Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Bilantul unui dezastru: Cine a secat granarul Europei; 15.000 de euro pentru fiecare familie de romi din Italia care accepta sa revina in Romania; Cum va arata aeroportul de lux.

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

15.000 de euro pentru fiecare familie de romi din Italia care accepta sa revina in Romania. Fiecare familie de romi care va accepta repatrierea in Romania primeste 15.000 de euro. Potrivit autoritatilor milaneze, 40 de familii de romi (aproximativ 200 de persoane) au acceptat deja sa participe la proiectul gestionat de organizatia neguvernamentala AVSI. Actiunea face parte din procesul de inchidere a taberei Triboniano din Milano. „Cu 10 -15,000 de familie vom construi o alternativa viabila la viata de favela pentru aceste persoane. Cine semneaza proiectul primeste 1.500 de euro pentru calatorie si o subventie de 200 de euro pe luna pentru un an sau doi, suport operational pentru a se angaja in firme italiene care lucreaza in Romania si un fond pentru a-si renova casele”, spune Alberto Piatti, Secretar General al AVS, citat de cotidianul italian La Repubblica, scrie EurActiv.ro.

Bilantul unui dezastru: Cine a secat granarul Europei. Mai multi ministri ai agriculturii au contribuit, in ultimii ani, la distrugerea sistemului de irigatii romanesc. Construit in perioada comunista, singurul sistem care nu doar ca i-ar fi putut ajuta pe tarani sa-si ude culturile, dar ar fi putut fi utilizat si la desecarea unor terenuri acum inundate este falimentar din cauza deciziilor proaste luate de guvernele din perioada 2000-2010. Aceasta este concluzia unui raport al Curtii de Conturi a Romaniei (CCR), finalizat in decembrie anul trecut si destinat institutiilor responsabile: parlamentului – unde o ancheta pe aceasta tema a trenat luni bune -, guvernului, Ministerului Agriculturii, Agentiei Domeniilor Statului, Societatii Nationale Imbunatatiri Funciare (SNIF) si Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, anunta EVZ.

Benzina se scumpeste din nou. Boc da vina pe Nastase. Videanu face prognoze. PLUS- Vasilescu, BNR: vor sa vada cat de departe pot merge. Petrom a majorat marti preturile tuturor sortimentelor de benzina si de motorina cu cate noua bani pe litru, cel mai scump sortiment de benzina ajungand sa coste 5,96 lei/litru. De la inceputul anului benzina a fost scumpita de sase ori, cu 3,5% in total. Citeste mai jos ce au declarat pentru gandul oficialii Ministerului Finantelor Publice despre scumpirea carburantilor. Astfel, cel mai ieftin sortiment de benzina (Premium fara plumb 95) costa incepand de marti 5,16 lei/litru iar cel mai scump (OMV Carrera 100) 5,96 lei/litru. In cazul motorinei, cel mai mic pret pe litru il are sortimentul Euro Diesel 5, respectiv 5,15 lei, iar cel mai mare OMV Alpin Diesel, 5,63 lei. De la inceputul anului companiile de profil au scumpit carburantii de sase ori, scumpirea fiind de 3,5%, informeaza Gandul.

Miliardarii Forbes „voteaza” pentru modificarea Codului Muncii. Cei mai bogati oameni din Romania sustin ca noile reglementari in domeniul muncii vor duce la flexibilizarea pietei. Oamenii de afaceri prezenti in „Forbes 500 Miliardari” sunt de parere ca actualul Cod al Muncii este prea restrictiv si rigid. Noua lege insa ii avantajeaza pe salariatii productivi si onesti. Antreprenorii din Romania chestionati de „Adevarul” au raspuns la unison ca sunt de acord cu varianta Codului Muncii pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament. Oamenii de afaceri prezenti in topul „Forbes 500 Miliardari” sunt de parere ca actualul Cod al Muncii este mult prea restrictiv, iar noua lege este bine-venita, intrucat, subliniaza ei, vine in sprijinul activitatii economice, scrie Adevarul.

Cum va arata aeroportul de lux. Patru companii se bat pe piata serviciilor aeriene pentru afaceri, unde un zbor costa intre 1.000 si 100.000 de euro. Barbati bine imbracati, stewardese cu un aspect rupt de pe copertele revistelor de moda, multa piele, limuzine de lux si aeronave mici vazute de romani doar in filme, acesta este peisajul pe care Ministerul Transporturilor din Romania ne lasa sa credem ca il vom zari din 2013 pe Aeroportul Baneasa. Acum aeroportul low-cost are mai degraba aspect de autogara de periferie. Vopseaua sarita, aglomeratia si sacosele de rafie vor disparea. Tudor Jidav, director general al Aeroporturi Bucuresti (ce include ambele aeroporturi bucurestene), da ca sigura investirea a 26 milioane de euro in infatisarea Aeroportului Baneasa, suma ce il va ridica la standardele business, anunta Romania Libera.

Eurodeputatii: Canada trebuie sa spuna cand elimina vizele pentru romani si bulgari. Parlamentul European (PE) critica dur Comisia Europeana pentru ca tolereaza situatia impunerii de vize cetatenilor cehi de catre Canada precum si „alte incalcari ale principiului reciprocitatii vizelor” prin mentinerea vizelor pentru romani si bulgari. Semnatarii declaratiei adoptate de PE sustin ca Comisia Europeana si Consiliul „nu actioneaza cu suficient de multa fermitate”. Ei solicita o crestere a presiunii politice asupra Canadei „pentru a stabili cea mai apropiata data posibila pentru abolirea regimului vizelor pentru cetatenii cehi”. De asemeena, eurodeputatii cer „eliminarea altor incalcari ale principiului reciprocitatii vizelor cu privire la cetatenii bulgari si romani”, informeaza EurActiv.ro.

Romancele, mai slab reprezentate si mai prost platite. Femeile din Romania sufera in continuare de pe urma inegalitatii de sanse, atat in societate, cat si la locul de munca. O arata cifrele si specialistii. Femeile din Romania trebuie sa munceasca mai mult decat barbatii, sa accepte posturi sub calificarea lor, dar si salarii mai mici. Cu alte cuvinte, se confrunta in continuare cu un nivel ridicat de discriminare la locul de munca si in societate si nu au aceleasi sanse pe piata muncii. Asta arata studiile si specialistii din domeniu. Astfel, angajatele din Romania, dar si cele din Uniunea Europeana castiga cu 17% mai putin decat colegii de birou cu o fisa a postului similara, potrivit datelor europene, confirmate de Carmen Banu, expert in egalitate de sanse la Blocul National Sindical (BNS). Iar diferentele de salarizare vor fi adancite de noul Cod al Muncii, adauga aceasta, scrie EVZ.

Gluma mascatilor de 8 martie – Au descins cu sirenele pornite in Vama Botosani ca sa ofere flori doamnelor: „Pe vamesi i-a luat groaza cand ne-au vazut”. Mascatii au descins din nou in vamile romanesti. De aceasta data tinta a fost vama Botosani. Dubele au intrat cu sirena si girofarul pornit, pe la 8 dimineata. Vamesii au inlemnit, convinsi ca dupa Siret si Albita, le-a venit randul si lor. Mascatii au coborat, unul cate unul, gata de interventie. Ultimul avea un brat de flori. Marti dimineata, de 8 Martie, politistii de frontiera din trupele speciale au inconjurat mai multe masini care erau incolonate la punctele de trecere si au oferit flori femeilor. Cei mai speriati au fost vamesii, ne-au declarat surse din Politia de Frontiera: „I-a luat groaza cand ne-au vazut masinile cu girofar, pline cu mascati. Nu au apreciat actiunea. Nici nu le-am spus de ea, sa nu se desconspire. E primul an in care facem asta cu mascati, cu sirene. De obicei ofereau flori politistii din punctul de trecere a frontierei. Nu ar mai fi fost o surpriza pentru nimeni”, anunta Gandul.

Gripa porcina, o pandemie financiara. Cheltuielile pentru imunizarea impotriva gripei A(H1N1) au fost mult prea mari fata de severitatea bolii, arata un raport european. Romania a consumat cam jumatate din cele 3 milioane de euro pe care le-a investit in vaccinul impotriva pandemiei. Un raport de evaluare a felului in care statele Uniunii Europene au gestionat gripa porcina din 2009 si pana acum sesizeaza o risipa a banului public fata de cifrele de morti si de imbolnaviri. Parlamentara franceza Michele Rivasi, din Grupul Verzilor, a prezentat recent Comisiei pentru sanatate din cadrul Parlamentului European un document care aduce in discutie reactia „exagerata” a statelor UE fata de alertele de gripa porcina ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, forul care a condus in 2009 si 2010 strategia de aparare impotriva pandemiei. „Cheltuirea a miliarde de euro impotriva gripei H1N1 pare disproportionata prin comparatie cu severitatea bolii”, sustine raportoarea Michele Rivasi in rezolutia ei catre Parlamentul European, informeaza Adevarul.

„Operatiunea sms” partea a II-a. Ce deputat mi-a cerut renta viagera ca sa ma ajute in afaceri. Cititi aici povestea parlamentarului care si-a negociat implicarea in sprijinirea unei afaceri propuse de un asa zis investitor arab. Alesul a refuzat sa primeasca prea multi bani o data, cerand renta viagera lunara. Numele lui? In urma cu aproximativ o luna, RL a realizat un experiment prin care a vrut sa testeze disponibilitatea parlamentarilor de a se implica in afaceri private. In acest scop, am expediat catre 460 de deputati si senatori un SMS capcana, in care pretindeam ca reprezint un fond de investitii din Emiratele Arabe Unite si le propuneam alesilor sa facem afaceri impreuna in Romania. Aproape un sfert din membrii Legislativului au raspuns pozitiv acestei propuneri, scrie Romania Libera.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro