Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: De ce au bombardat americanii podul de flori de peste Prut; Sute de profesori inselati la bani de mai-marii lor. 4 milioane de euro au disparut in neant de la Ministerul Educatiei; Azilul politic, speranta turcilor prizonieri in Romania

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

​De ce au bombardat americanii podul de flori de peste Prut. Basarabia nu e Romania. Aceasta este concluzia ambasadorului SUA la Chisinau, care a agitat apele de ambele maluri ale Prutului, maluri legate, simbolic, in 1990, printr-un pod de flori. „Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite”, a declarat James Pettit, ambasadorului SUA la Chisinau, intr-un interviu acordat cu ocazia Zilei nationale. Republica Moldova a sarbatorit sambata 25 de ani de la declararea independentei fata de Moscova. Prima replica a venit chiar din partea romanilor de peste Prut, care, intr-o petitie online, au cerut expulzarea ambasadorului SUA, amintind ca Republica Moldova este rezultatul politic al odiosului pact Ribbentrop-Molotov, scrieAdevarul.

Sute de profesori inselati la bani de mai-marii lor. 4 milioane de euro au disparut in neant de la Ministerul Educatiei. Ministerul Educatiei a anuntat, dupa ce l-a demis pe directorul Cristian Mirescu, ca Centrul National de Evaluare si Examinare, care a fost coordonatorul unui proiect fraudat, va fi reorganizat din temelii. Directorul Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), Cristian Mirescu, a fost revocat din functie pe 23 august. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, de-a lungul vremii au fost multe neregului care au dus la aceasta decizie, printre ele fiind si cele legate de cheltuirea de bani europeni si de la buget pentru proiecte fara nicio finalitate, anuntaEVZ.

Razbunarea lui Erdogan. Azilul politic, speranta turcilor prizonieri in Romania. Cetatenii turci cu drept de sedere in tara noastra pot isca un conflict diplomatic intre Bucuresti si statul turc condus cu mana forte de Recep Tayyip Erdogan. Prigoniti de puterea de la Ankara pentru pozitiile critice la adresa presedintelui Erdogan, cetatenii turci din Romania au la indemana solutia cererii de azil politic in tara noastra. Cerere care, daca va fi solutionata pozitiv de Romania, va duce, cel mai probabil, la proteste diplomatice ale Turciei. Peste o suta de cetateni turci, majoritatea angajati ai institutiilor de invatamant „Lumina”, sunt prizonieri in Romania, a scrisRomania Liberain editia de luni. Acestia au drept de sedere legal in tara noastra, dar statul turc le-ar fi anulat pasapoartele.

„De mai bine de 5 ani, Romaniei ii e negat accesul la Schengen din motive politice”. Obiectivele anuntate de Dacian Ciolos. Premierul Dacian Ciolos a declarat ca tarii noastre ii este negat accesul la Schengen pentru motive politice de mai bine de 5 ani. „Chiar si in situatii de criza, reactiile noastre la nivel comunitar raman inca greoaie. Si nu pot sa nu reamintesc aici rolul esential pe care il are cooperarea transfrontaliera, schimbul continuu de date intre autoritatile noastre si faptul ca de mai bine de 5 ani Romaniei ii este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care in acest moment mi se par total depasite de realitatile cu care ne confruntam cu totii”, a spus Ciolos, conform Agerpres. Acesta a precizat ca Romania si Guvernul pe care-l conduce au reflectat serios la toate aceste realitati. „Fara niciun echivoc, Romania mizeaza pe rezilienta si pe capacitatea de regenerare a proiectului european si e decisa sa-si investeasca resursele diplomatice si politice in acest sens”, a afirmat prim-ministrul. In opinia premierului, diplomatia de criza a acaparat timpul si energia politica in acest ultim an, scrieStirileProtv.ro.

DW: Romania si Polonia pe cai divergente. In cursul intalnirii cu sefa guvernului de la Varsovia, premierul Dacian Ciolos s-a disociat de propunerile Grupului de la Visegrad privitoare la modificarea Tratatului european. La Gura Humorului s-a vazut foarte clar care sunt diferentele de abordare dintre guvernul actual al Romaniei si celelalte tari estice iesite din comunism. Romania evita o pozitie comuna cu grupul de la Visegrad si prefera sa joace cartea Berlinului sau, cu alte cuvinte, a conformitatii „europene”. La prima vedere nu este usor de discernut, deoarece premierul Ciolos are un bun exercitiu al ambiguitatilor si formularilor vagi. Iata de pilda una din frazele de inceput ale conferintei de presa de la Gura Humorului: „Credem ca trebuie sa profitam de acest moment de cotitura si sa discutam masuri care pot fi luate si pe termen scurt, si pe termen lung, pentru a imbunatati functionarea UE si pentru a face mai credibila UE in ochii cetatenilor”, anuntaDeutsche Welle.

Cum angaja plutonierul Smadici soldati profesionisti in Armata Romana pe spaga. Ancheta in cazul plutonierului Marius Smadici, acuzat de sase infractiuni de trafic de influenta, ar putea ajunge si la doi ofiteri. Cercetarile au scos la iveala cum subofiterul a pus la punct o adevarata afacere cu soldati pentru Armata: spaga contra subiecte la testul psihologic pentru angajarea ca soldat gradat profesionist Plutonierul adjunct Marius Smadici din cadrul Centrul Zonal de Selectie si Orientare (UM 02541) Campulung Moldovenesc (Suceava) a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute de Tribunalul Bucuresti fiind acuzat de sase infractiuni de trafic de influenta. Concret, Smadicia este acuzat ca a pretins si primit de la mai multe persoane sute de euro pentru a le facilita trecerea testului psihologic in vederea angajarii in cadrul MApN ca soldat gradat profesionist, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro