STUDIU. Femeile expuse la un grad mare de poluare au șanse mult mai mici să ducă la termen o naștere după fertilizarea in vitro
Expunerea la poluarea aerului poate reduce cu 38% șansele de reușită ale unei nașteri prin fertilizarea in vitro, arată un studiu recent. Impactul poluării începe chiar înainte de procesul conceperii, afectând dezvoltarea ovulului.
Studiul a fost realizat de un medic ginecolog din Perth, Australia, expert în fertilitate, care a analizat tratamentele timp de opt ani. Peste 3.500 de transferuri de embrioni congelați de la aproximativ 2.000 de pacienți au fost examinate, iar ratele de succes au variat în funcție de expunerea la poluanți în cele două săptămâni de dinaintea colectării ovulelor, susține expertul.
,,Șansele de a avea un copil după un transfer de embrioni congelați erau cu mai mult de o treime mai mici pentru femeile care au fost expuse la cele mai ridicate niveluri de poluare cu particule fine înainte de colectarea ovulelor, comparativ cu cele expuse la cele mai scăzute niveluri”, a declarat dr. Sebastian Leathersich, citat de The Guardian.
Medicul va prezenta rezultatele studiului său luni, la întâlnirea anuală a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie de la Amsterdam.
Un alt medic britanic, care a condus la Universitatea Queen Mary din Londra un studiu ce a arătat că particulele de poluare se găsesc și în placentă, a spus că sănătatea reproductivă poate fi acum adăugată pe lunga listă a efectelor negative ale poluării.
„Studiile recente au arătat că particulele de poluare inhalate străbat plămânii și ajung apoi în toate organele din corp”, a spus, pentru The Guardian, Jonathan Grigg.
Poluarea aerului este considerată una dintre principalele amenințări asupra sănătății umane. 6,7 milioane de decese au fost provocate de calitatea precară a aerului în anul 2019, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
În România, gradul de poluare a aerului este dublu față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit studiului realizat în 2019 de OMS, țara noastră ocupă locul 45 în lume și locul 8 la nivel european în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de poluare în general. România înregistrează anual aproximativ 15.000 de decese din cauza bolilor asociate efectelor poluării.