Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ce cautau romanii in razboiul din Vietnam; Romania de la Acceleratorul de Particule. Cercetatorii nostri si "particula lui Dumnezeu"; Cum dezbatem urgenta dupa 10 ani; Noica, plagiat de un filosof italian

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Ce cautau romanii in razboiul din Vietnam. In toiul asaltului american asupra regimului comunist de la Hanoi, o mana de romani ii cereau lui Ceausescu sa-i trimita in lupta alaturi de „fratii vietnamezi”. Unii se visau eroi, altii voiau doar sa scape din tara. Dintre hartiile cu turnatorii marunte sau solicitari de natura materiala, ajutoarele lui Nicolae Ceausescu sortau, la mijlocul anilor ’60, o specie neobisnuita de cereri: erau ale tovarasilor care doreau sa se alature bravului popor vietnamez, in lupta cu agresorii americani. La o jumatate de secol distanta, randurile lor pastreaza mirosul revoltei, alaturi de un inconfundabil iz de naivitate. Oripilati de imaginile cu civili mutilati – presa romaneasca era plina de dovezi ale masacrelor -, se pusesera pe scris copiii de gimnaziu, mecanici de locomotiva, uteciste, veterani ai celui de-al II-lea Razboi Mondial, fosti detinuti care incercau sa-si rascumpere greselile, persoane fara domiciliu dornice sa fie de folos natiei, soferi care visau la statutul de „noul Vasile Roaita”, scrie EVZ.

Romania de la Acceleratorul de Particule. Cercetatorii nostri si „particula lui Dumnezeu”. Zeci de fizicieni, informaticieni si ingineri din Romania contribuie la aflarea tainelor formarii Universului. In tara lor sunt ilustri necunoscuti. In strainatate insa fac parte din elita cercetarii. Sunt invitati la conferinte si aplaudati minute in sir pentru ideile lor care imping inainte lumea. „Atmosfera poate parea foarte relaxata din afara, insa viata la noi e trepidanta, mai ales de cand a intrat in functiune acceleratorul”, spune dr. Sorina Popescu, fizician implicat direct in reconstituirea Big Bang-ului, evenimentul care a dat nastere Universului. Conduce una dintre echipele care se ocupa de cautarea „particulei lui Dumnezeu”, grauntele subatomic de la care ar fi pornit lumea, cunoscut drept bosonul Higgs. Descoperirea lui e scopul de baza al Acceleratorului de Particule, un tunel circular de 27 de km aflat in apropiere de Geneva, ingropat la 175 m sub pamant, anunta Gandul.

Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetitie. Instanta a decis, ieri, sa-l lase in libertate pe rectorul universitatilor „Alexandru Ghica” si Europa Ecor, Mina Dobronauteanu. Dobronauteanu a continuat sa falsifice diplome si foi matricole, desi era implicat intr-o ancheta ce a zguduit, in 2009, lumea universitara. Mina-Silviu Dobronauteanu este acuzat ca a coordonat falsificarea a 15.000 de atestate profesionale, diplome de Bacalaureat si licente universitare. Universitatile „Alexandru Ghica” si Europa Ecor din Alexandria se afla in procedeul de lichidare inca din anul 2001. Pretul unui document de absolvire era intre 200 si 500 de euro, in functie de nivelul studiilor pentru care cumparatorii voiau recunoasterea profesionala, informeaza Adevarul.

Cum dezbatem urgenta dupa 10 ani. Cererea sefului statului, adresata Parlamentului, de a fi respinsa o ordonanta de urgenta emisa in 2000, dar aprobata abia in 2011, ridica mai multe intrebari. Atat cu privire la abuzul de ordonante de urgenta, cat si la misiunea Legislativului si la efectele acestor acte normative. Seful statului a solicitat Legislativului sa reexamineze Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 248/ 2000, care modifica la randul sau Ordonanta de Urgenta nr. 64/1998. Concret, actul normativ, emis in anul 2000 de Guvernul Mugur Isarescu, se referea la privatizarea SC „Petromidia” SA Constanta, prin transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni reprezentand 69,991% din capitalul social al societatii, scrie Romania Libera.

Lampa lui Hrebenciuc si mama lui Hayssam cel mare. La data de 16 martie 2005, avocatul Marius Epure, reprezentantul intereselor holding-ului olandez Elmefa Bedrijven BV, specializat in productie electronica, a contactat-o la telefon pe Elena Udrea, consilier de stat in cadrul Presedintiei Romane, seful Cancelariei Prezidentiale. Marius Epure a intrebat-o pe Elena Udrea daca a intrat in posesia memoriului inregistrat sub numarul 7.565, din 2 februarie 2005, depus la registratura generala a Cancelariei Prezidentiale, avind ca obiect un caz de mare coruptie, in care sint implicati oameni politici si functionari publici, privind privatizarea frauduloasa a societatii Baneasa SA, fosta IPRS Baneasa, producatoare de semiconductori si aparatura electronica, in favoarea omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Raspunsul consilierului Elena Udrea a fost negativ: „Nu, nu am primit nici un memoriu”. Integral in Academia Catavencu.

Noica, plagiat de un filosof italian. Profesorul italian Umberto Galimberti a copiat dintr-o lucrare a filosofului Constantin Noica. Plagiatul a fost descoperit de Costica Bradatan, un profesor roman din Statele Unite. Profesorul Costica Bradatan, de 40 de ani, lector la Universitatea Texas Tech din Statele Unite ale Americii, a dat in vileag un profesor italian care l-a plagiat pe Constantin Noica. Cazul a fost mediatizat in presa italiana, mai ales ca autorul plagiatului, filosoful italian Umberto Galimberti, de 69 de ani, nu era la prima isprava de acest fel. In cartea sa „Orme del sacro”, italianul preia ample fragmente din lucrarea lui Noica „Sase maladii ale spiritului contemporan”, tradusa in italiana in anul 1993, anunta EVZ.

Buldozere si excavatoare de peste 7.000.000 de euro, furate de romani din Occident. Cum au trecut traficantii excavatoare prin Canalul Manecii. Potrivit IGPF, in 2009 au fost confiscate 33 de utilaje, in 2010, 20 de utilaje, iar anul acesta 36 de excavatoare, tractoare, buldozere sau motostivuitoare. Cele mai multe provin din Italia, Franta, Germania sau Marea Britanie. Valoarea totala a utilajelor confiscate depaseste suma de 7 milioane de euro. La inceputul acestei luni, 19 utilaje industriale declarate furate in Spania si Italia au fost descoperite de politistii de frontiera pe raza judetului Constanta. Valoarea prejudiciului in acest dosar este de peste doua milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, utilajele au fost introduse legal in tara nostra, dupa ce vechii proprietari le-au anuntat furate, pentru a incasa valoarea politelor de asigurare. Bunurile respective – tractoare, buldozere, pick-hammere, excavatoare si vibrocompactoare – au fost vandute la preturi modice, unor firme agricole sau de constructii din Constanta, informeaza Gandul.

Paznicul Casei Memoriale „Dr. Petru Groza” a vandut tablouri de 400.000 de euro pe cateva sute de lei. Paznicul Casei Memoriale „Dr. Petru Groza” din Deva a vandut, pe cateva sute de lei, tablouri estimate la 400.000 de euro. Ingrijitorul vilei si un traficant de opere de arta au furat tablouri ale artistilor Nicolae Grigorescu si Nicolae Darascu pe care le-au inlocuit cu niste falsuri. Politistii hunedoreni au recuperat ieri doua dintre tablourile furate in urma cu sapte ani din Casa doctor Petru Groza din Deva. Ingrijitorul vilei in care a locuit Petru Groza, prim-ministru in regimul comunist, este acuzat ca a vandut, pe cateva sute de lei, tablouri estimate la 400.000 de euro. Doua dintre acestea, semnate de pictorii Nicolae Grigorescu si Nicolae Darascu, in valoare de peste 220.000 de euro, au fost prezentate ieri de oamenii legii. Cu ocazia perchezitiilor facute la locuintele unor presupusi traficanti de opere de arta si la proprietarii unor colectii au fost confiscate alte noua obiecte de arta, respectiv cinci tablouri semnate de pictori importanti si patru icoane, scrie Romania Libera.

Cum vrea Udrea sa modernizeze infrastructura din Romania. Anul acesta vom avea primele drumuri judetene si locale reabilitate si modernizate, promite ministrul Turismului si Dezvoltarii, Elena Udrea. „Cu dialog si creativitate, pot fi gasite solutii pentru orice problema”, sustine Udrea pe blog. Ministerul Turismului si Dezvoltarii a elaborat un program guvernamental pentru a sustine investitiile in infrastructura in anul 2011. In conceperea acestui program s-a plecat de la nevoia acuta de infrastructura edilitara resimtita in numeroase zone ale tarii si de la faptul ca fondurile europene alocate Romaniei pe perioada 2007-2013 s-au dovedit insuficiente fata de numarul mare de proiecte pregatite pentru acest gen de lucrari, sustine Elena Udrea, anunta Romania Libera.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro