Sari direct la conținut

SUA nu cred în continuare că Rusia este serioasă în privința negocierilor de pace cu Ucraina

HotNews.ro
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Statele Unite încă se îndoiesc că Rusia este serioasă în privința negocierilor de pace cu Ucraina, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, relatează AFP și Barrons.

„Nu am văzut nimic care să sugereze că acestea (discuțiile) merg înainte într-un mod eficace pentru că nu am văzut semne ale unei seriozități reale din partea Rusiei”, a declarat Blinken în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o după încheierea negocierilor.

„Una este ce spune Rusia și alta este ce face. Noi ne concentrăm pe a doua”, a spus acesta.

„Ceea ce Rusia face este să brutalizeze în continuare Ucraina și poporul său, acest lucru continuând în timp ce noi vorbim”, a declarat Blinken la o conferință de presă pe care a susținut-o în Maroc, unde se află într-o vizită oficială.

SUA cred că Rusia vrea să divizeze Ucraina

El a făcut comentariile la câteva ore după ce Rusia a început să își retragă trupe dinspre Kiev și Cernihiv, într-o schimbare de strategie al cărei obiectiv final ar fi divizarea Ucrainei în două, pe modelul coreean, potrivit declarațiilor a doi oficiali americani citați de CNN.

Antony Blinken a mai declarat marți că ucrainenii negociază „la modul propriu cu o armă la tâmpla lor”.

Declarațiile șefului diplomației americane vin în pofida faptului că negociatorii ruși au catalogat drept „constructive” discuțiile de pace ce au avut loc marți în Turcia.

Poziția Kievului la negocierile de pace

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, a declarat la rândul său că discuțiile purtate marți au marcat „cel mai semnificativ” progres de până acum

Negociatorii ucraineni au prezentat disponibilitatea Kievului de a accepta un statut de neutralitate în schimbul unor garanții de securitate ferme și au propus un termen de 15 ani pentru rezolvarea problemei Crimeii.

Ambele echipe de negociatori se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări.

Consilierul prezidențial al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, și negociatorul șef al delegației ucrainene au precizat că sunt vizate garanții juridice din partea SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța, Germania, Canada, Italia, Polonia și Israel, în sensul apărării Ucrainei în fața unei eventuale agresiuni viitoare.

Această propunere ar urma să fie validată prin referendum și apoi validată de parlament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro