Sari direct la conținut

Studiu: Multi medici recomanda pacientilor lor tratamente pe care ei insisi nu le-ar folosi

HotNews.ro

Doctorii pot alege un tratament diferit in cazul in care ar fi ei insisi pacienti. Un studiu american sugereaza ca multi medici recomanda pacientilor lor tratamente pe care ei insisi nu le-ar folosi, scrie BBC citat de Agerpres.

Expertii au cerut unui numar de 1000 de medici americani sa imagineze un scenariu medical si sa aleaga un tratament. Dar cand li s-a cerut sa-si imagineze ca ei insisi sunt pacienti, raspunsurile lor au diferit in mod semnificativ.

Cand a trebuit sa decida pentru ei insisi, doctorii au fost de departe inclinati sa opteze pentru o terapie cu risc mai mare de deces, dar cu sanse mai bune de supravietuire fara efecte secundare, de exemplu.

Dar pentru pacientii lor, au fost tentati sa aleaga un tratament care sa asigure supravietuirea, indiferent de calitatea vietii.

Pusi sa aleaga intre una din doua operatii pentru a trata cancerul intestinal, de exemplu, doua cincimi din 242 de chirurgi au ales procedura chirurgicala cu o mare mare rata de deces, dar cu o probabilitate mai scazuta de efecte adverse.

Invers, cand li s-a cerut sa faca o recomandare pentru un pacient, doar un sfert a ales aceasta varianta.

Intr-un alt scenariu, doctorilor li s-a cerut sa-si imagineze ca ei sau un pacient sunt infectati cu un nou virus de gripa aviara. Li s-a mai spus care este tratamentul disponibil, precum si faptul ca fara respectivul tratament o persoana care a contractat virusul prezinta 10% riscul de deces si 30% riscul de a necesita spitalizare.

Tratamentul prezenta reactii adverse, a cauzat moartea a 1% din pacienti si paralizie neurologica permanenta la 4% din cazuri. Din aproape 700 de doctori, circa doua treimi au ales sa renunte la tratament imaginandu-si ca ei ar fi infectati, pentru a evita efectele adverse. Cu toate acestea, cand a a fost vorba de un pacient infectat, doar jumatate au recomandat sa nu se ia medicatia. Ceea ce nu este clar este care este cea mai buna cale de a lua o decizie in privinta tratamentului – punandu-te pe tine in cauza sau nu – scrie BBC.

Intr-adevar, in ziua de azi doctorii sunt adesea descurajati sa-si spuna opinia personala, fiind in schimb incurajati sa prezinte dovezi si informatii relevante, astfel incat pacientul sa poata alege singur.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro