Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Hraniti de localnici. Cum au supravietuit 12 bolnavi, abandonati intr-un spital desfiintat; Constantin Iordache: "Si daca au murit oameni, ce? Asa e la Revolutie"; Harta salariilor din Romania. Vezi in ce judete se castiga mai bine decat anul trecut. Verifica daca te incadrezi in medie

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Profilul „spaniolului” Dorel, criminalul de pe messenger. Intr-un orasel spaniol, un tanar si-a ucis prietena si si-a ingrozit rudele de acasa cu imagini transmise pe net. Isi construise un autoportret virtual complex si se arata pasionat de filme de groaza. Vestea unei crime produse in Torrejon de Ardoz, un orasel de langa Madrid, a ajuns luni, cu viteza internetului, in Romania, si a facut drum intors spre autoritatile spaniole. Intre comiterea faptei si interventia politistilor spanioli s-au scurs doar 45 de minute. Dorel Marcu (21 de ani), lucrator in constructii, a omorat-o pe prietena sa Viorela (19 ani), casnica, insarcinata in cinci luni, si le-a aratat rudelor de acasa, prin intermediul camerei web, corpul fetei, scrie EVZ.

Poate fi salvata relatia romano-franceza? In vizita ministrului de Externe, Teodor Baconschi, la Paris, menita sa dezmorteasca relatiile romano-franceze, cele doua parti vor avea o lista lunga de subiecte de discutat – in multe dintre acestea un punct de vedere comun fiind greu de gasit. Agenda cu care Teodor Baconschi a plecat la Paris este destul de incarcata; in numai doua zile, el urmeaza sa se intalneasca cu patru oficiali francezi – ministrul de Externe Alain Juppe, ministrul pentru Afacerile Europene, Laurent Wauquiez, ministrul de interne, Claude Gueant, si Jean-Francois Cope, secretarul general al partidului de guvernamant UMP. De asemenea, Baconschi va avea o intrevedere cu reprezentanti ai industriei, anunta Romania Libera.

Hraniti de localnici. Cum au supravietuit 12 bolnavi, abandonati intr-un spital desfiintat. Lasati fara apa, mancare, caldura si chiar fara cearsafurile de sub ei, bolnavii au fost ajutati de localnici si de „personalul” voluntar format dintr-o asistenta medicala si o asistenta sociala. 12 bolnavi in stadiu terminal au supravietuit timp de cinci zile din mila locuitorilor din Parscov-Buzau, dupa ce spitalul din localitate a fost desfiintat pe 1 aprilie. Localnicilor li s-au adaugat o asistenta si o asistenta sociala care nu i-au putut abandona pe suferinzi si i-au ingrijit zi de zi, fara sa fie platite. Bolnavii ramasesera pana si fara cearsafuri sub ei, pentru ca trebuia predat inventarul. Spitalul din Parscov avea doua sectii, una de ingrijiri paliative si alta de Medicina Interna, insa a fost inchis de Ministerul Sanatatii, care a refuzat sa transfere unitatea in subordinea Spitalului de Neuropsihiatrie de la Sapoca. In momentul inchiderii, in spital se aflau 30 de bolnavi cu afectiuni incurabile. Ultimii 12 dintre ei au fost transferati abia in cursul zilei de ieri – unii ajungand in centre pentru batrani, iar altii la Sapoca, informeaza Gandul.

Constantin Iordache: „Si daca au murit oameni, ce? Asa e la Revolutie”. Constantin Iordache, fost comandant al Marinei Militare, priveste cu detasare varsarea de sange din judetul Constanta. Adevarul a deslusit modul in care au murit 29 de oameni in judetul de la malul marii, unde scafandrii au fost confundati cu teroristii, iar militari beti au tras la intamplare. In timpul Revolutiei de la Constanta au murit 29 de oameni, iar alti 88 au fost raniti. Cauzele acestei statistici tragice se cam stiu si cine vrea sa le recunoasca le recunoaste. Nu, n-au existat teroristi care au tras in oameni sau care au creat diversiuni, n-au existat nici forte de represiune si nici jertfe pentru libertate, scrie Adevarul.

Casa de Asigurari de Sanatate se pregateste s-o taie, in sfarsit, de acasa. Trei sefi de guverne, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc (I, II, III, IV, V) au conspirat din naivitate, buna-credinta, prostie, rea-credinta, fudulie, lasitate, lipsa totala de perspicacitate, cardasie cu marile multinationale, incredere, dezinformare, tradare a interesului national in favoarea WikiLeaks, pentru omorarea cu zile a celei care ne-a fost Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Extrem de simtita, CNAS a taiat-o de acasa intr-o directie necunoscuta, lasand cu ochii in soare milioane de contribuabili si trimitand pe plajele mangaiate de soarele tropical o mana de tepari care au praduit sute de milioane. Integral in Academia Catavencu.

„Paradisul” din Rasinari, la un secol de la nasterea lui Emil Cioran. Satul care l-a urmarit obsesiv pe ganditorul roman, tot timpul exilului parizian, are cam aceeasi populatie ca acum o suta de ani si, in plus, o statuie de gips a filosofului. Vineri, 8 aprilie, se implinesc o suta de ani de la nasterea lui Emil Cioran, filosof pe care istoria secolului al XX-lea l-a despartit definitiv de tara natala. Daca fata de Romania si de romani Cioran a trait un sir continuu de dezamagiri, fata de Rasinari, localitatea in care a vazut lumina zilei, scriitorul a nutrit o nostalgie care l-a urmarit tot restul vietii. Distanta geografica a contribuit la mitizarea Rasinarilor, transformandu-l in paradisul pierdut al unei existente care – in opinia filosofului – n-a mai avut sens dupa varsta de 9 ani, informeaza EVZ.

Povesti surprinzatoare din criza: ziarist-capsunar, ofiter MAPN-sofer de taxi in Londra, directoare casa de cultura-menajera in Roma. In perioada crizei, intre 2008 si 2010, aproximativ un milion de romani au plecat in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca. Multi dintre ei sunt oameni cu studii superioare, care au renuntat la situatii aparent sigure in Romania pentru slujbe necalificate in Europa. Dupa un anumit eveniment, Presedintele Romaniei a venit special la ziarist sa-i stranga mana, semn ca nu mai e manios pentru tirul de intrebari incomode cu care fusese asaltat de tanar. Jurnalistului cu pricina nici prin gand nu i-ar fi trecut ca cateva luni mai tarziu, impins de criza, va ajunge sa culeaga cu capul plecat capsune intr-un sat anonim din Anglia si dormea intr-o caravana ruginita. Pseudonimul sub care a acceptat sa-si spuna povestea este Alin Pescaru, scrie Romania Libera.

Harta salariilor din Romania. Vezi in ce judete se castiga mai bine decat anul trecut. Verifica daca te incadrezi in medie. Salariatii din 17 judete ale Romaniei castiga mai bine decat in 2009. Chiar daca in restul regiunilor tarii veniturile sunt in scadere, jumatate din romani planuiesc o calatorie anul acesta, iar 40% intentioneaza sa cumpere un telefon mobil. Diferenta dintre un salariat platit cu media pietei in Bucuresti si unul din Calarasi: peste 1.800 de lei. Acestea sunt extremele pietei muncii din Romania. Astfel, un angajat din Capitala are, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS), un salariu mediu net de 2.145 de lei. In judetul cu cel mai prost platiti angajati, Calarasi, indicatorul INS se opreste in dreptul sumei de 963 de lei, anunta Gandul.

Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri. In 2007, Adina Valean trimitea scrisori la forurile europene cerand interzicerea folosirii cianurilor la Rosia Montana, iar in 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Valean sprijinea proiectul Rosia Montana, a fost tinut in parteneriat cu Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii procianuri. Una dintre situatiile pe care Parlamentul European incearca acum sa le stopeze, ca urmare a cazului Severin, este cea a unui alt parlamentar roman, Adina Valean (43 de ani). Un europarlamentar care si-a schimbat brusc opinia despre proiectul Rosia Montana, informeaza Adevarul.

De ce nu-i gata autostrada Cernavoda-Medgidia. Acuzat de ministrul Anca Boagiu ca a tergiversat lucrarile intre Cernavoda si Medgidia, Nicusor Constantinescu arunca vina inapoi la minister. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, acuzat de ministrul transporturilor, Anca Boagiu, ca se numara printre cei care se fac vinovati de intarzierea demararii lucrarilor la tronsonul de autostrada Cernavoda- Medgidia, a semnat ieri 10 certificate de urbanism pentru aceasta portiune. In februarie, Anca Boagiu l-a mustrat public pe Nicusor Constantinescu din cauza faptului ca nu a emis acele certificate de urbanism, fara de care Ministerul Transporturilor nu poate reinnoi autorizatia de constructie, scrie EVZ.

Cat de expusa este Romania in caz de dezastru. Intr-un singur judet din Moldova, polita impotriva dezastrelor s-a vandut intr-un ritm decent, in timp ce, pe ansamblul tarii, zona urbana aduna peste 80% din asigurarile impotriva dezastrelor. Polita obligatorie impotriva dezastrelor se vinde cel mai putin chiar in zonele cele mai expuse la calamitati. Potrivit datelor remise RL de catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor, mai bine de jumatate din cele aproximativ 480.000 de polite PAD vandute pana la finele lunii martie au fost distribuite in doar sase judete ale tarii plus Bucuresti. In acelasi timp, in Moldova, zona cea mai afectata de inundatiile care lovesc an de an Romania, vanzarile sunt mai mult decat modeste. In Botosani, de exemplu, au fost vandute doar 4.600 de polite, in Suceava 7.400, iar in Vaslui doar putin peste 5.400 de locuinte au fost asigurate. Un numar semnificativ de judete aduna sub 5.000 de polite obligatorii. Mai mult, aproximativ 85% din polite au fost vandute in zonele urbane, mai putin afectate de inundatii, anunta Romania Libera.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro