Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Aderarea la Schengen, provocarea anului 2012; Revolutionarii, o vesnica problema a Romaniei; Capitalele culturale europene in 2012. Cine sunt si ce frumuseti ascund Guimaraes si Maribor; Un apel de la Dumnezeu a schimbat viata staretei-mama; Romanii au intrat pesimisti in noul an

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Aderarea la Schengen, provocarea anului 2012. Odiseea integrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen a continuat in 2011, cu declaratii belicoase si contradictorii, cu luari de pozitie, amanari, certuri si impacari la nivel european. Desi autoritatile de la Bucuresti isi faceau iluzii si promiteau, si la final de 2010, integrarea pentru anul 2011, abia anul acesta sunt ceva sanse ca obiectivul sa fie atins. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, pentru EVZ, ca, in 2011, s-ar fi putut ajunge la o solutie de compromis, cu doua etape – o intrare partiala, la sfarsit de octombrie, si o decizie ulterioara, finala, in 2012. „Din pacate, pozitia intransigenta a Olandei a determinat situatia actuala, fara nicio perspectiva clara pentru momentul in care s-ar putea lua o decizie”, spune Orban, scrie EVZ.

Calendarul anului electoral 2012 in SUA. Republicanii incep azi competitia pentru desemnarea contracandidatului lui Obama. Republicanii dau astazi in Iowa startul alegerilor primare la finalul carora va fi nominalizat contracandidatul lui Barack Obama la prezidentialele de la inceputul lui noiembrie. Daca democratii isi stiu deja candidatul, presedintele in exercitiu, Barack Obama, fiind cel care lupta pentru un nou mandat, republicanii sunt in focurile desemnarii persoanei pe care ar trebui sa o inscrie in cursa pentru Casa Alba. Alegatorii republicani raman divizati intre aripa afaceristilor, aripa libertarienilor si cea a social-conservatorilor. Cei trei favoriti pentru alegerile de marti din Iowa sunt Mitt Romney, Ron Paul si Rick Santorum. De asemenea, fost presedinte al Camerei Reprezentantilor (camera inferioara a Congresului american), Newt Gingrich, ramane in cursa pentru nominalizarea drept candidat al Partidului Republican pentru alegerile din noiembrie, anunta Gandul.

Revolutionarii, o vesnica problema a Romaniei. Raymond Luca vorbeste despre trecutul si viitorul celor care se bat cu pumnul in piept ca ne-au eliberat de comunism. O mare parte a revolutionarilor (cei aproximativ 11.000 de „luptatori remarcati” care incasau peste 2.000 de lei lunar) nu mai primesc indemnizatii incepand cu aceasta luna, dupa ce Parlamentul a hotarat suspendarea acestor drepturi pe parcursul anului 2012. Cu toate acestea, situatia revolutionarilor ramane neclara. Nu se stie daca acestia isi vor recapata drepturile din 2013. „Adevarul” a stat de vorba cu senatorul PNL Raymond Luca, presedintele Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor, care se lupta pentru a recupera indemnizatiile, desi recunoaste ca trierea „luptatorilor” s-a facut superficial. Comisia Parlamentara a Revolutionarilor functioneaza din 2004, de cand a fost adoptata Legea 341 (Legea Recunostintei), care a obligat revolutionarii sa treaca printr-o noua serie de verificari, informeaza Adevarul.

Povestile secolului XXI sau mesajele nocive ale „Caprei cu trei iezi”. Cu totii am crescut cu basmele clasice fara ca parintii nostri sa se gandeasca prea mult cum ne pot acestea afecta caracterul. Intre timp insa s-a inventat psihoterapia care demonstreaza ca Alba ca Zapada, Scufita Rosie, Cenusareasa, lupul si capra pot oricand sari din paginile cartii si sa ne programeze gresit vietile. Am incercat si noi sa aflam de ce nu mai sunt bune basmele de ieri pentru copiii de azi, de ce unii parinti schimba finalurile povestilor cand le citesc celor mici si unii educatori refuza sa le citeasca picilor anumite pasaje sau chiar povesti intregi. In acest demers am apelat la un parinte care, in plus, este si scenaristul sef al primei serii a serialului „In deriva”, difuzat de HBO, care, dupa cum telespectatorii stiu prea bine, trateaza subiectul psihoterapiei, iar unul dintre pacientii doctorului Andrei Poenaru, interpretat de Marcel Iures, era chiar o eleva. Andy Lupu ne-a lamurit cu ce pacatuiesc basmele fratilor Grimm sau cele ale lui Ion Creanga, scrie Romania Libera.

Alianta dintre Basescu si intelectuali sau iluzia „noocratiei”. Proiectul noii Constitutii propus de Presedinte nu are nimic de a face cu elanul „platonic” al primelor reuniuni moderate de Gabriel Liiceanu, fiind expresia unei pure tentative de consolidare a puterii. Ideea modificarii Constitutiei provocase entuziasm printre intelectualii de dreapta care aspirau inca din anii ’90 la o integrala refondare a statului. Victoria in alegeri a lui Traian Basescu in 2004 a parut sa fie momentul prielnic al incheierii unor transformari incepute in 1989. Anticomunismul mereu frustrat, idealismul platonic reprimat, ambitia noocratica nemarturisita au fost motoarele unei scurte renasteri a entuziasmului politic reformator. Dreapta descoperea prin 2005-2006 cu incantare de sine ca reformismul nu mai apartinea unei stangi repliata pe o conduita conservatoare, ci dimpotriva unei drepte mobile si inclinate catre schimbare. Alegerea lui Nicolas Sarkozy in Franta a fost la randul ei foarte stimulatoare din punct de vedere moral, anunta Deutsche Welle.

Capitalele culturale europene in 2012. Cine sunt si ce frumuseti ascund Guimaraes si Maribor. Orasele Guimaraes din Portugalia si Maribor din Slovenia, capitale culturale europene in 2012, se pregatesc de festivitatile care vor anunta debutul anului cultural 2012. In Guimaraes, sarbatoarea incepe pe 21 ianuarie cu un show multimedia in aer liber si cu spectacole de teatru. In Maribor, lansarea oficiala va avea loc in weekend-ul 13-15 ianuarie printr-o serie de activitati ce vor cuprinde muzica, teatru si spectacole de dans. Cele doua orase vor purta acest titlu timp de un an de zile, ceea ce le va asigura o mare atentie din partea mass-media si a operatorilor din industria turismului. Traian Badulescu, consultant in turism, a declarat pentru GreatNews ca majoritatea turistilor care vor vizita Guimaraes in acest an vor veni din tari din Europa Occidentala: Spania, Franta, Italia, Marea Britanie sau Germania. Acestora li se vor adauga portughezii din alte regiuni care au acum ocazia de a revedea sau chiar de a descoperi orasul daca nu l-au vizitat niciodata, informeaza Great News.

Un apel de la Dumnezeu a schimbat viata staretei-mama. Fosta maica stareta de la Manastirea Tariceni, din judetul Calarasi, care a nascut gemene la sfarsitul lunii noiembrie, e de cateva zile in toane bune. Cand a iesit din maternitate, imediat dupa Craciun, ii venea parca s-o ia la fuga printre carele de televiziune, si-a pus o mana la ochi si cu cealalta dadea la o parte cele cateva microfoane care-i apareau parca de nicaieri la gura. „Nu va priveste!”, striga stareta Sebastiana, dupa ce toata lumea a asteptat, saptamani la rand, deznodamantul povestii de amor de la manastire, trecuta prin pacatul unei nasteri. Ca si cum nu s-ar fi ascuns niciodata, maica accepta de-acum orice intrevedere cu microfoanele. E relaxata, zambeste, vorbeste de iubire, de Dumnezeu si de copii si spune ca nu-i pare rau. Ca poate a gresit, dar doar in fata Domnului. In rest, totul a fost o incercare, la care ea a trebuit sa gaseasca solutii. Integral in EVZ.

Romanii au intrat pesimisti in noul an. Peste 80% din romani sunt de parere ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, iar nivelul de trai va scadea in 2012, care va fi tot un an al crizei, dupa cum au avertizat guvernantii. La capitolul „Directia in care se indreapta Romania” din sondajul realizat de IMAS pentru ziarul „Adevarul”, 80,8% din cei chestionati s-au aratat, in decembrie 2011, pesimisti in ceea ce priveste traseul tarii. Apropierea Sarbatorilor se pare insa ca i-a facut putin mai optimisti pe cei chestionati, in conditiile in care, in noiembrie anul trecut, 81,6% se aratau ingrijorati in legatura cu traiectoria Romaniei sub zodia crizei. Comparativ cu inceputul anului trecut, cand 87% credeau ca mergem toti pe un drum gresit, perceptia s-a imbunatatit. Speranta pare, la finalul lui 2011, pierduta pe drum, raportat la ianuarie 2010, cand doar 73,4% din respondenti ar fi zis ca „nu vom vedea luminita”, anunta Adevarul.

Doua miliarde in plus pentru „gaurile negre” din Sanatate. Cele doua miliarde in plus in buzunarul Sanatatii ar trebui sa insemne si servicii medicale mai bune pentru cetateni. Proiectul de buget pe anul viitor ne arata insa ca „gaurile negre ale sistemului” vor fi acoperite si mai bine decat pana acum. Sistemul de sanatate din Romania a ajuns sa inghita miliarde de lei anual, fara ca asta sa insemne servicii de sanatate mai bune pentru pacienti. Oficialii au dat ani la rand vina pe subfinantare, insa in realitate banii nu au fost suficienti si din cauza contractelor paguboase cu furnizorii (spitale, laboratoare, farmacii). In 2012, atat Ministerul Sanatatii (MS), cat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) primesc mai multi bani. Ministerului Sanatatii i-au fost alocati 5,4 miliarde de lei, fata de 4,8 in 2011, iar CNAS 17,7 miliarde de lei, fata de 16,4 miliarde de lei in 2012. Se ajunge astfel la 4% din PIB pentru Sanatate, insa ramane de vazut daca vom fi si ingrjiti mai bine de acesti bani, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro