Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Dosarul coruptiei in vami. Cati vamesi si politisti mai sunt arestati si cati sunt deja liberi; Cernavoda, locul 50 in lume in clasamentul sigurantei. Sefii centralei se tem mai mult de scandalul mediatic; Cum sunt incalcate drepturile pasagerilor la calatoria cu avionul; Norul de la Fukushima ajunge in Romania

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Fiscul si platitorii de TVA din drepturi de autor. Seful Fiscului a anuntat, zilele trecute, declansarea unei ample operatiuni de recuperare a TVA-ului datorat statului de persoane fizice care au inregistrat castiguri foarte mari din drepturi de autor, printre acestea fiind si tonomatele cele mai de pret ale mogulilor. Conform legii, toti cei care au obtinut venituri din activitati independente, adica si din cesiunea drepturilor de proprietate intelectuala, care depasesc plafonul de scutire de la plata TVA, adica de aproximativ 119.000 de lei brut (35.000 de euro la cursul aderarii la UE) intr-un an calendaristic, sunt obligati sa se inregistreze „in scopuri de TVA” si sa achite taxa cuvenita la bugetul de stat. Pentru ca putini sunt cei care si-au respectat aceste obligatii bugetare, impuse inca din 2003, actiunea de recuperare a TVA-ului i-a determinat pe datornici, sa reactioneze isteric si sa se alieze in marea campanie mediatica anti-Blejnar, informeaza Curentul.

Ce valuri face fregata care pleaca la razboi. Expertii militari sustin ca, pentru operatiunea de instituire a embargoului, „Regele Ferdinand” nu are nevoie de armament sofisticat. Fregata „Regele Ferdinand”, cu care Romania va contribui la misiunea NATO din Marea Mediterana de impunere a embargoului asupra Libiei, a mai participat la mai multe actiuni NATO desfasurate in Marea Mediterana. Ultima misiune a fregatei, „Active Endeavour 2010”, s-a finalizat in decembrie anul trecut. Marinarii romani au participat atunci la o operatiune condusa de Alianta Nord-Atlantica in Marea Mediterana, care viza descurajarea actiunilor teroriste, a traficului de oameni, arme sau tigari pe marile culoare de navigatie din Marea Mediterana, scrie EVZ.

Dosarul coruptiei in vami. Cati vamesi si politisti mai sunt arestati si cati sunt deja liberi. Misterul inregistrarilor: scenele de sex – clare, scenele de mita – neclare. Siret, Moravita, Foeni, Naidas, Albita. La inceputul anului, una dupa alta, vamile romanesti au fost „cucerite” de procurorii anticoruptie. Vamesii si politistii de frontiera au fost ridicati „en-gros” si adusi la Bucuresti cu elicopterele si cu autocarele. In acest articol, aflati cati dintre ei mai sunt arestati si cati sunt deja liberi, precum si motivele pentru care unii dintre ei au fost eliberati. In luna februarie, Directia Nationala Anticoruptie(DNA) a initiat o operatiune de amploare in vamile romanesti. La actiune a fost cooptata si DGA din cadrul Ministerului de Interne. Cinci vami – Siret, Moravita, Foeni, Naidas, Albita – au fost aproape decimate. 237 de vamesi si politisti de frontiera au devenit inculpati in dosarul coruptiei din vami. Dintre acestia, 168 sunt in continuare arestati iar alti 69 sunt liberi, fie pentru ca asa au decis judecatorii, fie pentru ca procurorii nu au propus arestarea preventiva, anunta Gandul.

Ziua in care romanul a ramas sarac lipit. In martie 1945, guvernul comunist a hotarat ca mosierii sa fie deposedati de terenuri, bunuri sau imobile. Totul pentru un singur tel: colectivizarea, inceputa oficial in 1949 . Exproprierea a inceput cu chiaburii si s-a incheiat cu taranii de rand. Dupa 66 de ani, supravietuitorii din Baragan isi amintesc ca ieri suferinta indurata atunci. Imediat dupa ce sovieticii au ocupat Romania, la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost instaurat regimul comunist condus de Petru Groza. Una dintre primele decizii luate de noua conducere „rosie” a fost indreptata impotriva mosierilor, carora le-au fost confiscate averile, prin Legea reformei agrare, adoptata in martie 1945. Secera si ciocanul au taiat adanc mai intai in Baragan, „granarul Romaniei”, informeaza Adevarul.

Norul de la Fukushima ajunge in Romania. Dupa o calatorie de peste 17.000 de kilometri, particulele radioactive emise de centrala nucleara avariata de la Fukushima vor ajunge astazi si deasupra Romaniei. Specialistii spun insa ca acestea nu reprezinta nici un risc pentru populatie. Norul radioactiv, cu o dimensiune de 20×500 de metri si al carui poluant principal este izotopul radioactiv cesiu 137, a trecut ieri peste Franta, dupa ce a traversat doua oceane si America. In urmatoarele zile va survola Europa, ajungand cel mai probabil astazi deasupra Romaniei. Radiatia norului este insa de un milion de ori mai mica decat radiatia naturala la care oamenii sunt expusi zilnic, scrie Romania Libera.

Nivelul de alerta terorista nu a mai fost ridicat la gradul 3 din anul 2007. Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa dupa bilantul activitatii SRI pe anul 2010, ca a atras atentia Serviciului Roman de Informatii asupra riscului terorist, care va creste ca urmare a interventiei din Libia, fara a avea Romania principala tinta si a cerut sa se ia din timp masuri. „Exista riscul, ca urmare a interventiei, sa avem o perioada de instabilitate in nordul Africii, sa fie atrase grupari islamiste extremiste in activitati teroriste ca urmare a interventiei din Libia si trebuie sa se ia din timp toate masurile, pentru ca eventuale cresteri ale riscului terorist sa nu ne prinda nepregatiti”, a spus Basescu, anunta Puterea.

Cum sunt incalcate drepturile pasagerilor la calatoria cu avionul. In zilele urmatoare, vom prezenta cazuri in care nu au fost respectate drepturile calatorilor cu avionul si ce aveti de facut pentru zboruri civilizate. „Evenimentul zilei” incepe o campanie pentru respectarea drepturilor pasagerilor, intrucat se apropie perioada estivala, una de varf pentru transportul aerian. Veti afla, de asemenea, ce trebuie sa faceti pentru a avea parte de calatorii civilizate. An de an, numerosi clienti ai companiilor aeriene ne-au scris pe adresa redactiei despre experientele neplacute pe care le-au avut. EVZ, prin rubrica „Protectia consumatorului”, a mediatizat aceste cazuri si de multe ori a dat o mana de ajutor pentru rezolvarea lor. Atunci cand pasagerii isi cunosc drepturile si cer sa le fie respectate cresc si sansele ca serviciile aeriene sa se imbunatateasca, informeaza EVZ.

Cernavoda, locul 50 in lume in clasamentul sigurantei. Sefii centralei se tem mai mult de scandalul mediatic. Centrala nucleara de la Cernavoda ocupa locul 15 intre toate centralele nucleare din lume si locul 1 intre centralele de tip CANDU, din punct de vedere al randamentului de exploatare exprimat prin asa-numitul factor de capacitate, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa organizata la Cernavoda, directorul de centrala, dr.ing. Marian Serban. Din punct de vedere al sigurantei de exploatare, centrala de la Cernavoda ar fi intre primele 50 din lume. Exista 443 de reactoare in peste 250 de centrale nucleare furnizoare de energie electrica, raspandite preponderent in SUA, Europa, Rusia, China si Japonia. Factorul de capacitate determina productivitatea unei centrale nucleare, in raport cu capacitatea pentru care a fost proiectata. Impreuna, reactoarele 1 si 2 au functionat, in media anului 2010, la 94% din capacitate, iar reactorul 1 a produs chiar putin peste capacitate. „Pe plan mondial, factorul de capacitate este optzeci si ceva la suta, iar media centralelor nucleare din SUA este de 90 la suta”, a precizat Serban, scrie Gandul.

Ion Cristoiu, haituit de Fisc. Jurnalistul a fost trimis de organele fiscale la fostii angajatori pentru a-si clarifica situatiile financiare din ultimii patru ani. Fiscul ii cere lui Ion Cristoiu sa plateasca TVA si penalitati pentru veniturile care au depasit suma de 35.000 de euro incasata anual in intervalul 2006 – 2010. Administratia Fiscala si-a adus aminte de o lege din 2006 si ii obliga pe cei care in ultimii cinci ani au castigat peste 35.000 de euro pe an din drepturi de autor sa plateasca retroactiv TVA la care se adauga si penalitati. Astfel, jurnalisti, actori sau cantareti vor fi, cel mai probabil, obligati de Administratia Fiscala sa plateasca sume colosale. Legea este in vigoare inca din 2006, insa niciodata Administratia Fiscala nu i-a anuntat pe cei care au depasit limita de venituri de 35.000 de euro pe an ca trebuie sa plateasca ceva in plus, anunta Adevarul.

Extraordinara aventura a mozzarellei romanesti. Sase investitori si un expert in branzeturi, toti din Marea Britanie, au pus Romania pe harta tarilor care produc mozzarella, celebra branza de bivolita italiana. Afacerea a debutat cu un esec usturator. Acum poate fi considerata o poveste de succes. Jovial, imbracat sport, cu inceput de chelie si ochelari cu rame subtiri, „domnul Pitar”, cum ii spun localnicii, rosteste primele cuvinte despre aventura sa romaneasca, definind-o astfel – „o nebunie”. E si normal, de vreme ce a si fost considerat nebun, cand s-a dus, de unul singur, in pietele din Bucuresti, cu branza pe care a produs-o la Rupea. A stat la taraba un an si jumatate. Unii, chiar cu voce tare, se intrebau cam asa – ce cauta englezul asta nebun aici, printre tarani? Adevarul e ca englezul are legatura cu agricultura – e inginer in domeniul alimentar. Specializat in branzeturi. De 25 de ani face treaba asta. Acum are 51 de ani, dar zice, cu umorul specific natiei lui, ca se simte mult mai tanar – ca la 49. Ne serveste cu ceai – nu era englezesc – pornind o discutie in care cuvintele romanesti si cele englezesti se amesteca mai ceva ca laptele transformat in branza, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro