Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ion Cristoiu, atac dur la parintele FSN: "Iliescu a inventat Revolutia ca sa-si ascunda mortii"; Doamna Geoana explica episoadele "Mihaela, dragostea mea" si "Unde a pus mana Dragnea"; Schimbarea la fata a presedintelui. Culisele rupturii dintre Basescu si DNA; Cum il vad pe Ceausescu copiii democratiei

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

​Doamna Geoana explica episoadele „Mihaela, dragostea mea” si „Unde a pus mana Dragnea”. Mihaela Geoana a explicat celebrul episod cand la prima dezbatere finala a celor trei prezidentiabili, Liviu Dragnea, vecin de scaun cu sotia lui Geoana, a fost surprins cu mana pe piciorul aproapei viitoare Prime Doamne. „Niste tampenii”, comentat Mihaela Geoana miercuri seara la B1 TV, la emisiunea „Ultimul cuvant”. Moderatorul Ion Cristoiu a intrebat-o pe sotia lui Geoana cum a fost cu acel episod. „Da, tin minte. Domnul Ponta mi-a trimis un biletel, un post-it galben, din spate mi-a dat cineva un biletel, care venea de la domnul Ponta, am inteles, si care se referea la cadoul care se oferea la final. Erau doua variante si dansul avea o sugestie. Eu m-am uitat, am citit biletelul si era o camera care venea pe sus si filma. Si domnul Dragnea a vazut ca e camera sus si a pus mana si a zis „Rupeti biletelul”. Se filma de sus, el a intins mana dar nu ne-am atins, si e o chestie asa, stupida. El a pus sa nu se vada si dupa aia am rupt biletelul”, a spus Mihaela Geoana, scrie EVZ.

Lectia de istorie. Cum il vad pe Ceausescu copiii democratiei. Copiii care sunt astazi in clasa a X-a sunt nascuti la cinci ani de la executia Ceausestilor. Primele lor amintiri „politice” dateaza din epoca CDR. Au inceput scoala odata cu cea de-a doua domnie a lui Ion Iliescu. Gimnaziul, odata cu inscaunarea lui Basescu la Cotroceni. Astazi, mai au inca doi ani pana intr-a XII-a. Abia atunci vor invata, organizat, din manualul de istorie supus curriculei, cine a fost Nicolae Ceausescu. Intre timp, insa, copiii democratiei au aflat despre viata si „opera” politica a fostului dictator, in familie. Povestile bunicilor si deceptiile parintilor au constituit surse de informatii la prima mana. Tinerii au preluat informatia ca atare si au creat profilul dictatorului, postmortem. Nemultumirile adultilor, lipsa lor de incredere in actuala clasa politica, frustrarile sociale generate de incompetenta, coruptie si criza au condus la „umanizarea” imaginii lui Ceausescu si a epocii sale. Dimpotriva, cei mai putin afectati de cursul actualei democratii au rezistat tentatiei de a idealiza portretul dictatorului, tinerii percepand in nota reala ceea ce a insemnat Ceusescu pentru natie, anunta Gandul.

Dosarul Duduienilor. Judecatorul care l-a arestat de doua ori pe Vintu, surprins de ferocitatea cu care actionau interlopii. Judecatorul Mitu Stegaru, de la Tribunalul Bucuresti, cel care l-a arestat preventiv de doua ori pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este cel care a emis mandatele de arestare preventiva pentru mai multi membri ai clanulurilor Sadoveanu si Duduianu, acuzati de trafic de persoane si trafic de minori. Magistratul a fost suprins de ferocitatea cu care interlopii au recrutat prin rapire, amenintare si violenta, patru parti vatamate, dintre care doua minore, in varsta de 14 si de 17 ani, in scopul exploatarii acestora prin practicarea prostitutiei. Victimele erau deposedate de acte si bunuri personale, lovite, electrocutate si sechestrate in imobile din satul Tunari, comuna Tunari, judetul Ilfov, apartinand invinuitilor si erau obligate sa se prostitueze in aceste locatii si in zona Soselei de Centura a Municipiului Bucuresti. Magistratul Mitu Stegaru a emis mandatele de arestare preventiva pe numele a noua interlopi: Vasile Mitrache, Ion Duduianu, Florina Stelea, Petrica Ion Cretu, Georgeta Cretu, Mard Mitrache, Aron Constantin, Cristian Uca si Gheorghe Dumitrascu. Ancheta in acet dosar este coordonata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Bucuresti, informeaza Adevarul.

Schimbarea la fata a presedintelui. Culisele rupturii dintre Basescu si DNA. Seful statului a acuzat DNA de abuz si incompetenta si a cerut pedepsirea procurorilor care nu obtin sentinte de condamnare. In plus, a indemnat Parlamentul sa fie mai atent cand da avize de cercetare penala pentru ministrii suspectati de coruptie si sa ceara probe suplimentare, indemnand legislativul sa devina, practic, un soi de Tribunal Extraordinar. In aceste conditii, vor mai avea curaj procurorii sa instrumenteze dosarele politicienilor in care exista indicii de coruptie? Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri seara la TVR ca judecatorii au dat prea multe achitari in dosare de mare coruptie, care – considera presedintele – ar fi imputabile doar procurorilor. „Daca socoteala mea e corecta – spune presedintele Traian Basescu -, cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati. Din ce au dat pana acum, din opt, mi se pare ca sunt patru (condamnari – n.n.) si patru (achitari – n.n.)”. Presedintele s-a simtit dator sa-i apere pe politicienii suspectati de coruptie, dar achi-tati de instante, sustinand ca „… aici au fost oamenii politici ale caror cariere sau mandate s-au intrerupt (…)”. De asemenea, Basescu a cerut ca „Parlamentul sa fie foarte atent la avizele pe care le da si sa ceara procurorilor sa documenteze corespunzator un dosar in care cer anchetarea, arestarea unui demnitar al statului”, scrie Romania Libera.

Guvernul castiga, dar pierde. Guvernul a obtinut o victorie in Paralment, prin respingerea motiunii de cenzura, dar in planul argumentatiei a pierdut partida chiar si in ochii propriilor simpatizanti. Primul ministru Emil Boc, care a participat astazi la dezbaterea motiunii de cenzura, nu a reusit sa demonstreze convingator de ce doreste sa organizeze anul viitor alegerile locale laolalta cu cele parlamentare. El a reluat argumentatia binecunoscuta, potrivit careia se fac economii la buget intr-un an foarte dificil din punct de vedere economic, a evocat de asemenea tentatiile populiste ale partidelor in campaniile electorale, dar potrivit acestor argumente ar trebui ca de fiecare data de aici inainte toate tipurile de alegeri sa se tina simultan. Nu e un secret ca aceasta pledoarie nu suna convingator nici pentru militantii PDL. De exemplu, in 9 octombrie , vicepresedinta PDL, Monica Macovei arata ca intentia comasarii alegerilor s-ar putea justifica „doar prin reorganizarea administrativa” . Monica Macovei argumenta totodata ca intentia comasarii alegerilor „aduce economii la buget doar daca are loc dupa ce s-a stabilit noua forma de organizare a tarii. Altfel”, continua deputata europeana, „daca reorganizarea se va face dupa alegeri, la inceputul ciclului electoral – cum vrea UDMR -, vor fi cheltuiti alti bani pentru noi alegeri, deoarece vor disparea, de exemplu, consilii judetene”, anunta Deutche Welle.

Ion Cristoiu, atac dur la parintele FSN: „Iliescu a inventat Revolutia ca sa-si ascunda mortii”. Cunoscutul gazetar Ion Cristoiu lanseaza un atac dur la adresa parintelui Frontului Salvarii Nationale, despre care spune ca a nenorocit Romania. E ora 14.27. Incerc sa fac un pariu cu paznicul de la Biblioteca Academiei, dar acesta se eschiveaza politicos. „Acum apare, iti fixezi ceasul dupa el”, spune omul in uniforma militara care se potriveste ca nuca-n perete cu holul prestigioasei institutii de cultura din buricul Bucurestiului. E 14.29. Apare ziaristul Ion Cristoiu. Pare ostenit ca si cum ar fi mutat toata dimineata colectiile de ziare interbelice de la parter la etaj si viceversa. Cara o sacosa in care are celebrul termos cu cafea si cateva carti pe care le aduce de acasa pentru a le citi in atmosfera bibliotecii: „Iar ai venit?” Nu ma supar, e un fel de” buna ziua si tie” pe care mi-l da de cate ori il caut la Academie. Sau la televiziune. Sau la revista. Sau acasa. „Am venit pentru interviu, asa am convenit”, ii spun pastrand regula jocului. „Serios? Despre ce?”. „Despre Revolutie”. Brusc devine interesat si, dupa cateva minute, ne aflam in celebrul sau birou de acasa, asteptand sa taca cucul, trenul, sirena, clopotelul sau foca si ultimului dintre cele aproape 30 de ceasuri pe care le are pe pereti. Am avut ghinionul sa ajungem la ora fixa timp de vreo 10 minute toata strada ia act de trecerea ireversibila a timpului. Isi „aprinde” pipa electronica si spune scurt: „Sa incepem!” Integral in EVZ.

Inchisoarea Ceausestilor – Cazarma parasita de istorie. Incepand cu 22 decembrie 1989, la trei ore de la fuga cuplului Nicolae si Elena Ceausescu de pe sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, orasul Targoviste avea sa fie scena ultimelor zile din viata liderului comunist. Cea mai mare parte a „piesei” de la Targoviste s-a jucat in sediul fostei Garnizoane a orasului, pe fosta strada a Castanilor, la nici 100 de metri de gara. Cladirea in care a fost comandamentul Garnizoanei Targoviste in 1989 este acum in paragina, nemaifiind folosita din anul 2002. A fost deschisa doar la cererea cercetatorilor si a posturilor de televiziune din tara si din strainatate. Au prezentat interes camerele in care a stat cuplul Ceausescu, sala de judecata si locul executiei. Doar cateva cladiri din cazarma sunt utilizate astazi de unitatea locala de Jandarmi, dar pavilionul central, cel in care s-a pecetluit sfarsitul Ceausestilor, este inchis si neoperational, scrie Adevarul.

Cum cauta sasii „iarba verde de acasa”. Multi dintre germanii emigrati din Transilvania traiesc cu nostalgia coplesitoare a locurilor natale. Povestea unui om si morala ei. In cazul acesta, un om, pe nume Michael Schirkonyer, emigrant in Germania, cetatean german, care, iata, s-a reintors acasa, in Cluj-Napoca. „De ce?” ar fi intrebarea-cheie. Nu i-a mers, oare, bine in Germania? Bineinteles ca i-a mers bine. Mult mai bine decat in Romania, din punct de vedere material. Mai ales ca-si exercita si acolo profesia, ocupandu-se, ca inginer agronom, de o plantatie de vie. Numai ca, vedeti dvs., Michael Schirkonyer nu este un simplu cetatean. El este inginer agronom in adevaratul inteles al cuvantului, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro