Sari direct la conținut

SUA au împărtăşit informaţii cu Austria care au ajutat la dejucarea atacului planificat ce viza concertele lui Taylor Swift de la Viena

HotNews.ro
SUA au împărtăşit informaţii cu Austria care au ajutat la dejucarea atacului planificat ce viza concertele lui Taylor Swift de la Viena
Taylor Swift în timpul unui concert: Scott A Garfitt / AP / Profimedia

Statele Unite au furnizat Austriei informaţii care au ajutat la dejucarea atacului jihadist planificat asupra concertelor megastarului pop american Taylor Swift, a dezvăluit vineri Casa Albă, relatează AFP.

„Statele Unite au împărtăşit informaţii cu partenerii (noştri) austrieci pentru a ajuta la contracararea unei ameninţări la adresa concertelor lui Taylor Swift”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, după anularea concertelor de la Viena, programate în această săptămână, ale celebrei cântăreţe americane, citează News.ro

„Datorită cooperării intense a poliției noastre și a nou înființatei DSN cu serviciile străine, amenințarea a fost identificată din timp, combătută și o tragedie prevenită”, a declarat Nehammer într-o postare pe platforma de social media X. DSN este Direcția pentru securitate și informații din Austria.

Vedeta americană şi-a anulat toate cele trei concerte pe care le avea programate la Viena, după vestea unui atentat sinucigaş dejucat.

Principalul suspect, care a jurat credinţă grupării jihadiste Stat Islamic la începutul lunii iulie, „a făcut o mărturisire completă şi a declarat că intenţiona să comită un atac folosind explozibili şi arme albe”, a declarat directorul serviciilor de informaţii din Austria (DSN), Omar Haijawi-Pirchner, într-o conferinţă de presă.

„Scopul său era să se sinucidă şi să ucidă un număr mare de persoane, astăzi (vineri) sau mâine (sâmbătă), în timpul concertului”, a precizat oficialul.

Austriac de 19 ani cu rădăcini din Macedonia de Nord

Un austriac în vârstă de 19 ani, suspectat de terorism, a admis că luat măsuri concrete pentru planificarea unui atac la un concert Taylor Swift din capitala țării, substanțe chimice fiind găsite în timpul percheziției la domiciliul său, au anunțat oficialii de la Viena, citați de Reuters și cotidianul Der Standard. 

Austriacul de 19 ani cu rădăcini din Macedonia de Nord este considerat principalul suspect, el colaborând îndeaproape cu un alt tânăr în vârstă de 17 ani, a declarat Ruf pentru postul de radio ORF.

Cei doi adolescenți fac parte dintr-un grup restrâns pe care poliția îl cercetează, a declarat Ruf.

Un al treilea bărbat de naţionalitate irakiană a fost, de asemenea, arestat vineri, potrivit News.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro