Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Doua companii chinezesti, care au construit cele mai lungi poduri din lume, ar putea construi autostrazi in Romania; Se pregatesc decapitari la Interne; Lista spitalelor care scapa din malaxorul comasarii; Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Calaul isi imbratiseaza victima dupa 60 de ani. Victime ale „experimentului Pitesti” povestesc ororile din inchisoare intr-un film regizat de Nicolae Margineanu, dupa un scenariu de Alin Muresan. Care sunt limitele suferintei si ale umilintei? Dar ale bestialitatii? Cum te poti transforma din victima in calaul aproapelui? Raspunsurile la aceste intrebari sunt miza filmului documentar „Demascarea”, care aduce, in premiera, intr-un cadru comun, marturiile a opt dintre fostii detinuti politici care au fost victime ale cumplitului experiment. Petrecut intre 1949 si 1951, „fenomenul Pitesti” este explicat pentru prima data exclusiv prin prisma victimelor, documentele facand obiectul unui proiect complementar si premergator, lucrarea „Fenomenul Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate”, scrisa de cercetatorul Alin Muresan, care este si scenaristul filmului, scrie EVZ.

Doua companii chinezesti, care au construit cele mai lungi poduri din lume, ar putea construi autostrazi in Romania. China State Grid, compania Chinei in domeniul electricitatii, cu venituri mai mari decat PIB-ul Romaniei si angajati mai multi ca bugetarii romani, interesata de construirea de unitati producatoare de energie, in Romania. Reprezentanti ai companiilor chinezesti China State Grid si Shanghai Construction Group vor reveni in Romania, in cursul lunii martie, pentru a stabili care vor fi proiectele in care se vor implica, a declarat, pentru gandul, Liu Qiwei, consilier comercial al Ambasadei Chinei, la Bucuresti. Ministerul Economiei a confirmat, deja, oficial, existenta negocierilor cu cele doua companii (prima vizita, de tatonare, a oficialilor chinezi s-a consumat in luna ianuarie). Primaria Capitalei pastreaza discretia, dar exista suficiente elemente care arata ca discutiile se vor purta asupra unor proiecte majore, precum celebra autostrada suspendata, anunta Gandul.

Puterea din umbra a lui Vasile Marica. Organizatia lui Marica are reprezentanti la Finante in comisiile de disciplina, de examen si la repartizarea stimulentelor. Federatia lui Marica a fost singura din Ministerul Finantelor Publice careia administratia i-a recunoscut toate drepturile. Vasile Marica este seful celui mai vechi sindicat din Finante. A preluat conducerea Sindicatului National Vamal Unirea in 1995, la numai un an dupa ce a intrat in sistem. Din 1995, Vasile Marica a urcat vertiginos, ajungand sa conduca prima si cea mai mare organizatie a functionarilor publici din Romania – Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante (FNSF), informeaza Adevarul.

Se pregatesc decapitari la Interne. Serviciul secret al Ministerului de Interne, Jandarmeria, Politia de Frontiera si Corpul de Control al ministrului vor fi restructurate, deoarece fie nu au depistat acte de coruptie, fie le-au protejat, fie chiar le-au comis, dupa cum sustin surse din cadrul MAI. Arestarile care au avut loc recent la punctele de trecere a frontierei au lasat o imagine foarte proasta si asupra structurilor MAI. Aceste evenimente se adauga scandalurilor mai vechi, cum ar fi examenele trucate pentru ocuparea functiilor de conducere, recomandarea pentru decorare pe criterii clientelare sau complicitatile cu lumea interlopa. Un alt aspect care a afectat imaginea ministerului ar fi lipsa de eficienta a serviciului secret de informatii (DGIPI), scrie Romania Libera.

Vor sa-l suspende, dar nu stiu cum. Ion Iliescu si liderii USL il acuza pe seful statului ca a incalcat Constitutia: „Presedintele Traian Basescu ar trebui suspendat de Parlament”. Intalnirile dintre presedintele Traian Basescu si liderii PDL, de la Vila Lac 1, sunt considerate de catre liderii Uniunii Social-Liberale in afara prevederilor constitutionale. Ion Iliescu, Crin Antonescu si Daniel Constantin il acuza pe seful statului ca s-a comportat ca un presedinte de partid si ca nu avea de ce sa caute un nou premier daca Emil Boc nu si-a depus mandatul. Un alt motiv pentru suspendarea presedintelui Basescu l-ar constitui faptul ca, in prezenta sa, liderii PDL au votat daca sunt de acord cu ideea unui prim-ministru independent, anunta Puterea.

Lista spitalelor care scapa din malaxorul comasarii. Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, Sanatoriul Geoagiu si Sanatoriul din Brad, dar si Spitalul Comanesti sunt cateva din spitalele care au scapat de comasare sau reprofilare. Citeste mai jos ce manageri sau sefi de consilii judetene au convins Ministerul Sanatatii sa nu le inchida unitatile administrate. Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a fost propus de catre MS pentru comasare cu Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare. La ultima vizita a ministrului Sanatatii la Satu-Mare s-a convenit insa ca spitalul de TBC sa nu se mai comaseze cu Judeteanul din Satu-Mare. Ministrul va lasa la latitudinea autoritatilor locale aceasta decizie, au spus pentru Money.ro oficialii CJ Satu-Mare.

„Cu arabii am avut o incetinire in relatii. Nu a fost in favoarea noastra”. Vasile Sofineti, ambasadorul responsabil de relatiile economice romano-arabe, explica pentru EVZ cum sunt afectate afacerile dintre Romania si lumea araba lovita de proteste. O prietenie candva stransa, atestata de fotografii cu Nicolae Ceausescu alaturi de lideri arabi, ca proaspatul inlaturat dictator egiptean Hosni Mubarak. O racire brusca dupa 1989 si acum incercari de a relua relatiile economice incetinite ani la rand. Vasile Sofineti, ambasadorul roman desemnat pentru relatiile economice romano-arabe, crede ca, in ciuda protestelor si miscarilor sociale si politice din zona – care au culminat cu rasturnarea liderilor din Egipt si Tunisia si continua cu proteste in tari ca Yemen sau Bahrain -, Romania ar putea beneficia, daca isi joaca bine cartile, de bani grei din acea parte tulburata a lumii, informeaza EVZ.

Sondajele lui Basescu: „N-am altul, decat acest partid. Increderea e de 11%. Cum ajung la 30%?!”. Principala tema de casa pe care Traian Basescu le-a dat-o pedelistilor este „soarta” premierului Boc. In intalnirea pe care a avut-o marti cu parlamentarii democrat-liberali, presedintele le-a spus raspicat ca guvernul nu mai poate continua dupa acelasi tipar ca pana acum. „Nu va faceti ca nu stiti, marea dezbatere si in afara partidului, si in interiorul partidului este „dom’le ce ne facem cu Guvernul?” ca premierul Boc nu mai este agreat de populatie, nu mai aduce voturi, deci stiti acest lucru… Ne lansam intr-o demagogie daca nu raspundem exact subiectului, iar a raspunde subiectului inseamna o decizie”, le-a spus Basescu pedelistilor, traducandu-le acestora concluziile la care a ajuns in urma discutiilor cu sefii filialelor din teritoriu: „Ceea ce eu am discutat cu presedinti de organizatii judetene a fost: care este calea. Plecand inclusiv de la premisa unui nou premier cu un nou Guvern ca solutie de relansare a increderii”, scrie Gandul.

Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost. Biserica si Armata inregistreaza un trend descendent in ceea ce priveste increderea populatiei. In ultimii doi ani, cota de incredere a celor doua institutii a scazut cu opt procente. Biserica si Armata sunt in continuare in topul celor mai credibile institutii, insa, potrivit unei cercetari IMAS, in perioada 2009 – 2011, ele au inregistrat un trend descendent, fiind influentate de un climat general de neincredere a populatiei. Astfel, daca in ianuarie 2009 Biserica se bucura de 89,3% incredere, in ianuarie 2011 institutia este cotata la 81,9%. Scandalul pensiilor militarilor nu a folosit deloc Armatei, a carei cota de incredere a scazut de la 71,1%, cat avea in ianuarie 2009, la 63,5%, in ianuarie 2011. Cu toate acestea, cele doua institutii sunt mult deasupra Presedintiei, a Parlamentului si a Guvernului, anunta Adevarul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro