Sari direct la conținut

Acuzațiile privind decesele unor pacienți după reducerea dozei de tratament, la Spitalul Sf. Pantelimon. Manager: Primele concluzii sunt că nu au fost viciate tratamentele. Au fost decese care nu puteau fi evitate / Rafila: „Este o deviație regretabilă”

HotNews.ro
Alexandru Rafila (dreapta) și Bogdan Socea, managerul spitalului Sf. Pantelimon (stânga), Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila (dreapta) și Bogdan Socea, managerul spitalului Sf. Pantelimon (stânga), Foto: AGERPRES

Primele date ale verificărilor făcute de Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon arată că decesele din Secția de Terapie Intensivă „nu puteau fi evitate” și că nu au fost viciate tratamentele pentru pacienți, a anunțat, vineri, managerul unității medicale, Bogdan Socea. Amintim că sunt în derulare patru anchete în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București ar fi decedat „circa 20 de pacienți” cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați. Conform spitalului, în acel interval au fost 17 decese în ATI.

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a mers la spital, a spus că până acum „nu sunt elemente care să susțină acuzațiile”.

Managerul Spitalului Sf. Pantalimon: „Acele decese nu puteau fi evitate”

  • „Din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentelor. Nu au fost sesizări anterioare cu privire la posibile nereguli în Secția ATI.
  • Pacienții sunt tratați la noi în siguranță, iar medicii fac toate eforturile pentru a reuși cu fiecare caz. (…) Fiecare deces este important și ne pare rău, dar au fost decese care nu puteau fi evitate. Nu am găsit, până în momentul de față, niciun fel de nereguli”, a declarat managerul spitalului, dr. Bogdan Socea.

Potrivit acestuia, pacienților decedați în intervalul de timp reclamat nu le-au fost făcute necropsii, pentru că așa au solicitat familiile.

El a spus că nu au existat alte reclamaţii şi sesizări în legătură cu aceste cazuri:

„Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”.

Întrebat ce le transmite familiilor pacienților decedați, managerul Spitalului Sf. Pantelimon a subliniat că „aceste decese nu puteau fi evitate”: „Familiilor le transmitem condoleanțe. Din ceea ce s-a verificat până acum, aceste decese nu puteau fi evitate. O să analizăm fiecare deces în parte din acea perioadă”.

El a mai spus că raportul final al verificărilor comisiei interne constituite în spital va fi gata miercuri.

Președintele Colegiului Medicilor București: „După verificarea procedurilor de terapie reisese că nu au fost nereguli”

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a spus, la rândul său că, din ceea ce s-a verificat până în acest moment, respectiv procedurile de administrare de tratament, de terapie, reiese că nu au existat nereguli.

„Adevărul trebuie stabilit, stabilirea adevărului este o prioritate și este singurul lucru care poate să restabilească încrederea în sistemul de sănătate. Nu am primit niciun fel de plângere din partea familiilor pacienților de la Spitalul Sfântul Pantelimon (…) Atunci când este vorba despre viața unui om, a unui pacient, orice informație trebuie verificată”, a declarat ea.

Alexandru Rafila: „Până în momentul de față, nu sunt elemente care să susțină acuzațiile” / „Este o deviație regretabilă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus și el că, până în momentul de față, „nu există elemente care să susțină acuzațiile”.

  • „Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea oricăror acuzații. Încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă lucrurile sunt ținute sub preș. Avem ca principiu adevărul, transparența și profesionalismul. Sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese. Aceste 17 decese sunt absolut regretabile.
  • Mortalitatea medie în anii 2022, 2023 și în primele luni ale acestui an este de 3,5 cazuri zilnic în acest spital. Acum este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla – sunt zile în care numărul de decese este mai mare, altele în care numărul de decese este mai mic. Dacă sunt lucruri care au fost în neregulă, sigur, ele trebuie sancționate”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că își dorește ca ancheta Corpului de control, respectiv cea a spitalului, să fie finalizate și să aibă concluzii la mijlocul săptămânii viitoare.

Întrebat de jurnaliști dacă acuzațiile au la bază un conflict pornit de la fosta conducere a Secției ATI, Alexandru Rafila a afirmat că: „Mi se pare intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical, dacă tu ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri și noi ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipsește astăzi – directorul de îngrijiri medicale, dar și doctorița care fosta șefă a secției ATI, vreau să ne spună toate problemele pe care le are (doctorița a trimis vineri o scrisoare către Ministerul Sănătății – n.red.). Acolo este un colectiv care cuprinde 13 medici, există anumite sesizări la Colegiul Medicilor, înțeleg, împotriva doamnei doctor care a făcut plângere astăzi. Dar este absolut intolerabil să ne reglăm problemele personale pe spatele pacienților.”

Șefa Secției ATI: „Nu este nimic real”

Șefa Secției ATI a spitalului, Floriana Pompilian, a precizat că în perioada 4-7 aprilie, pentru care a fost făcută reclamația, au existat 17 decese, în două dintre zilele din acest interval murind câte șase pacienți.

„Față de altă perioadă da, este un număr mai mare de decese, dar nu acesta este numărul zilnic maxim. Anul trecut, în aceeași perioadă au fost și nouă decese pe zi”, a afirmat șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon.

Ea a spus că „nu este nimic real” în acuzațiile care au fost lansate și că „este imposibil” să se fi întâmplat așa ceva.

Secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon are 25 de paturi. Din 25 de pacienți internați, 17 au murit într-un interval de 4 zile. Potrivit medicilor din spital, în afara pacienților internați în secție, există în permanență un surplus de pacienți care ar avea nevoie să intre în secția de Anestezie-Terapie Intensivă, însă, din cauză că paturile nu sunt suficiente, ei sunt tratați în Unitatea de Primiri Urgențe, până când se eliberează paturi la ATI.

În secția Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon lucrează, în total, 13 medici – 12 medici plus șeful de secție.

Anchetatorii au început vineri dimineață audierile în dosarul penal deschis în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București ar fi decedat „circa 20 de pacienți” cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

Ministerul Sănătății a anunțat joi că a decis trimiterea Corpului de Control la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, după ce „managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat) că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat circa 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro