Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Dosarele ICE Dunarea. Misterele fabricii de bani a Securitatii si misiunea lui Dan Voiculescu; Teodor Melescanu: "E o intensificare a actiunilor inamicilor externi ai Romaniei"; Ce se va intampla cu depozitele romanilor de la Bank of Cyprus

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Dosarele ICE Dunarea. Misterele fabricii de bani a Securitatii si misiunea lui Dan Voiculescu. „Evenimentul Zilei” dezvaluie, in mai multe episoade, conexiunile prin care Securitatea lui Nicolae Ceausecu aducea valuta in tara. Unul dintre pionii importanti in aceste tranzactii a fost Dan Voiculescu. EVZ.ro La 9 iunie 1987, la sediul Crescent din Bucuresti, fostul senator Dan Voiculescu raporta directorului ICE Dunarea, generalul-locotenent Epifanie Amohnoaie, ca a primit un telefon de la generalul egiptean Hazem Fauzi, care-i comunica ca vine la Bucuresti pentru tratative comerciale privind materiale de constructie si alte produse. „Intreaba daca este indicat sa-l astepte la aeroport sau nu. I se spune ca nu este cazul, de delegatia respectiva ocupandu-se atasatul militar si Ambasada Egiptului”, se arata intr-un raport ICE Dunarea. Este o nota din arhiva ICE Dunarea, privind una din afacerile secrete ale Securitatatii, scrieEVZ.

Teodor Melescanu: „E o intensificare a actiunilor inamicilor externi ai Romaniei”. Teodor Melesecanu directorul SIE, sustine ca se poate constata o intensificare a actiunilor inamicilor externi ai Romaniei, statali si nestatali, care nu manifesta bunavointa fata de noul statut al tarii noastre de membru NATO si UE. Acestea sunt vizibile si se intampla lucruri care nu pot fi explicate altfel, argumenteaza seful SIE. Teodor Melescanu nu crede in iminenta unei conflagratii mondiale, ci doar in izbucnirea unor tensiuni locale. De asemenea el spune ca problemele globale, alimentatia, energia, problemele sociale si cele militare nu reprezinta riscuri pentru Romania, ci oportunitati. Integral inAdevarul.

Evolutia europeana a Romaniei depinde de noul ministru de Justitie. Liberalii ar trebui sa fie constienti ca ministrul pe care il vor desemna la Justitie va trebui sa-i convinga pe reprezentantii Comisiei mai inainte de a-l convinge pe Traian Basescu. Liberalii vor propune un nou ministru al Justitiei, a carui misiune principala va fi desemnarea candidatilor pentru sefia parchetelor. Dar nu va fi foarte usor, caci ambianta politica este extrem de incordata. Este nevoie acum mai mult decat altadata de o persoana care sa inspire incredere si care sa nu fie receptata ca agent politic cu misiune de partid, scrieDeutsche Welle.

7500 RON amenda? Modificari drastice la Codul Rutier: totul despre noile amenzi, masinile cu numere „de Bulgaria” si examenul auto. Ministerul Afacerilor Interne a lansat astazi in dezbatere publica noi propuneri de modificare a Codului Rutier. Persoanele care au domiciliul in Romania ar urma sa aiba dreptul sa circule in tara cu masini inmatriculate in strainatate doar 30 de zile, apoi fiind obligate sa le inmatriculeze in Romania. Alte propuneri se refera la suspendarea permisului de conducere pentru cei care nu isi platesc amenzile la timp, la introducerea de camere video pe masinile pe care se da examenul auto sau la aparitia unei noi trepte de amenda, pentru depasirea vitezei legale cu 60 de kilometri la ora, informeazaGandul.

Baronii au cuvantul: Unanimitate la regionalizare, dezacord la aplicare. O prima dezbatere privind regionalizarea a scos in evidenta faptul ca, desi factori importanti de decizie sunt de acord cu acest proces, vechile discrepante de viziune raman. Liderii puterii au vorbit azi despre procesul de regionalizare, exprimandu-si puncte de vedere clare, intr-o conferinta des-fasurata la Academia Romana. Premierul Victor Ponta, citat de Mediafax, a precizat ca statul roman s-a supercentralizat in ultimii ani si o astfel de guvernare nu e eficienta, astfel ca o parte din atributiile Executivului trebuie transferate regiunilor, fiind un moment propice ca urmare a stabilitatii politice, crizei financiare si asteptarii populatiei, scrieRomania Libera.

Ce se va intampla cu depozitele romanilor de la Bank of Cyprus. Situatia Bank of Cyprus, dar mai ales a deponentilor, ramane incerta daca banca nu va reusi sa gaseasca un cumparator. Bank of Cyprus Romania este o sucursala cipriota, aflata sub juridictia bancii centrale din Cipru si cu depozitele garantate in Cipru. Banca a anuntat ca inchide sucursala pentru a cauta un cumparator. De aici se nasc o multime de intrebari. Ce se intampla daca banca nu se vinde? Cum vor putea fi retrase economiile atunci cand se redeschide? Exista cel putin trei scenarii posibile, anuntaEVZ.

Al Doilea Razboi Mondial prin ochii unui soldat german: „Am vazut atat de multe incat m-am obisnuit cu realitatea razboiului”. Heinz Otto Fauster s-a numarat printre soldatii germani care au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acum are 92 de ani, locuieste in comuna Sinzing din landul Bavaria si isi aminteste tot ce s-a intamplat in urma cu 71 de ani cu o precizie fotografica. De fiecare data cand vorbeste despre razboi se simte o oarecare detasare in glasul sau, la fel ca la multi dintre cei care au luat parte la el. Isi aminteste ca la finalul razboiului s-a concentrat asupra viitorului, insa fiul sau Peter a inceput sa puna intrebari pentru a afla daca tatal sau a fost un criminal. El a fost mereu interesat de ce a participat tatal sau la asa ceva, nu de ce si cum s-a intamplat ce s-a intamplat. A vrut sa stie si daca tatal lui a pierdut ceva mai mult in Rusia, in afara de piciorul drept: daca nu cumva si-a pierdut si constiinta acolo, scrie „Der Spiegel”. Si a trecut mult timp pana cand Peter a putut sa vorbeasca despre razboi cu tatal sau, care intotdeauna i-a spus ca razboiul nemtilor a fost cea mai mare crima din toate timpurile, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro