirea, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a unui nou Centru de diagnostic, tratament şi cercetare a tuberculozei.
- „În momentul de faţă se lucrează la guvern pentru aceste precizări, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice care într-un fel sau altul ar fi fost afectaţi de această taxă să poată să fie exceptaţi”, a spus Rafila, citat de Agerpres.
Întrebat dacă lista privind scutirea de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi ar putea suferi modificări, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Da, cred că trebuie o mai bună definire a modului, a nomenclatorului de prescriere pentru concediile medicale, încât toate afecţiunile cronice… Multe organizaţii de pacienţi sunt îngrijorate, iar aceste îngrijorări să înceteze”.
Guvernul s-a reunit marți în ședință extraordinară pentru a rezolva problema „taxei pe boală”, iar la finalul ședinței, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt, a anunțat adoptarea acestui act.
Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti în continuare cotizația de 10% la asigurările de sănătate din indemnizațiile concediilor medicale, în timp ce restul categoriilor de concedii medicale sunt scutite de la plata acestei cotizații, inclusiv retroactiv pentru concediile medicale în desfășurare de la 1 aprilie, a anunțat marți Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Un nou criteriu introdus de Guvern: Noțiunea de boală obișnuită
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat marți că Executivul a introdus un nou amendament pentru a defini clar cine plătește cotizația de 10%:
- „Pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumiți indici. Boala obișnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 01 cotizația de sănătate se va plăti. Pentru toate celelalte însă, ea nu se va plăti.
- Sunt exceptate de la plata acestei cotizații toate bolile grave – bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale și o întreagă categorie, care se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical”, a declarat acesta.
Potrivit acestuia, pentru a clarifica lucrurile, Guvernul a introdus un nou amendament: noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr 1192 din 2020.
- „Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti cotizația pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizație 01 încadrat la categoria boală obișnuită.
- Decizia acestei încadrări se face evident de către medicul care dă acel concediu medical pe baza investigației și tratamentului prescris care decide și oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a declarat Mihai Constantin.
Ce pacienți vor fi exceptați, inclusiv retroactiv, de la taxa de 10% pe concedii medicale
Mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical, a anunțat Guvernul.
- „Dacă există pacienți care beneficiază la data adoptării acestei Ordonanțe de concediu medical și se încadrează la categoriile exceptate de la plata cotizației, ei vor fi scutiți de la plata cotizației începând cu data de 1 aprilie, deci și retroactiv. Pentru concediile medicale aflate în desfășurare această ordonanță se aplică în totalitate”, a spus Mihai Constantin.
Aproape 2 milioane de concedii medicale pentru boală obișnuită înregistrate anul trecut la CNAS
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat faptul că anul trecut la CNAS au fost înregistrate 3.385.466 de concedii medicale, dintre care încadrate cu acest cod de 01 de boală obișnuită s-au numărat 1.987.217 concedii medicale.
Aceste prevederi sunt incluse într-o ordonanță de urgență care conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate, comunicate în ședința de Guvern din data de 4 aprilie.
Cum s-a introdus plata CASS pe concediile medicale care a revoltat asociațiile de pacienți
Amintim că plata contribuției de 10% pentru sănătate (CASS) la indemnizațiile acordate pentru concedii medicale a fost introdusă de Guvernul Ciolacu în luna decembrie a anului trecut prin Ordonanța trenuleț – OUG 115/2023.
Mai exact, prin punctul 104 din OUG nr. 115/2023 s-a introdus următorul text:
La articolul 155 alin. (1) după litera h) se introduce o nouă literă, litera i cu următorul cuprins:
- i) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate acordate în baza OUG nr. 158/2005 aprobată cu modificările şi completările ulterioare prin Legea nr. 399/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
Prin acest articol s-a impus plata CASS la tipurile de concedii medicale la care au dreptul asiguraţii, respectiv:
- a) concedii medicale și indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii
- b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale
- c) concedii medicale și indemnizaţii pentru maternitate
- d^1) concedii medicale și indemnizații pentru pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice
- e) concedii medicale și indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate prevăzute de OUG nr. 96/2003
În urma nemulțumirilor asociațiilor de pacienți, Guvernul a anunțat joi, 4 aprilie, că a adoptat o nouă Ordonanță de urgență care prevede scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență.
Amendamentul aprobat joia trecută prevedea următoarele:
- „La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”
Cu alte cuvinte, Guvernul a menținut obligația plății CASS doar la următoarele tipuri de concedii:
- a) concedii medicale și indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii
- b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale
Executivul a considerat că prin această formulare ar fi clar că pentru celelalte tipuri de concedii medicale nu se va plăti CASS, doar că oficialii Casei Naționale de Asigurări au atenționat că ar trebui definite explicit aceste excepții, în ciuda faptului că au participat la discuții în legătură cu textului OUG-ului adoptat de Guvern.
Asociațiile de pacienți au criticat decizia Guvernului: „Bolile cronice nu înseamnă doar cancer!”
Cele mai importante asociații de pacienți din România au criticat dur joi decizia Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer.
La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.
Repezentanții pacienților anunță că vor ataca „pe toate căile posibile” această lege, care reprezintă „cea mai mare discriminare din istoria recentă a României”.
Așa s-a ajuns la cea de-a doua formă a Ordonanței de urgență anunțată ca adoptată marți, 9 aprilie, de Guvern, dar care nu rezolvă problema eliminării taxei pentru pacienții cu boli cronice, motiv pentru care nu a fost publicată nici acum în Monitorul Oficial.
Sursa foto: Dreamtime.com