Subiectele Zilei: Cati bani imprumuta Romania pe secunda in comparatie cu SUA; Adrian Sobaru, barbatul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, chemat la politie ca martor intr-un dosar penal; Seful OTV si cultul personalitatii
Adrian Sobaru, barbatul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, chemat la politie ca martor intr-un dosar penal! Angajatul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la una dintre lojele presei exact cand premierul Boc vorbea in plenul reunit pe 23 decembrie. Barbatul in varsta de 43 de ani, imbracat cu un tricou alb pe care scrisese cu pixul „Ne-ati ciuruit. Ne-ati ucis viitorul copiilor nostri. Libertate!”, a rupt un fotoliu si s-a ranit la fata, torace si picioare. Dificultatile financiare au fost cele care l-au determinat pe roman sa recurga la acest gest extrem. Sobaru se afla in fata imposibilitatii de a-si intretine familia si de a avea aiba grija ca baiatul sau in varsta de 15 ani, bolnav de autism. Ajutorul de insotitor pentru persoana cu handicap i-a fost taiat de la 550 de lei la 461 de lei, motiv pentru care a strigat, inainte de a cadea de la balconul Parlamentului: „Pentru tine, Boc. Ati luat painea copiilor!”, scrie Adevarul.
Talharii au pus stapanire pe Autostrada Soarelui. Politia este in alerta. Adevarate bande de talhari actioneaza, noaptea, pe Autostrada Soarelui. Hotii sunt organizati in sase grupari care se ascund in comuna Dragalina, judetul Calarasi. Zeci de soferi au cazut victime grupurilor organizate care ataca in parcarile de pe soseaua, ce face legatura intre Bucuresti si Constanta. Fie romani, fie straini, cei care au fost pradati de hoti au ramas fara marfa din TIR, fara motorina din rezervor sau fara banii din torpedou. Politia este in alerta. Din acest motiv a organizat o adevarata potera in plasa careia au cazut primii dintre talhari, anunta EVZ.
Bacalaureat 2011. Examen la matematica. Dupa rezultatul simularilor ar putea avea probleme intre 40 si 60 la suta dintre elevi. O data trecuta proba de limba romana, liceenii de an terminal sunt intampinati miercuri dimineata de cea mai dificila proba a bacalaureatului: examenul la matematica. Considerata cel mai dur test al examenului maturitatii, proba la matematica va fi sustinuta de absolventii profilului real (specializarea matematica-informatica sau stiintele naturii si de cel pedagogic (specializarea invatator-educator). Singurii care vor nu vor fi nevoiti sa rezolve exercitii sunt elevii de la profilul uman, pentru care este programata proba la istorie, informeaza Gandul.
Seful OTV si cultul personalitatii. Incercarile patronului OTV de a-si inregistra la tribunal formatiunea politica, nascuta pe cand Diaconescu a fost arestat preventiv, sunt sortite esecului de luni bune. Acuzat ca ar fi „furat” de la Constantin Cojocaru denumirea de „Partidul Poporului”, Dan Diaconescu a incercat asocierea denumirii Partidul Poporului cu numele sau. Ideea a fost insa respinsa de Tribunalul Bucuresti, insa Diaconescu s-a decis sa lupte pana la capat, astfel ca a atacat decizia la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii au respins cererea de inregistrare a formatiunii politice, aratand ca toate cerintele impuse de lege pentru inregistrarea unui partid politic sunt de interes public. Asadar, automat si denumirea partidului, care nu poate contine nume proprii ale unor pesoane fizice, anunta Adevarul.
Catavencu in trei ciosvarte. Una are numele, alta are echipa iar alta sustine ca n-are mogul. Este vorba de cele trei saptamanale autohtone de satira politica care vor aparea de azi inainte: Academia Catavencu, Catavencii si Kamikaze. EVZ a stat de vorba cu reprezentantii celor trei publicatii, pentru a vedea in paginile careia dintre ele salasluieste adevaratul spirit al catavencilor. „M-am intors la locul crimei”, spune Mircea Dinescu, care a fost numit presedinte la Catavencii, revista fondata de fostii membri ai Academiei Catavencu care si-au strans condeiele si s-au mutat sub umbrela lui Dinu Patriciu. Mircea Dinescu a intrat in echipa Academia Catavencu in 1991 si a detinut actiuni la revista pana in 1997, cand le-a vandut lui Sorin Ovidiu Vantu, informeaza EVZ.
Cati bani imprumuta Romania pe secunda in comparatie cu SUA. Plus: Cu cat s-a indatorat statul in timp ce presedintele Basescu a tinut un discurs despre pericolul indatorarii. In timp ce membrii camerelor reunite ale Parlamentului au ascultat, luni, discursul lui Traian Basescu, statul roman s-a indatorat cu inca 2,4 milioane de euro la banci. Sedinta, in care presedintele a atras atentia, printre altele, asupra pericolului unei datorii publice prea mari, a durat aproximativ o ora, un minut si 20 de secunde. In primele sase luni ale acestui an, statul, prin Ministerul Finantelor Publice, a imprumutat nu mai putin de 45 de miliarde de lei, respectiv 10,7 miliarde de euro, calculat la un curs de 4,2 lei pentru un euro, scrie Gandul.
Doi regi ai asfaltului au primit un sfert din banii publici de drumuri. Compania de Autostrazi a acordat dupa sosirea noului ministru Anca Boagiu la Transporturilor, in septembrie 2010, contracte in valoare de 5,6 miliarde lei. O treime din contractele importante acordate, valorand un sfert din banii alocati au ajuns la doi asfaltatori romani. Pe langa cele noua tronsoane de autostrada scoase la licitatie in ultimele luni intre Nadlac si Sibiu, Compania Nationala de Autostrazi din Romania (CNADNR) a organizat licitatii si pentru modernizarea a cateva sute de km de drumuri nationale si pentru construirea unor centuri ocolitoare. Valoarea totala a celor 29 de contracte, ce depasesc fiecare in parte pragul de 2 milioane de euro, adjudecate din septembrie 2010 pana in prezent, atinge 5,66 miliarde lei, adica 1,34 miliarde euro. 11 contracte, in valoare de 1,3 miliarde lei, au fost primite de firmele Spedition UMB, detinuta de Dorinel Umbrarescu, si de Nelu Iordache, patronul firmei Euroconstruct Trading 98, anunta Romania Libera.
Au omorat si militarii din Focsani oameni. Cel de-al treilea episod dedicat evenimentelor din 1989 la Focsani se concentreaza asupra activitatii pe care Armata din aceasta garnizoana a avut-o in zilele Revolutiei. „Daca eram noi, Armata, impotriva, nu mai facea nimeni nicio Revolutie”, spun, cu orgoliu, militarii focsaneni aflati in rezerva. Armata focsaneana a stat in cazarmi pana pe 22 decembrie. Dupa fuga lui Ceausescu, unii militari au fost scosi in oras sa asigure ordinea, altii au plecat spre Bucuresti in seara de 22, dupa celebrul apel facut la Televiziune de Cico Dumitrescu. Pe atunci capitan de rang I si filosovietic notoriu, Cico Dumitrescu s-a adresat mai multor regimente importante din zona Moldovei. In Focsani, Revolutia s-a desfasurat, in mare, sub auspicii pasnice, dar militarii tot au reusit sa curme vietile a trei oameni nevinovati, informeaza Adevarul.