Sari direct la conținut

SUA și Marea Britanie afirmă că Israelul nu are un „plan credibil” pentru protejarea civililor din Rafah, dar au poziții „complet diferite” privind livrarea de armament

HotNews.ro
Trei copii palestinieni evacuați din Rafah sunt văzuți pe o plajă din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, pe 10 mai 2024., Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia
Trei copii palestinieni evacuați din Rafah sunt văzuți pe o plajă din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, pe 10 mai 2024., Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că Israelului îi lipsește un „plan credibil” pentru a-i proteja pe cei aproximativ 1,4 milioane de civili palestinieni refugiați în Rafah, o poziție pe care o împărtășește și Londra, și a avertizat că un asalt israelian ar putea crea o insurgență dacă nu va reuși să-i ucidă pe toți luptătorii Hamas din acest oraș din sudul Fâșiei Gaza, informează Reuters.

„Israelul se află pe o potențială traiectorie de a moșteni o insurgență cu mulți luptători Hamas înarmați rămași sau dacă lasă un vid umplut de haos, umplut de anarhie și probabil reumplut de Hamas”, a spus duminică Blinken, la emisiunea „Meet the Press” de la postul de televiziune NBC.

Potrivit acestuia, luptătorii Hamas se întorc deja în zonele din nordul enclavei pe care Israelul susținea că le-a curățat.

Invazia planificată de Israel asupra orașului Rafah a contribuit la alimentarea celor mai profunde tensiuni în relațiile dintre Israel și principalul său aliat, Washingtonul.

NBC și CBS News au difuzat interviuri cu Blinken, dominate de subiectul deciziei președintelui Joe Biden de a întrerupe un transfer de bombe către Israel din cauza temerilor legate de victimele civile masive din Rafah și de un raport al Departamentului de Stat potrivit căruia utilizarea de către Israel a armelor furnizate de SUA ar fi încălcat dreptul internațional.

Raportul, care nu are legătură cu transferul de bombe, nu a constatat încălcări specifice care să justifice oprirea ajutorului militar american, afirmând că haosul războiului a împiedicat verificarea presupuselor încălcări punctuale.

Folosirea de către Hamas a infrastructurii civile și a tunelurilor „face foarte dificilă evaluarea cu precizie, în special în mijlocul războiului” a ceea ce s-a întâmplat în mai multe cazuri punctuale, a mai declarat Blinken, apărând raportul criticat de unii parlamentari ai Partidului Democrat al lui Biden și de grupurile care militează pentru drepturile omului.

Apărând decizia de stopa temporar expedierea a celor 3.500 de bombe, Blinken a argumentat că Israelul nu are un „plan credibil” pentru a-i proteja pe cei aproximativ 1,4 milioane de civili care se adăpostesc în Rafah.

El a declarat pentru CBS că transportul a fost singurul pachet de arme american care a fost oprit.

Dar acest lucru s-ar putea schimba, a spus el, dacă Israelul lansează un atac pe scară largă asupra orașului Rafah, pe care Israelul spune că intenționează să îl invadeze pentru a elimina luptătorii Hamas care se ascund acolo.

Dacă Israelul „lansează această operațiune militară majoră la Rafah, atunci există anumite sisteme pe care nu le vom furniza pentru această operațiune”, a spus șeful diplomației americane.

Israelul trebuie „să aibă un plan clar și credibil pentru a proteja civilii, lucru pe care nu l-am văzut”, a subliniat el.

Rafah găzduiește aproximativ 1,4 milioane de palestinieni, majoritatea strămutați din alte zone din Gaza din cauza luptelor și a bombardamentelor israeliene care au devastat enclava de coastă.

De asemenea, Israelul nu a elaborat un plan postbelic pentru securitatea, guvernarea și reconstrucția Fâșiei Gaza, a declarat Blinken, adăugând la CBS că Statele Unite lucrează cu guvernele arabe și cu alte părți la un astfel de plan.

„Avem aceleași obiective ca și Israelul”, a spus el. ”Vrem să ne asigurăm că Hamas nu poate guverna din nou Gaza”, a precizat Blinken.

Preşedintele american Joe Biden a apreciat sâmbătă că o încetare a focului este posibilă „mâine” în războiul dintre Israel şi Hamas, dacă gruparea palestiniană eliberează ostaticii.

„Mâine ar putea exista o încetare a focului dacă Hamas eliberează ostaticii”, a dat asigurări Biden în cursul unei recepţii de strângere de fonduri, în apropiere de Seattle.

Potrivit ministerului sănătății din Gaza, controlat de Hamas, acţiunile militare israeliene din Gaza s-au soldat până duminică la prânz cu 35.034 de morţi şi 78.755 de răniţi în rândul palestinienilor, majoritatea acestor victime fiind copii și femei.

Cameron: Interzicerea livrărilor de arme din Marea Britanie către Israel ar întări Hamas

Anterior în cursul zilei de duminică, şeful diplomaţiei britanice, David Cameron, a susținut și el că Israelul nu ar trebui să lanseze o ofensivă asupra oraşului Rafah în absenţa „unui plan absolut clar” de protejare a populaţiei.

„Pentru a exista o ofensivă majoră la Rafah, ar trebui să fie un plan absolut clar cu privire la maniera de a salva vieţi şi de a deplasa oameni”, a declarat Cameron, pentru postul de televiziune Sky News.

„Nu am văzut un astfel de plan şi de aceea nu susţinem o ofensivă la Rafah. Fără un plan pentru a proteja populaţia, ar fi extrem de periculos să se încerce o ofensivă majoră”, a spus ministrul britanic de Externe. Acesta a subliniat că sute de mii de persoane s-au refugiat în Rafah după ce au fugit din alte zone ale Fâşiei Gaza.

David Cameron a menţionat însă că stoparea vânzărilor britanice de arme către Israel în cazul lansării unui atac terestru israelian asupra Rafah ar consolida mişcarea palestiniană Hamas, notează Agerpres.

El a precizat că Londra se află într-o poziţie „complet diferită” faţă de SUA în privinţa livrării de arme către Israel.

În opinia sa, un răspuns „mai bun” pentru Hamas ar fi să accepte un acord privind eliberarea ostaticilor aflaţi în Fâşia Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro