SUA trimit Ucrainei un nou ajutor militar, printre care și mine antipersonal / Este cel mai mare ajutor, de până acum, care vine din stocurile armatei americane
Statele Unite vor furniza Ucrainei un pachet de arme în valoare de 725 de milioane de dolari pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken, relatează Reuters, în timp ce administrația președintelui Joe Biden încearcă să-și întărească sprijinul pentru guvernul de la Kiev înainte de a părăsi Casa Albă în ianuarie.
Ajutorul va include, printre altele, rachete Stinger, muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), drone și mine terestre, a spus Blinken.
Reuters raportase săptămâna trecută că administrația Biden plănuia să furnizeze echipamentul, în mare parte arme antitanc.
„Statele Unite și peste 50 de națiuni sunt unite pentru a se asigura că Ucraina are capabilitățile necesare pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”, se arată în declarația lui Blinken.
Anunțul marchează o creștere semnificativă a dimensiunii ajutorului de la utilizarea recentă de către Biden a mecanismului numit Presidential Drawdown Authority (PDA), care le permite SUA să utilizeze stocurile actuale de arme pentru a ajuta aliații în caz de urgență.
Anunțurile recente PDA au variat de obicei între 125 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari. Biden are un PDA estimat la 4-5 miliarde de dolari deja autorizat de Congres pe care se așteaptă să îl folosească pentru Ucraina înainte ca președintele ales republican Donald Trump să preia mandatul pe 20 ianuarie.
Ajutorul actual reprezintă prima dată, în decenii, când Statele Unite exportă mine terestre, a căror utilizare este controversată din cauza potențialelor riscuri pentru civili.
Decizia americană cu privire la minele antipersonal a intervenit la câteva zile după ce Washingtonul a dat undă verde Ucrainei pentru a lovi în teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de fabricaţie americană.
Ea a fost imediat criticată de grupuri de apărare a drepturilor omului, din cauza riscurilor implicate pentru civili.
Campania internaţională pentru interzicerea minelor (ICBL), grup deţinător al unui Premiu Nobel pentru Pace, a declarat că „se va strădui să obţină ca Statele Unite să revină asupra deciziei lor”.