Subiectele Zilei: Harta politicienilor locali si afacerile lor cu statul. Prefect: "Aduc bani, iau bani"; Mafia retrocedarilor a pierdut primii doi soldati; De ce votam pentru o galeata; Casatoriile se desfac la starea civila si la notar
Cum a ajuns litrul de benzina la 5 lei. Deprecierea leului in raport cu euro si dolarul si majorarea taxelor au facut ca pretul carburantilor sa fie mai mare ca in vara lui 2008, cand petrolul era mai scump. Soferii sunt tot mai furiosi din cauza pretului ridicat al carburantilor. Practic, benzina costa aproape la fel de mult ca in alte state UE, desi salariile sunt mult mai mici. Calculele EVZ arata ca daca din salariul mediu brut din Romania s-ar cumpara doar benzina, atunci am putea achizitiona 390 litri, mai mult doar decat la bulgari (293 litri). In Spania, dintr-un salariu mediu s-ar plati 1.422 litri, in timp ce nemtii pot alimenta de 6,5 ori mai mult decat noi (2.535 litri). „Din punctul de vedere al clientului, protestele sunt justificate, pentru ca un pret de 5 lei pe litru este mai mult decat poate suporta, pentru ca veniturile sunt atat de mici”, ne-a declarat Andrei Chirilescu, specialist in domeniul petrolier. Totusi, el a explicat ca preturile actuale sunt justificate, date fiind cotatiile produselor petroliere si nivelul taxelor din domeniu. „Din pacate, cotatia continua sa creasca, deoarece chinezii nu se uita la Romania”, a completat Chirilescu, scrie EVZ.
Harta politicienilor locali si afacerile lor cu statul. Prefect: „Aduc bani, iau bani”. Plus – Mesajul unui politician cu afaceri: „Spuneti guvernului sa imi dea banii”. „Aduc bani, iau bani. Acesta este modul de lucru”, spune prefectul de Dambovita despre firma sa care are contracte cu statul de 450.000 de euro. „Si daca tot scrieti despre subiectul asta, sa le spuneti celor de la guvern macar sa dea banii”, afirma vicepresedintele CJ Olt, care are un contract de 120.000 de euro. Majoritatea prefectilor, primarilor, sefilor de consilii judetene si adjuncti ai acestora si-au trecut, in 2010, afacerile pe numele altor membri ai familiei. Motivul: pentru a putea face in continuare afaceri cu statul fara a fi acuzati de conflict de interese. Alti demnitari locali nu au avut incredere nici in familie si au pastrat afacerile pe numele lor, chiar daca legea le interzice acest lucru. Acestia se impart in doua categorii: cei care fac afaceri chiar cu unitati de stat care le sunt subordonate (lucru interzis de lege) si cei care fac afaceri cu bani publici care nu provin din bugetul pe care il gestioneaza, anunta Gandul.
Mafia retrocedarilor a pierdut primii doi soldati. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au reusit, in premiera, instrumentarea unui dosar intr-o afacere greu de agatat si de probat: mafia retrocedarilor conditionate. Un jurist din Primaria Capitalei si un angajat al unei firme care administreaza imobilele nationalizate au fost prinsi in hatisul cesionarilor drepturilor litigioase. „Nu, n-au suflet, nu mai au nimic. Daca vorbesti cu ei ceva si ai batut palma, ramane asa. Da’ nu, nu merge sa negociezi. Ei stiu ca au monopolu’ si fac ce vor” – asa ii descria Gabi Paraschiv fostei notarite Marilena Carmen Popa pe functionarii „cei rai”, care se opun interesat satisfacerii cererilor de retrocedare a imobilelor confiscate de comunisti. Gabi Paraschiv (38 de ani) era referent la SC Apolodor SA, firma Primariei care se ocupa si de administrarea imobilelor nationalizate. Prietenul sau, Rares Neagu (32 de ani), era consilier juridic la Primaria Capitalei. Cei doi au pus la punct o metoda de a se imbogati rapid prin interventii la persoane sus-puse care aveau competenta sa rezolve dosarele de retrocedare a unor imobile, informeaza Adevarul.
De ce votam pentru o galeata. Noua constructie politica PNL-PC si incercarea de unificare a opozitiei au redeschis o discutie mai veche in Romania privind apartenenta partidelor la doctrine si ideologii politice. Cine e de stanga ? Cine e de dreapta ? La mai bine de doua decenii de la Revolutie aceleasi intrebari macina cu regularitate clasa politica, fiecare partid revendicandu-si o zona doctrinara cu sau fara justificare si doar atat timp cat le serveste electoral. Exista de fapt ideologii in Romania? Daca da, ele sunt doar pe hartie. Cel putin asta sustin analistii politici intervievati de Romania Libera. Singurul clivaj care a functionat vreodata pe plaiuri mioritice dupa 1989 pare sa fie antiteza comunism-anticomunism, fiecare cu un partid echivalent pe scena politica. „Nucleul dur al simpatizantilor liberali s-a bazat pe anticomunism, anti-Securitate, iar cei mai multi dintre alegatorii PNL au ramas fideli valorilor CDR, care l-a inlaturat pe Iliescu de la putere. Noi n-am avut niciodata un capitalism serios, bazat pe liberalism autentic”, sustine sociologul Vasile Dancu. In opinia lui, alegatorii traditionali ai PNL vor dezerta in 2012 din cauza aliantei cu PC, formatiune stigmatizata de imaginea de turnator a lui Dan Voiculescu. O parere similara are si Cristian Parvulescu, analist politic: „Nici un partid in Romania nu s-a constituit ideologic. Stanga si dreapta nu au relevanta si nu au avut niciodata. La noi e ca la gimnastica: probe libere alese si impuse. Asta cu ideologia e la impuse – formatiunile, aliantele vor prezenta o platforma, un program pentru ca trebuie. Atat”, scrie Romania Libera.
Polidinul, rapus in plina epidemie de viroze. Institutul Cantacuzino a pierdut licenta pentru unul dintre cele mai cunoscute medicamente. Persoanele ce sufera de afectiuni respiratorii vor fi nevoite sa se „bata” pe ultimele doze de Polidin de pe piata. Institutul Cantacuzino nu mai produce acest medicament din noiembrie 2009, iar acum cateva farmacii au ramas cu numai cateva flacoane pe stoc. Agentia Nationala a Medicamentului sustine ca Institutul Cantacuzino nu va putea redobandi licenta de fabricare a medicamentului de tratare a bolilor respiratorii daca nu muta fabrica de la Iasi. Peste 25.000 de pacienti au tratament ce include Polidin. Surse din Ministerului Sanatatii sustin ca o firma particulara a obtinut sau este aproape de a obtine licenta de fabricare a Polidinului. In prezent, Institutul Cantacuzino mai produce doar doua vaccinuri, anunta Puterea.
Casatoriile se desfac la starea civila si la notar. Autoritatile locale si notarii au primit deja zeci de cereri de divort ale unor cupluri care au decis sa se desparta pe cale amiabila si nu au minori in intretinere. In ultimele zile, primariile au primit zeci de cereri de anulare a casatoriilor, in conditiile in care modificarile aduse de Mica Reforma in Justitie le permit, de acum, ofiterilor de stare civila si notarilor sa ia act de divorturile pe cale amiabila. Mai mult, zeci de persoane au sunat la administratiile locale sa se intereseze despre actele de care au nevoie pentru a pune capat casniciilor in acest mod. De exemplu, la Primaria Sectorului 2 al Capitalei s-au depus cinci astfel de cereri, iar la Starea Civila a Sectorului 4 au fost inregistrate doua dosare. „Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort”, se precizeaza in actul normativ, informeaza EVZ.
La coada la pupaturi cu ministrul Elena Udrea. „Baia de aici este mai mare decat baia mea de acasa”. Miza locuintelor ANL: 85 milioane euro. Ministerul Dezvoltarii Regionale ar putea obtine circa 85 milioane euro in cazul in care ar reusi vanzarea celor 5.000 de apartamente ANL pentru care chiriasii au depus pana acum cereri de cumparare „Uite tata, este doamna Udrea. Vezi ce frumoasa e?!”. Barbatul care isi tine in brate fetita sta la coada sa primeasca de la ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, cheia unui apartament de doua camere de 60 mp, in blocul ANL din strada Maior Bacila, in cartierul Colentina. In total sunt 69 de noi apartamente si garsoniere, intr-un bloc cochet cu 3 etaje si mansarda, si tot atatea familii stau la coada la pupaturi cu ministrul Udrea si primarul Ontanu. Unii au venit cu toata familia, emotionati, cu o ora inainte de ora anuntata. Dupa cateva prezentari oficiale ale programului ANL, incepe distribuirea cheilor, de pe un panou cu numere asezat in holul blocului. „Uite, eu iti dau tie cheia de la casa ta. Ce frumoasa esti! Sa o stapanesti sanatoasa, impreuna cu mama si tatal tau, scrie Gandul.
Niciun judet din Romania nu isi permite sa isi sustina pensionarii. Niciun judet nu incaseaza suficiente contributii sociale pentru a-si plati pensiile. Doar Capitala este pe plus: din banii adunati plateste drepturile batranilor bucuresteni si acopera si o parte dintre golurile celorlalte judete. In Romania, angajatii sunt putini si au venituri mici, pe cand pensionarii sunt multi si, in unele judete, pensiile medii sunt aproape cat salariile medii. Asta reiese din buletinul lunar pe judete realizat de Institutul National de Statistica. In septembrie existau 4,194 milioane de angajati si 5,5 milioane de pensionari, dintre care aproximativ 820.000 lucrau doar in agricultura. Numarul salariatilor il depaseste pe cel al pensionarilor in doar noua judete, dar numai in patru dintre acestea avem de-a face cu o diferenta semnificativa intre cei care contribuie la buget si cei care iau de la buget: Bucuresti (unde exista aproape doi salariati la un pensionar), Ilfov (10 la 7), Constanta (17 la 13) si Timis (aproape 10 la 7). In rest, numarul pensionarilor il depaseste covarsitor pe cel al salariatilor, uneori chiar si cu peste 50%, anunta Adevarul.