Subiectele Zilei: Cum am risipit banii pentru autostrada Pitesti-Sibiu; Guvernul declanseaza operatiunea "Joia investitorilor"; Vintu si Ghita, joaca de-a asasinatele; Schelete din Epoca Bronzului, descoperite langa Ploiesti; Fata nevazuta a copiilor lui Nicolae Ceausescu
Cum am risipit banii pentru autostrada Pitesti-Sibiu. Daca traseul Coridorului IV nu ar fi fost deviat pe la Timisoara, daca nu am fi inceput autostrada Bucuresti-Ploiesti si daca nu incheiam contractul cu Bechtel, mai aveam 2,3 miliarde euro. In prezent, sunt in constructie sau au fost licitate toate tronsoanele de autostrada situate pe traseul romanesc al Coridorului paneuropean de transport IV, Nadlac-Constanta, mai putin unul, cel mai dificil, care trebuie sa faca legatura intre Pitesti si Sibiu. Toti oamenii politici care au trecut pe la sefia Transporturilor s-au plans ca este prea scump. In absenta unui studiu de fezabilitate, ultima estimare indica suma de 3,09 miliarde de euro care ar fi necesara pentru constructia acestui tronson, dificil din cauza reliefului accidentat si a frecventelor alunecari de teren. Pentru ca este prea scump, de cativa ani a fost avansata posibilitatea ca el sa fie construit in regim de parteneriat public-privat. Adica sa vina altcineva cu banii, scrie EVZ.
Guvernul declanseaza operatiunea „Joia investitorilor”. Bosch ar putea prelua angajatii Nokia, Schrotter vrea sa cumpere o hala. Pe langa cei zece investitori cu care Guvernul se afla in negocieri avansate pentru a compensa pierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, autoritatile sustin ca poarta discutii cu mai multe companii care ar putea sa inceapa noi afaceri in Romania sau sa isi dezvolte actualele proiecte. Gandul a incercat sa alcatuiasca puzzle-ul investitorilor tinuti „la secret” de Executiv. Astfel, aproape jumatate dintre cei 2.200 de angajati disponibilizati de la fabrica din Jucu ar putea fi angajati de compania germana Bosch, care planuieste o investitie intr-o fabrica de componente auto, in parcul industrial Tetarom 3, unde se afla si fabrica Nokia. Anuntul a fost facut vineri de presedintele Cosiliului Judetean Cluj, Alin Tise, care a spus ca firma germana ar urma sa angajeze circa 1.000 de persoane. Negocierile cu germanii de la Bosch dureaza de peste 10 luni, anunta Gandul.
Vintu si Ghita, joaca de-a asasinatele. Sorin Ovidiu Vintu a declarat, ieri, in fata judecatorilor ca managerul general al Realitatea Media, Sebastian Ghita, a incercat sa-l asasineze la 13 aprilie 2011. Declaratia lui Vintu vine la sase luni dupa ce Ghita a depus plangere la Parchet impotriva lui SOV, acuzandu-l de santaj, dupa ce l-ar fi amenintat cu moartea. Daca la vremea respectiva Sebastian Ghita a prezentat inregistrari din care reies clar amenintarile lui SOV, acum, Vintu n-a adus nicio proba in sprijinul afirmatiilor sale despre un eventual asasinat impotriva lui pus la cale de Ghita, prin omul sau de incredere, Alexandru Iacobescu, si un anume Chesi. Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata sub acuzatia ca l-ar fi santajat pe Sebastian Ghita cu rezilierea contractului de management al Realitatea Media daca nu-i plateste lunar suma de 150.000 de euro, informeaza Adevarul.
Interviu Medvedev: Noi nu avem o republica parlamentara, ci prezidentiala. Cine nu este de acord – la o parte. Trei dintre cele mai importante posturi de televiziune din Rusia au difuzat un interviu cu Dmitri Medvedev in care seful statului raspunde la cele mai actuale intrebari dupa ce a declarat ca nu va candida pentru al doilea mandat. Una dintre primele intrebari a tintit direct ambitia presedintelui Medvedev. „Faceti politica, iar politicienii sunt persoane ambitioase. Care este ambitia din spatele acestei decizii?”‘, potrivit stenogramei publicate de RIA Novosti. Medvedev a declarat ca „Principala ambitie consta in beneficiul tarii si al poporului. Suna oarecum patetic, dar e adevarat. Si daca nu ai anume aceasta ambitie e mai bine sa nu te angajezi in politica. In general, e mai bine sa te concentrezi asupra altor activitati daca nu ai ambitii patriotice”, scrie Romania Libera.
Orfelinatul ursilor. Schingiuiti, tinuti in lanturi si cu talpile arse. Povestea lui Marinica si a celor 57 de frati ai sai. Sanctuarul Libearty, de la Zarnesti, a inceput cu patru ursi si acum a ajuns la 58. Totul a inceput cu Maya, care, macinata de sentimentul captivitatii, a inceput sa-si manance labele. Dupa ce au trait in custi, 58 de regi si regine ai padurilor au primit a doua sansa, invata cum e viata adevarata de urs. In rezervatia Libearty, de la Zarnesti, sunt adunati ursii din Romania care au fost schingiuiti, legati in lanturi, tinuti in custi sau invatati sa danseze, o viata chinuita pentru un animal care traieste in padure. Omul a invins fiara: danseaza, merge pe bicicleta in rochita, sta in lant la poza ca un manechin, bea bere si mananca chipsuri din palma. Sta si la pupat in bot daca e legat bine. Stiti cum danseaza ursul? E pus cu labele pe o tabla incinsa. „In spectacole”, stapanul doar i-o arata si da din labe de frica. Regele padurii e un sclav schilodit, care nu doarme in barlog, pe un pat de frunze, ci pe o placa de beton, la mila cerului. Stapanul, un animal mai inteligent decat el pentru ca stie sa lege lanturi, sa foloseasca tabla incinsa si glontul, l-a condamnat la temnita pe viata, anunta EVZ.
Schelete din Epoca Bronzului, descoperite langa Ploiesti. Arheologii de la Muzeul de Istorie Prahova au descoperit, vineri, langa Ploiesti, un mormant vechi de aproximativ 4.500 de ani, datand din Epoca Bronzului, acesta fiind al treilea mormant din aceasta epoca descoperit in cursul saptamanii in apropierea municipiului. Potrivit arheologului Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova, arheologii au efectuat lucrari preventive in zona din nordul municipiului Ploiesti, unde urmeaza sa fie construit un drum judetean. Cu ocazia sapaturilor, arheologii au scos la lumina un schelet datand din Epoca Bronzului, acesta fiind al treilea mormant vechi de patru milenii si jumatate, descoperit in zona de nord a Ploiestiului. In urma cu doua zile, arheologii au dezgropat alte doua schelete datand din aceeasi perioada istorica, informeaza Gandul.
Fata nevazuta a copiilor lui Nicolae Ceausescu. Au simtit de mici gustul luxului, au avut o tinerete plina de bogatie. In final au fost arestati, anchetati, iar Zoia si Nicu si-au gasit sfarsitul in urma unor lungi suferinte. Membrii familiei Ceausescu au fost cercetati pentru subminarea economiei nationale, pentru ca ar fi beneficiat personal si nejustificat de bunuri si valori scoase din circuitul economic national prin fosta Gospodarie a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. Ziarul „Adevarul” a intrat in posesia declaratiilor oficiale facute la Parchet de copiii cuplului. Dosarul 25/P/SP/1993 i-a avut ca protagonisti principali pe Elena si Nicolae Ceausescu, fiii acestora Zoia, Valentin si Nicu. Nu au scapat de ancheta nici partenerii de viata ai copiilor cuplului dictatorial, respectiv Mircea Oprean (sotul Zoiei), Poliana Cristescu (sotia lui Nicu), Iordana Borila (fosta sotie a lui Valentin) si Roxana Duna (iubita si viitoarea sotie a lui Valentin), scrie Adevarul.
Subventiile pentru cultivarea „buruienilor” energetice, aprobate de senatori. Senatorii au adoptat tacit legea care ofera subventii si de 100.000 de euro agricultorilor care cultiva plante energetice, precum rapita, salcia sau stuful. Astfel de culturi pot inlocui incalzirea cu motorina, gaz sau lemne, reducand considerabil costurile. Propunerea legislativa urmeaza sa fie dezbatuta si votata de deputati. Senatorii ar fi trebuit sa dea un vot pentru aceasta initiativa legislativa pana pe 28 septembrie. Cum la ultimele sedinte plenul nu s-a putut intruni din lipsa de cvorum, propunerea nu a fost supusa la vot in termenul prevazut, dar se considera adoptata tacit si isi urmeaza cursul: dezbaterea si votul deputatilor, care au ultimul cuvant. Potrivit propunerii legislative, inaintata de deputatii UDMR Antal Istvan si Kelemen Atilla, producatorii agricoli care cultiva plante energetice pe o suprafata de cel putin 2 hectare pot solicita ajutoare financiare nerambursabile de la stat, anunta Romania Libera.