Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Euforia creditelor se razbuna;  Cat de mult au cazut preturile la terenuri; Fiscul a decretat Legea martiala; Invatatoarea rasista, obligata sa plateasca daune de 10.000 de euro; Reabilitarea unui calugar dupa conspiratia din ’56

HotNews.ro

Euforia creditelor se razbuna. Ce fac bancile cu datoriile de 5 miliarde de euro ale bugetarilor. Bancherii sustin solutia care este relativ simpla: fie se renegocieaza imprumutul, acolo unde se poate, fie se trece la executarea silita. Cei peste 1.360.000 de bugetari din Romania au de platit inapoi la banci 4,8 miliarde de euro, adica o cincime din imprumuturile totale acordate de banci persoanelor fizice. Asta inseamna, in medie, ca fiecare bugetar are o datorie la banca de peste 3.500 de euro. Situatia difera de la o banca la alta, unele avand o pondere de 10% din total credite acordate bugetarilor in timp ce la altele procentul ajunge si la 25%, conform unor surse bancare citate de Mediafax, care fac referire la o situatie a creditelor din Romania elaborata de BNR, scrie Gandul.

Cat de mult au cazut preturile la terenuri. In Delta Dunarii metrul patrat se vinde si de cinci ori mai ieftin. Preturile la terenuri s-au prabusit in ultimii doi ani. Cat de mult? Un raspuns general valabil este greu de dat, avand in vedere ca in aceeasi localitate preturile au variat si variaza foarte mult in functie de numeroase criterii. Romania Libera face o comparatie folosind preturi cerute in 2008 si acum, pentru aceleasi loturi. Bran-Moeciu: Cumperi acum, platesti in 10 ani. „Particular, vand teren in rate in zona Bran-Moeciu, loturi de 500 mp. Pret 5.000 euro parcela (10 euro/mp) in 30 de rate a 150 euro/luna.” Astfel arata unul dintre anunturile de pe site-urile imobiliare postate in aceasta perioada, scrie Romania Libera.

Cum invinge in fiecare zi un olimpic boala. Povestea exceptionalului Radu Alexandrescu. „Doamnelor, bucurati-va ca aveti copii normali. Eu am unul exceptional”. Asta le-a spus Grazziela Alexandrescu, mama lui Radu, celorlalte mamici stranse la prima sedinta cu parintii, revoltate ca fiii si fiicele lor au note mai mici decat baiatul ei. De un an, a refuzat sa mai participe la sedintele scolare. Radu este la 15 ani cel mai bun elev al Scolii „Ion Jalea” din Constanta. Este in clasa a VIII-a si de sase ani nu rateaza nicio competitie scolara. Si le castiga. Ieri a primit Marele premiu al concursului Ecopaparazzi, cu un material video, intitulat „Apa”, scrie Gandul.

Fiscul a decretat Legea martiala. Ce a propus si, mai ales, la ce nu s-a gandit Guvernul pentru a combate evaziunea fiscala. Ai prea multi bani si nu-i declari la granita? Mergi la inchisoare! Ai prea multe tigari si prea multa bautura? Mergi la inchisoare! Ai cont la banca? Fiscul stie soldul! Ai de luat TVA inapoi? Europa zice da, Romania zice nu! Daca Guvernul va aproba saptamana viitoare proiectul de ordonanta care contine toate aceste lucruri, Romania va avea cea mai dura legislatie fiscala din Uniunea Europeana. Mai multe astfel de valuri de masuri, de fiecare data mai dure, au incercat sa rezolve problema evaziunii in Romania. Totusi, pana acum efectele au refuzat sa apara. Raportate la Produsul Intern Brut, incasarile bugetare au ramas tot in jurul cifrei de 30%, scrie Romania Libera.

Afacerea „Pijamaua” la Spitalul de Copii din Iasi. Directorul a avizat cumpararea a 10.000 de pijamale de unica folosinta la un pret foarte piperat. EVZ a gasit pe piata o oferta de trei ori mai mica. Dincolo, la Viroti, era mai ieftin. O achizitie controversata realizata de Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iasi face valva in lumea medicala. In luna martie, managerul Valentin Munteanu a aprobat cumpararea a 10.000 de pijamale de unica folosinta. Stocul ajunge pentru circa un an, estimeaza managerul spitalului, iar cheltuiala s-a ridicat la 236.810 lei (cu TVA). Practic, o pajama din polipropilena, cu maneci scurte, a costat 23,6 lei, scrie Evenimentul Zilei.

Reabilitarea unui calugar dupa conspiratia din ’56. Staretul Ferencz Ervin, unul dintre creatorii Partidului Muncitoresc Crestin, a povestit pentru „Adevarul“ istoria complotului impotriva regimului comunist in urma caruia a facut inchisoare. In 1956, zeci de intelectuali, fosti mosieri sau patroni de firme, romani si maghiari, au pus la cale un plan de rasturnare a regimului comunist din Romania. Planul a fost deconspirat. In 1958, zece persoane au fost executate, restul infundand puscaria pana in 1964. Saptamana trecuta, Curtea de Apel Cluj i-a achitat pe toti cei 57 de membri ai gruparii care a vrut sa-i inlature pe comunisti, scrie Adevarul.

Ritualurile funerare, scutul in fata groazei de moarte. In urmatoarele doua weekend-uri, evz.ro va va prezenta multitudinea de obiceiuri de inmormantare din diferitele regiuni ale tarii. Dupa cum spun etnologii, ritualurile funerare din lumea satului sunt, in mod evident, cele care continua sa supravietuiasca, in ciuda modernizarii treptate a mediului rural. O explicatie pentru acest fenomen este groaza de disparitia totala: in fata mortii, fiecare se intreaba ce sa faca pentru ca sufletul defunctului sa ajunga acolo unde trebuie. Ritualul trebuia indeplinit cu strictete. Altfel, mortul se putea intoarce sub forma unui spirit rau. Dupa cum o dovedeste incidentul de acum sase ani din Oltenia, teama de strigoi este si acum prezenta in mentalul colectiv, scrie Evenimentul Zilei

Invatatoarea rasista, obligata sa plateasca daune de 10.000 de euro. Acesta este pretul discriminarii pe care Elena Daba (56 de ani), cadru didactic la scoala din Voloiac, judetul Mehedinti, este obligata de Justitie sa-l plateasca dupa ce, in urma cu trei ani, nu a primit la ore o copila de etnie rroma. Procesul intentat de familia Rahelei Ciurescu, acum in varsta de 12 ani, impotriva invatatoarei s-a incheiat. „S-a admis recursul nostru, majorandu-se cuantumul despagubirilor acordate de Tribunalul Mehedinti, de la 5.000 de euro la 10.000 de euro, scrie Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro