Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum se putea ajunge in anturajul presedintelui Ion Iliescu pentru a infiinta un centru de spionaj; Diaconescu isi baga PIN-ul in buzunar. Tandem cu Vanghelie; Reportaj multimedia: Cum arata noul sediu al Bibliotecii Nationale; Cum a ajuns Ceausescu personaj in "Delirul"

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Diaconescu isi baga PIN-ul in buzunar. Tandem cu Vanghelie? Patronul OTV, Dan Diaconescu, va intra in Partidul „Initiativa Nationala”, infiintat de Cozmin Gusa. Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, este pe urmele sale. Cozmin Gusa se reintoarce in Partidul „Initiativa Nationala”, creat in urma cu sase ani impreuna cu Lavinia Sandru. Nu insa singur. Potrivit unor surse politice, doi dintre clientii carora le ofera consultanta, patronul OTV, Dan Diaconescu si primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, vor face pasul spre acest partid. Diaconescu se alege cu mult ravnitul partid dupa ce a esuat sa inregistreze la tribunal Partidul Poporului. Mai pragmatic, Vanghelie se va putea folosi de platforma mediatica oferita de patronul OTV, pentru a incerca sa castige functia de primar al Capitalei, scrie EVZ.

Reportaj multimedia: Cum arata noul sediu al Bibliotecii Nationale. Cladirea cu sali de lectura de 14.000 mp in care s-au investit deja 83 de milioane de euro. Intr-o tinuta lejera, cu o camasa verde, in patratele, purtand blugi si pantofi sport, premierul Emil Boc a vizitat marti santierul noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, care urmeaza sa fie inaugurat in noiembrie 2011. „De ce sunteti imbracat asa?”, este intrebat. „Pentru ca am venit pe santier”, vine imediat raspunsul. „Cand va fi gata Teatrul National?”, vrea sa stie premierul imediat ce coboara din limuzina, fiind intampinat de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sosit cu 30 de minute inainte de ora anuntata. Valoarea investitiei pentru noul sediu al Bibliotecii Nationale, care are o fatada de sticla si este situat vizavi de cladirea ce adaposteste Tribunalul Bucuresti, pe Bulevardul Unirii, este de 104 milioane euro, din fonduri europene, din care circa 83 de milioane euro au ajuns deja in conturile constructorului, anunta Gandul.

Cum a ajuns Ceausescu personaj in „Delirul”. Nicolae Ceausescu nu a stat prea mult la patronul sau din strada Canonicul Bunea nr. 6, unde il lasase politia la sfarsitul lui septembrie 1934. Dupa doua saptamani, in 6 octombrie, a fost arestat din nou. Trimis la Prefectura Politiei Capitalei, a declarat ca locuieste in strada Sfantul Nicolae Tei nr. 1. Dupa o noapte de arest, a fost lasat liber, sa mearga unde stie. „Liber”, a scris comisarul pe foaia de arestare, fara nicio alta indicatie suplimentara. La finele lunii octombrie a ajuns din nou in fata comisarului Gheorghe Ananiu. Il arestase agentul Guse, bine cunoscut in lumea comunistilor ilegalisti. „Rog a detine in arestul Politiei pe cunoscutul comunist Niculae Ceausescu, scria agentul la 24 octombrie 1934 in nota de serviciu, urmand a fi anchetat de dl Comisar Gh. Ananiu de la Serviciul Politiei Sociale”. Nota se gaseste in dosarul intocmit de Siguranta pe numele lui Nicolae Ceausescu, aflat la Arhivele Nationale, informeaza Adevarul.

Cum se putea ajunge in anturajul presedintelui Ion Iliescu pentru a infiinta un centru de spionaj. Romania Libera continua seria dezvaluirilor despre Centrul de Afaceri Romano-Rus, condus din umbra de fosti ofiteri KGB si Securitate-SRI, care au pus umarul la falimentarea petrochimiei romanesti. Intre ofiterii de informatii romani care au sprijinit activitatile subterane ale „Centrului” figureaza si fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea. In primul episod publicat cu titlul „Retelele secrete ale unui razboi economic” am relatat despre destabilizarea financiara a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, savarsita prin implicarea firmei PetroCarboChem (PCC), patronata de doi polonezi, dintre care cel putin unul a fost ofiter de informatii, scrie Romania Libera.

Chaplin, flasnetarul care anima centrul Bucurestiului. Meseria lui poate parea simpla. Sa isi plimbe flasneta prin centrul vechi.Insa Enisor Vasile o ia foarte in serios, pentru ca, pana la urma, este singurul reprezentant al vremurilor de mult apuse. De trei – patru ani de zile, mandrul proprietar a trei papagali, o flasneta si cativa soricei neastamparati colinda strazile recent renovate ale centrului vechi. A vazut sub ochii lui cum zona prinde viata si, in tot acest timp, a reusit sa castige simpatia unor oameni care nu concep sa nu il vada acolo. Unele persoane ii spun Chaplin, datorita mustatii sale care aduna acum cateva fire de par alb si incepe sa ii tradeze varsta, 45 de ani, dar si din cauza costumului cu pantaloni negri eleganti, camasa si vesta sau frac combinate cu un melon pe care sta inscriptionat „la Comedie”. Alti se refera la el, simplu, ca la flasnetarul din centru, anunta EVZ.

Record: Costul pentru zero kilometri din Centura de sud s-a triplat. La aproape trei ani de la semnarea contractelor de lucrari privind largirea pentru patru benzi a Centurii de sud a Capitalei, lucrarile de largire la patru benzi a celor 33 km de sosea asteapta sa fie demarate. Compania Nationala de Autostrazi se pregateste sa rezilieze cele trei contracte semnate de fostul ministru Ludovic Orban pentru Centura de sud a Capitalei, pe motiv ca valorile proiectelor s-au triplat, ajungand la pret de autostrada, respectiv peste 200 milioane de euro. Compania de Autostrazi a precizat ca largirea celor 33 km de sosea a ajuns sa coste aproximativ 240 milioane de euro, de la 78 milioane de euro initial. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) ar putea suspenda si ulterior rezilia proiectele de lucrari privind largirea la patru benzi a Centurii de sud a Capitalei, din cauza cresterii sumei cerute de constructori, informeaza Puterea.

De ce pot bulgarii sa ne depaseasca in trecerea la euro. Finantele Bulgariei se afla intr-o situatie mult mai buna decat cele ale Romaniei. Sofia poate demara procesul de adoptare a euro. Bulgaria indeplineste toate criteriile pentru a intra in uniunea monetara europeana, insa a amanat planurile din cauza turbulentelor din zona euro. Imaginea Bulgariei pe plan international pare sa se imbunatateasca. Recent, agentia de evaluare financiara Moody’s Investor Service a majorat cu o treapta ratingul acordat vecinilor de la sud, la „Baa2” cu perspectiva stabila. Economistii institutiei au motivat decizia prin „disciplina fiscala si imbunatatirea consolidarii institutiilor” si „rezistenta sistemului financiar bulgar intr-un mediu regional volatil”, scrie Adevarul.

O „tufa” despre care nimeni nu stie cat traieste aduce profit anual de 50.000 euro la hectar. Pe un platou alpin, la altitudine de 1100 de metri se dezvolta de la an la an afacerea brasoveanului Mihai Ciubotaru. Este vorba despre o plantatie de afini de patru hectare, una dintre cele cateva ferme de acest fel in tara. Specialistii spun ca afinele pot aduce un venit la hectar de pana la 50 de mii de euro anual. Fermierul Mihai Ciubotaru ne-a dat ca punct de intalnire digul barajului Zetea, de langa Odorheiul Secuiesc: „O sa vedeti un salbatic netuns si nebarbierit, cu un <> visiniu. Ala-s eu”. Pana la ferma nu exista drum, asa ca masina de teren in care ne aflam a luat coasta pieptis, inaintand in zig-zag cu viteza de caruta, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro