Subiectele Zilei: Ce mai are statul de vanzare; 60% dintre comune si 30% dintre orasele Romaniei ar putea fi desfiintate; Porcul romanesc nu primeste inca viza de UE; Sinistratii asteapta iarna in corturi
60% dintre comune si 30% dintre orasele Romaniei ar putea fi desfiintate. Peste 60% dintre comune si mai mult de 30% dintre orasele Romaniei risca sa-si piarda statutul. Echipe de inspectori guvernamentali au inceput, inca din iunie, sa evalueze situatia financiara a primariilor din toata tara. Primari si consilieri locali mai putini, orase transformate in comune si comune „retrogradate” la rang de sat. Asta prevede un proiect de lege aflat in acest moment in dezbaterea Senatului. Initiatorul acestuia, senatorul PDL Nicolae Dobra, spune ca noua reglementare va reduce cheltuielile legate de plata salariilor angajatilor din administratiile locale si ca va stopa intrarea in faliment a unor administratii locale, care, in prezent, sunt in imposibilitate de plata. In timp ce reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au precizat ca sustin o „recalibrare a dimensiunilor unitatilor administrativ – teritoriale din Romania”, insa numai dupa realizarea unor studii care sa tina cont de toti factorii (geografici, demografici, economici si sociali), surse guvernamenlate au precizat pentru EVZ ca proiectul este dorit de executiv. Doar ca, primarii care isi vad amenintate scaunele, nici nu vor sa auda de o asemenea reglementare, scrie EVZ.
Misterul gropilor comune de la Iasi: istoricii cred ca scheletele apartin unor evrei masacrati de armata romana. Arheologii ieseni au descoperit mai multe gropi comune cu ramasite umane, considerate a apartine populatiei evreiesti executate in cel de-al Doilea Razboi Mondial Osuarele sunt situate la 10 kilometri de Iasi, intr-o padure din apropierea comunei Popricani. Cercetarile in zona sunt conduse de catre Adrian Cioflanca, membru al Institutului „A.D. Xenopol” din Iasi. In echipa de specialisti au fost inclusi istorici, arheologi, dar si un pirotehnist din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Dupa lucrari ce au durat mai bine de un an, o mare parte a timpului fiind consacrata investigatiilor, au fost scoase la suprafata 16 schelete. Arheologii sustin ca cel putin unul dintre acestea apartine unui copil. Mai mult, au fost descoperite si bucati de tesatura, o talpa de papuc de femeie, marimea 35, nasturi si par uman, anunta Gandul.
Ce mai are statul de vanzare. Trecerea unor companii publice in sectorul privat ar scapa autoritatile de acumularea de arierate, crede Fondul Monetar International. Analistii spun insa ca nu este momentul vanzarii la kilogram. Procesul de privatizare, asa cum s-a desfasurat in perioada 1992-2004, este un model depasit in actualele conditii de piata, cred specialistii in domeniu. FMI indeamna Guvernul sa accelereze privatizarea companiilor la care statul este actionar – pentru a creste veniturile la buget – sau sa le lichideze pe cele care nu pot trece pe profit. In ultima scrisoare de intentie publicata de Fond, Guvernul se angajeaza sa creasca incasarile companiilor publice – inclusiv prin majorarea tarifelor si a redeventelor – si sa scada cheltuielile prin reducerea numarului de salariati, informeaza Adevarul.
Porcul romanesc nu primeste inca viza de UE. Romania nu a primit inca avizul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc. In cel mai optimist caz, piata ar putea fi partial redeschisa de anul viitor fermierilor romani. Pentru ca Romana sa primeasca avizul pentru reluarea livrarilor de carne de porc in UE este necesara, in opinia Comisiei Europene, aplicarea „compartimentarii regionale”. Compartimentarea presupune o impartire a teritoriilor care sa includa un anumit numar de crescatorii de animale si abatoare aferente. Propunerea a fost facuta autoritatilor romane de reprezentantii Comisiei Europene, care sustin ca astfel, in cazul unei epidemii de pesta porcina, focarele ar fi usor de controlat. Reprezentantii patronatelor de profil din Romania resping aceasta solutie, desi autoritatile romane ar fi dispuse sa accepte si un astfel de compromis, dupa cum rezulta din declaratii recente ale ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara. Fermierii romani spun ca o „compartimentare regionala” ar fi de fapt o restrictie impusa crescatoriilor care nu detin abatoare sau care nu au suficienta sustinere financiara. De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu sustine ca piata exporturilor trebuie sa fie libera pentru toti crescatorii din Romania de vreme ce am indeplinit toate cerintele impuse de UE si s-a renuntat la vaccinarea anti-pesta, scrie Romania Libera.
Ultimatum pentru PDL: Legea educatiei sau jos Guvernul. Pe unde scoate Boc camasa? PDL are astazi de dat cel mai greu test de cand se afla la guvernare. Trebuie sa dea garantii UDMR ca Legea educatiei va fi adoptata rapid pentru ca, in caz contrar, maghiarii ies de la guvernare si isi lasa partenerul cu bugetul nevotat si cu transa de la FMI neluata. Pretentiile Uniunii au starnit dispute intre senatorii PDL, unii dintre ei nevrand sa accepte in vecii vecilor schimbarea din functie a lui Mihail Hardau de la comisie. Criza din cadrul coalitiei de guvernare este departe de a fi rezolvata si pentru prima data UDMR chiar are de gand sa iasa de la guvernare daca Legea educatiei nu este adoptata rapid si in forma Guvernului. Interesul electoral al Uniunii este ca legea sa ramana in forma actuala, prevederea ca istoria si geografia sa fie predate in limba materna fiind cea mai importanta. Reprezentantii Uniunii au hotarat sambata, la Targu-Mures, sa mai dea cateva zile ragaz PDL-ului sa gaseasca solutii pentru deblocarea coalitiei, dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat ca asumarea raspunderii pe Legea educatiei a fost neconstitutionala. Negocierile care se vor purta astazi intre partidele din arcul guvernamental vor fi extrem de dure pentru ca UDMR este hotarata sa iasa de la guvernare si sa provoace alegeri anticipate daca PDL nu gaseste o cale de impacare, anunta Puterea.
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti: Platiti-va datoriile, altfel investitorii nu vor veni. Mark Gitenstein e nemultumit ca plata arieratelor catre companiile americane s-a facut, in unele cazuri, doar dupa discutii cu persoane din guvern. Ambasadorul SUA Mark Gitenstein indeamna executivul de la Bucuresti sa-si plateasca datoriile catre companiile americane, provenind din rambursarea de TVA si din contracte guvernamentale. El sustine ca, in unele cazuri, plata arieratelor a fost facuta „doar dupa discutii cu persoane din guvern si nu ar trebui sa se intample asa”. Gitenstein avertizeaza ca aceasta practica face ca firmele vestice sa fie reticente in a investi in Romania. Companiile americane sunt rezervate si pentru ca procesul de justitie nu este inca unul rapid, eficient si transparent. Ambasadorul SUA atrage atentia si ca Guvernul Romaniei nu a refacut infrastructura intre Craiova si Pitesti asa cum a promis, lucru care face ca Ford sa nu-si poata indeplini planul de investitii. Ambasadorul SUA la Bucuresti mai povesteste si cum a scapat America de oligarhi la sfarsitul secolului XIX, informeaza EVZ.
Investitii de 200 de milioane in parcarile subterane ale Capitalei. Harta primelor sase constructii si pretul pe care-l vor plati soferii. Dupa ce a incheiat contractul cu constructorul spaniol pentru Parcarea subterana de la Universitate, administratia Oprescu intentioneaza sa construiasca in parteneriat public-privat alte cinci parcari subterane in centrul Capitalei. Parcarile vor fi realizate in parteneriat public-privat: primaria va pune la bataie terenul iar investitorul se va ocupa de asigurarea banilor pentru investitii. Constructiile se vor face in unele dintre cele mai aglomerate locuri din Capitala, de aceea si valoarea investitiilor ramane foarte mare, in ciuda reducerilor de costuri operate in ultimele sedinte de consiliu general. Valoarea investitiei este de peste 200 de milioane de euro iar costurile aferente unui loc de parcare vor fi cuprinse intre 35.134 de euro si 74.550 de euro. Calculele arata ca un metru patrat de parcare subterana va costa intre 1.872 de euro si 3.323 de euro, scrie Gandul.
Sinistratii asteapta iarna in corturi. Dupa patru luni de la inundatii, nicio casa din localitatea Ceatalchioi, lovita de viitura din vara, nu a fost refacuta. Materialele promise de Guvern au ajuns tarziu, iar oamenii nu le-au putut folosi pentru ca mai intai au primit BCA si ciment si abia la urma pietrisul pentru fundatii. Astazi, in satul asezat pe bratul Chilia din Delta Dunarii se toarna beton, se lipesc BCA-uri, iar oamenii se roaga sa nu se strice vremea. Casa lui Traian Lacurezeanu (48 de ani) a fost printre primele daramate de furia apelor. „Ne iubeste Dumnezeu. Uite cum ne mangaie soarele copiii, ca pe noi ne-a batut rau asta-vara. Am auzit noaptea vuitura, am luat copii in brate si am fugit pe dig. Am multumit Domnului ca suntem teferi, cu copiii in brate! Ei sunt cei mai importanti, orice acareturi se fac”, zice incruntat Traian Lacurezeanu. Barbatul locuieste cu sotia si cei trei copii intr-un cort pus la dispozitie de Societatea de Ajutor Maltez. Ce nu a stricat apa au mutat in cort. Inauntru au improvizat culcusuri pentru cei mici, alte corturi de o persoana, izolate cu toate paturile si plapumile pe care le-au gasit, anunta Adevarul.
Usa medicului se va deschide doar cu cardul de sanatate. De la 1 ianuarie, romanii vor putea merge la medic doar cu cardul national de sanatate, un document cu cip care va arata de ce boli sufera pacientul, ce grupa sanguina are, ce RH si daca asiguratul este sau nu de acord cu donarea de organe, arata un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Sanatatii (MS). Pe card vor fi trecute datele de identitate ale asiguratului, codul numeric personal, codul de asigurat, data expirarii cardului, numarul de identificare a cardului, precum si dovada achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate. Asiguratii vor putea obtine cardul doar contra cost, iar in lipsa lui nu se vor putea prezenta la medic. „Vom avea un aparat legat la calculatoarele noastre si asa vom putea valida cardurile”, a precizat doctorul Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, mentionand insa ca nu are toate datele privind implementarea cardului. Fata de cardul european de sanatate care asigura gratuit asistenta medicala de urgenta in tarile membre UE, cardul national va putea fi folosit doar in tara si va reprezenta dovada ca asiguratii isi platesc contributiile de sanatate la stat. In plus, cardul va monitoriza toate serviciile medicale de care a beneficiat un pacient (vizite la medic, retete primite, medicamente, interventii in spital), informeaza Romania Libera.