Sari direct la conținut

SUA: Senatul si-a cerut scuze pentru perioada de sclavie fara insa sa ofere compensatii

HotNews.ro

Senatul de la Washington a votat, joi, o rezolutie prin care isi cere scuze pentru perioada de sclavie din SUA, la aproape 150 de ani de la inceputul Razboiului Civil, informeaza New York Times. Documentul include si o mentiune legata de renuntarea la compensatii banesti pentru urmasii sclavilor.

Documentul precizeaza ca este important pentru americani sa-si ceara scuze pentru sclavie „astfel incat sa putem merge inainte si sa cautam reconcilierea, dreptatea si armonia pentru toti oamenii din Statele Unite”. Documentul a fost votat cu doar o zi inainte de Juneteenth, care marcheaza emanciparea sclavilor, produsa in 1865.

O nota inclusa in finalul documentului precizeaza ca rezolutia nu autorizeaza sau sprijina compensarea financiara pentru perioada de sclavie.

„Sa fim bine intelesi: aceasta rezolutie nu va rezolva nedreptatile de durata. Desi suntem mandri de document si credem ca trebuia de mult votat, adevarata munca de-abia acum incepe”, a declarat senatorul Tom Harkin, cel care a fost unul dintre initiatorii rezolutiei.

Documentul urmeaza sa ajunga si in dezbaterea Camerei Reprezentantilor, care a votat o masura similara in Congresul trecut.

Politicianul democrat Roland Burris (Illinois), singurul senator afro-american, a declarat ca „nota care nu autorizeaza compensatiile nu elimina sub nicio forma actiunile viitoare care pot fi supuse dezbaterii acestui Congres si care au legatura cu reparatiile financiare”.

Discutiile despre compensatiile financiare pentru perioada sclaviei din SUAsunt extrem de controversate si nu exista un consens general legat de modalitatea prin care aceastea pot si trebuie sa fie oferite. Potrivit unor analisti, valoarea totala a compensatiile financiare acordate rudelor sclavilor ar fi de 100 de trilioane de dolari, iar cei care trebuie sa plateasca sunt atat guvernul SUA, cat si statele europene care au condus America de Nord in acea perioada (Spania, Franta, Marea Britanie).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro