Sari direct la conținut

SUA, protestele capătă intensitate: Sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe după moartea lui George Floyd

HotNews.ro
Politistul Derek Chauvin (screenshot), Foto: Hotnews
Politistul Derek Chauvin (screenshot), Foto: Hotnews

Purtând pancarte cu „Stop Killing Us” şi „Black Lives Counts”, sute de persoane au protestat și vineri seară în fața Casei Albe, iar protestele par să se intensifice în Minnesota, autoritățile fiind pregătite și pentru a face față violențelor, scrie AFP.

Au fost conflicte violente între protestatari și poliție în mai multe orașe, inclusiv New York, Los Angeles, Chicago, Denver, Houston, Louisville, Phoenix, Columb și Memphis. În Atlanta, clădiri au fost vandalizate și un vehicul de poliție a fost incendiat.

În Dallas, polițiștii au folosit gaze lacrimogene, după ce au fost atacți cu pietre.

Polițistul care a provocat moartea lui George Floyd, apăsându-i gâtul cu genunchiul deși victima striga că nu poate să respire, a fost arestat vineri. Acesta a fost pus sub acuzare pentru omor prin imprudență. Polițistul arestat este Derek Chauvin și el se afla în custodia anchetatorilor, transmite Reuters. Potrivit unei înregistrări a unui martor ocular, în timp ce George Floyd era imobilizat la pământ, polițistul i-a presat gâtul cu genunchiul. Victima, bărbat de culoare de 46 de ani, plângea și striga că nu mai poate respira.

Bărbatul, care nu era înarmat, a murit la scurt timp. Tragicul incident a declanșat ample proteste în Minnesota, fiind trimisă Garda Națională. Polițistul fusese concediat imediat după incident.

Fostul președinte american Barack Obama a declarat vineri referitor la moartea bărbatului de culoare George Floyd, aflat în custodia poliției, că ”așa ceva nu poate fi normal pentru America anului 2020”. Incidentul tragic a declanșat proteste violente în Minnesota.

Trei jurnaliști de la CNN au fost luați în custodia poliției din Minnesota, în timp ce relatau în direct despre protestele din Minneapolis.

Inițial, a fost luat în custodia poliției doar jurnalistul Omar Jimenez, care era în fața camerei de luat vederi și transmitea live de la locul protestelor din Minneapolis.

Ulterior și colegii lui, un producător și un cameraman, au fost încătușați. Membrii echipajului au fost eliberați ulterior de Poliția din Minnesota, iar guvernatorul Tim Walz și-a cerut scuze față de CNN, potrivit CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro