Subiectele Zilei: CNSAS ofera dovezile crimei de pe Dealul Crucii; "250.000 de romani sunt lipsiti de drepturile elementare in Valea Timocului"; Romania este blocata de conflictul dosarelor secrete; Alte doua milioane de euro pentru promovarea turismului si mancarii in hoteluri si corturi
CNSAS ofera dovezile crimei de pe Dealul Crucii. Documente de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati arata cum au fost ucisi trei partizani anticomunisti din Bistrita-Nasaud. In cursul anului trecut, EVZ a publicat mai multe articole despre fostul sublocotenent de securitate Liviu Pangratiu (92 de ani), acuzat de rudele a trei partizani anticomunisti ca i-a impuscat cu sange rece in 1949. La acea vreme, Pangratiu a negat implicarea in acest caz, spunand ca el doar a coordonat militarii din trupele de securitate si ca, in momentul in care cei trei au fost impuscati, se afla la o distanta de 100 de metri. Acum, insa, EVZ a intrat in posesia unor documente, semnate chiar de catre Liviu Pangratiu, care contrazic declaratiile fostului ofiter de securitate, in prezent colonel in rezerva. Dosarul deschis de Parchetul Militar Teritorial Bucuresti in acest caz bate pasul pe loc, scrie EVZ.
Pionii, caii, nebunul – tabla de sah a spagii in vami. Ce partid politic e regina si cine e regele. Plus: ministrul Igas si „gurile rele”. Un sistem piramidal de colectare a spagilor din vami, asemanator unei table de sah, unde toate piesele – de la pion la rege – isi au un rol bine determinat. Informatia a fost lansata ieri de Sindicatul Vamesilor ProLex. Acelasi sindicat a mai vorbit si despre implicarea unor lideri sindicali in colectarea spagilor de la contrabandistii cu tigari. Informatia a fost reluata, cateva ore mai tarziu, chiar de ministul de Interne, Traian Igas. „Din ceea ce am aflat, din ceea ce vorbesc gurile rele, se pare ca unii lideri de sindicat nu sunt tocmai straini de ceea ce se intampla in vamile din Romania”, a declarat ministrul Traian Igas. Anterior, ProLex a descris, intr-un comunicat, sistemul piramidal de colectare a banilor, in urma scandalului generat de operatiunile anticoruptie din vami. Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”, a pus aceste operatiuni sub semnul „sacrificarii pionilor”, anunta Gandul.
„250.000 de romani sunt lipsiti de drepturile elementare in Valea Timocului”. Cum trateaza Ucraina romanii? Dar Sofia? Respecta Ungaria promisiunile de protejare a romanilor? Cum e sa fii roman in Valea Timocului? Situatia celor aproape un milion de romani care traiesc in tarile vecine Romaniei este sumbra in cele mai multe cazuri. Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat intr-un interviu realizat de adevarul.ro ca in Ucraina continua o practica „mostenita de la colosul sovietic”, indreptata impotriva minoritatii romane, iar in Bulgaria romanii au doar un liceu si o biserica la Sofia si „lucrurile sunt destul de ingrijoratoare”. Despre romanii din Valea Timocului, Tomac a spus ca aproape 250.000 de romani sunt „lipsiti de drepturile elementare pe care un stat democratic trebuie sa le asigure unei minoritati”. Iar in Ungaria „am ajuns in situatia greu de inteles si de acceptat ca in interiorul Autoguvernarii sa se discute mai mult in limba maghiara decat in limba romana”, informeaza Adevarul.
De ce nu va disparea Mitropolia Ortodoxa din Cluj. Exista trei categorii de argumente care pledeaza pentru pastrarea noii structuri ecleziastice si dupa moartea IPS Bartolomeu Anania. Biserica Ortodoxa Romana se confrunta cu una dintre cele mai tensionate situatii. Este vorba de desemnarea unui succesor pentru mitropolitul Bartolomeu Anania. Situatia este atat de complicata pentru ca au aparut unele voci care au cerut desfiintarea mitropoliei cu sediul in Cluj. O asemenea voce este cea a mitropolitului Ardealului, Laurentiu Streza, care nu s-a impacat niciodata cu secesiunea eparhiilor din nordul Transilvaniei provocata de insistentele defunctului mitropolit din Cluj. Practic, Laurentiu Streza, care a castigat tronul lasat vacant de IPS Antonie Plamadeala in defavoarea candidatului sustinut atunci de IPS Bartolomeu Anania, IPS Andrei Andreicut, s-a ales cu o mitropolie redusa la Arhiepiscopia Ortodoxa a Sibiului, plus o eparhie insignifianta din punctul de vedere al numarului de credinciosi, cea a Covasnei si Harghitei, scrie Romania Libera.
Alte doua milioane de euro pentru promovarea turismului si mancarii in hoteluri si corturi. Dupa ce ministerul condus de Elena Udrea va promova brandul Romaniei pe televiziuni internationale. De la bugetul de stat, via Elena Udrea, fara numar, fara numar! Asa curg banii pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica. Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale nu se rezuma doar la promovarea brandului turistic prin difuzarea de spoturi pe trei televiziuni internationale, afacere finantata din fonduri europene si care va costa aproximativ patru milioane de euro. Institutia este gata sa mai cheltuiasca alte doua milioane de euro, de data aceasta de la bugetul de stat, pentru servicii hoteliere, de catering si cocteiluri in cadrul carora sa se desfasoare mese rotunde, conferinte, congrese si seminarii. De la hoteluri de 3, 4 sau 5 stele, Elena Udrea va inchiria si corturi, pentru organizarea unor targuri de gastronomie, anunta Puterea.
Nu sunt destui preoti pentru inmormantari. Minerii decedati in explozia de la Mina Uricani au fost ieri inhumati, unul dupa altul. Intre timp, anchetatorii continua audierile salvatorilor. Cei cinci mineri care si-au pierdut viata in explozia de la Mina Uricani au fost inmormantati ieri dupa-amiaza. La funeralii au participat sute de mineri, vecini si rude. Lor li s-a adaugat si Miron Cozma, fost lider al ortacilor din Valea Jiului. Tot ieri au continuat audierile persoanelor implicate in operatiunile de salvare. Potrivit procurorului de caz, Augustin Lazea, de la Parchetul Curtii de Apel Alba-Iulia, au fost audiate deja 14 persoane, iar in zilele urmatoare anchetatorii vor putea intra in mina. „Cei de la Protectia Muncii au un plan de patrundere in mina, cu slavatori si experti in domeniul exploziilor care stiu sa „citeasca” urmele si pot trage niste concluzii. Vor scoate si probele fizice care au ramas in mina – de exemplu, ce a ramas din echipamentele minerilor – care vor fi expertizate”, explica Augustin Lazea, adaugand ca expertizele vor fi efectuate la Petrosani, informeaza EVZ.
Razboi intre PDL si PSD: cine sunt nasii politici ai retelelor de la frontiera. Ce spun Flutur, Rus si Iliescu despre legatura dintre politicieni si vamesi. Pesedistii ii acuza pe democrat-liberali ca la ei ajung banii obtinuti din spagi la vama. Democrat-liberalii sustin ca pesedistii iau partea leului la vami. Principala tinta a PSD este Gheorghe Flutur, care, din postura sa de sef al Consiliului Judetean Suceava, ar fi varful piramidei lotului Siret. Victor Ponta l-a atacat, ieri, dur pe Flutur, dar si pe Gheorghe Falca (Arad) sau Constantin Ostaficiuc (Timis), la care ar ajunge banii negri colectati din vami. „Stim cu totii ce se-ntampla la vama. Cei de acolo sunt pusi de sefii de partid. Credeti ca la Suceava te pune cineva in functie fara acordul lui Flutur? Sau la Arad ori la Trimisoara, te pune cineva fara acordul lui Falca sau a lui Ostaficiuc? Dupa cum stie toata lumea, banii se strang la Bucuresti, la Blejnar si la ceilalti, scrie Gandul.
Romania este blocata de conflictul dosarelor secrete. Tara noastra este tinuta in afara spatiului Schengen nu doar de opozitia marilor puteri ale Europei. Si conflictele dintre institutiile europene pot aduce o amanare a deciziei cu cel putin trei luni. Eurodeputatii au anuntat ca asteapta de la Consiliul European pana in luna mai rapoartele pe aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen, ceea ce inseamna ca nu vor da un aviz mai devreme. Blocajul transferului actelor de la Consiliu la Parlamentul European ar putea duce la situatia in care statele membre Schengen sa nici nu fie puse in situatia de a da un vot pe aderarea Romaniei si a Bulgariei, la sfarsitul lunii februarie, anunta Adevarul.
Clubul rectorilor cu activitate stiintifica zero. Un studiu arata ca majoritatea covarsitoare a sefilor institutiilor de invatamant superior nu au o activitate stiintifica in masura sa ii recomande pentru o astfel de pozitie. Jumatate dintre ei nu au publicat nici un articol stiintific relevant. In replica, rectorii admit ca nu sunt oameni de stiinta, dar cred ca sunt buni manageri. Liviu Giosan, initiatorul si unul din fondatorii asociatiei „Ad Astra” a oamenilor de stiinta din Romania, a analizat activitatea a 48 de rectori din principalele universitati din Romania. Pentru ca rezultatele sa fie dincolo de orice suspiciune, analiza s-a facut pe baza articolelor scrise de rectori, existente in baza de date ISI-Thomson, cel mai important reper al lumii stiintifice internationale, informeaza Romania Libera.