Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Legalizarea bacsisului: o noua taxa? Cum se poate aplica si ce probleme ridica initiativa ANAF; Noi masuri de securitate in aviatia civila; Cum arata profilul psihologic al poporului roman

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Legalizarea bacsisului: o noua taxa? Cum se poate aplica si ce probleme ridica initiativa ANAF In lupta cu evaziunea, ANAF pregateste acum includerea bacsisului pe bonul fiscal si impozitarea acestuia. Proprietarii de restaurante se tem ca masura va transforma acest comision intr-o taxa obligatorie pentru clienti si ca va fi greu de implementat. Fiscul pregateste o noua lovitura in lupta cu micii evazionisti: vrea sa legifereze si sa impoziteze bacsisul. Specialistii in fiscalitate lauda initiativa Guvernului, in timp ce proprietarii de restaurante sustin ca masura va fi foarte greu de pus in practica si ca, oricum, nu va avea efectul scontat. Masura a fost anuntata de Gelu Stefan Diaconu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), si vine in contextul in care bacsisul a fost indicat drept una dintre cauzele pentru care inspectorii Directiei Antifrauda au inchis mai multe magazine in ultimele saptamani. Mai exact, pentru sume ce nu se regaseau in gestiune si proveneau din bacsis, scrie Adevarul.

Argumentele economistului care indrazneste sa-i spuna premierului Ponta ca ambitia de a avea cele mai mici taxe din Europa „e o strategie gresita” Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat la Gandul.Live ca este o „strategie gresita” din partea Guvernului sa sustina ca vrea sa aiba cele mai mici taxe din Europa, amintind ca doar paradisurile fiscale sunt caracterizate de asemenea avantaje. El avertizat ca, in cazul reducerii TVA, trebuie „cantarit de mai multe ori, si taiat o data”. Altfel, riscam sa ajungem la deficitul bugetar din 2010: „Conform calculelor noastre, daca acest Cod Fiscal se aplica asa si cheltuielile se fac in mod normal fara sa avem ajustari pe partea de cheltuieli bugetare, avem risc foarte mare sa vedem deficitul bugetar de peste 3% la anul, iar acel MTO care ar trebui sa stea la 1%, in orizontul anului 2018-2019, ar ajunge la peste 5%, nivel pe care l-am avut in 2010”, a prognozat Ionut Dumitru.

Sefa CNA, fals in acte pentru a amenda unele televiziuni Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) face tot mai multe vizite la DNA. Ieri, in timp ce Rasvan Popescu (foto) era ales in functia de vicepresedinte al Consiliului, sefa acestui for a fost chemata de procurorii anticoruptie pentru a i se aduce la cunostinta noile acuzatii. DNA a extins acuzatiile in cazul Laurei Georgescu, in dosarul privind interventii pentru licenta Giga TV, ea fiind urmarita penal pentru abuz in serviciu si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Sefei audiovizualului i-au fost aduse 34 de noi capete de acuzare: abuz in serviciu, in forma continuata (17 acte materiale), si instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (17 acte materiale), scrie EVZ.

Noi masuri de securitate in aviatia civila Dupa prabusirea aeronavei Germanwings, ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere, ia in considerare reintroducerea obligativitatii prezentarii de catre pasageri a actului de identitate pe toate cursele europene. In plus, blocarea accesului in cockpit va deveni imposibila. Pilotul a strigat disperat si a lovit cu un obiect dur in usa blindata a cabinei – acestea sunt marturiile ultimelor minute ale zborului 4U9525. Insa capitanul n-a avut nicio sansa. Lui si colegilor sai, copilotul le-a blocat cu buna stiinta accesul – cel putin aceasta este convingerea anchetatorilor care avanseaza ipoteza unui act sinucigas, scrie Deutsche Welle.

Basescu la Chisinau: Granita pe Prut a fost pusa de doi criminali – Stalin si Hitler „Este un semn de respect pe care Republica Moldova mi l-a aratat de-a lungul timpului. Si la acest semn de respect nu pot sa raspund decat cu mult respect si cu dragoste, cu dragoste fata de Republica Moldova si fata de cetatenii ei. N-o sa ezit sa spun ca atunci cand eram presedinte in functie am considerat ca suntem un popor, o natiune. Zilele trecute am sarbatorit 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Astazi suntem doua tari independente. Dar acest lucru a fost dictat de doi criminali: Stalin si Hitler. Ribbentrop-Molotov au consfintit dorinta celor doi. Privind agresivitatea Federatiei Ruse din ultimii doi ani poate ne vom da seama ca cel mai bun lucru pentru romani este sa fie uniti. Daca nu ne vom da seama atunci avem solutia Uniunii Europene. Nu avem dreptul nici unii, nici altii sa nu ne gandim in urma vointei cui suntem despartiti de Prut si cat vom mai accepta sa executam ce au stabilit Stalin si Hitler”, a declarat Traian Basescu, aflat intr-o vizita privata la Chisinau, conform Adevarul.

Cum arata profilul psihologic al poporului roman Un studiu a carui realizare s-a intins pe mai multi ani arata ca romanii sunt cinici si sceptici, dar creativi si inteligenti. Cercetarea stiintifica este condusa de profesorul Daniel David, de la Universitatea Babes-Bolyai. Un grup de 40 de cercetatori stiintifici, coordonati de profesorul clujean Daniel David de la Universitatea Babes-Bolyai, a refacut un studiu realizat in urma cu un secol, de profesorul Constantin Radulescu-Motru. Atunci, acesta publica una dintre lucrarile fundamentale ale culturii romane: Psihologia poporului roman. Romanii sunt cinici, sceptici, conformisti in unele situatii, indisciplinati in altele, ii preocupa binele altora doar daca fac parte din familia lor si sunt defensivi, ceea ce uneori, duce la complexe de inferioritate. Cu toate acestea, romanii sunt creativi si inteligenti, insa nu stiu cum sa-si valorifice desteptaciunea, scrie Romania Libera.

Oricati infractori ar condamna, Romania bate pasul pe loc din cauza unei probleme grave. Iata cine ar putea sa o rezolve Agentia care se va ocupa de identificarea si gestionarea bunurilor sechestrate si confiscate de la urmaritii penal sau de la infractorii condamnati va fi condusa de un magistrat cu experienta de cel putin 8 ani, care va fi secondat de un functionar public de la Finante sau ANAF, neafiliat politic in ultimii 5 ani si nelegat de serviciile secrete. Ea va fi formata din cel putin 35 de angajati, va fi bugetata prin Ministerul Justitiei si va trebui sa gestioneze intr-un cont unic banii proveniti din sechestre si confiscari dispuse de procurori, respectiv judecatori, pe care sa-i vireze apoi bugetului de stat sau inapoi inculpatului gasit nevinovat, dupa caz. Agentia mai trebuie sa gestioneze imobilele sechestrate si sa valorifice, cu ajutorul ANAF, executorilor judecatoresti sau al unor firme private, bunurile sechestrate ori confiscate de la inculpati. Imobilele confiscate de la infractori vor putea fi cedate statului, pentru a fi folosite ca scoli, unitati sanitare sau sedii de institutii publice, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro