Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Lumanari la intrarea minei din Uricani. Moartea celor cinci electricieni a inchis mina zece zile; Un senator roman costa cat trei parlamentari unguri; Ieri fabrici si uzine, azi vile si ruine; Sfaturile revolutionarilor romani catre colegii lor egipteni

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Ajutor financiar pentru familiile minerilor morti la Mina Uricani. Rudele celor cinci mineri care si-au pierdut viata sambata in subteran, la Mina Uricani din judetul Hunedoara, vor primi bani si sprijin din partea autoritatilor. Ministrul Muncii, Ioan Botis, a precizat azi ca vor exista doua pachete- unul de urgenta, iar un altul specializat, in functie de nevoile fiecarei familii”. In plus, sotiile minerilor morti la Uricani vor fi angajate in companie. „Intentionam sa spijinim copiii, vom sustine prin formare profesioanala si orientare spre cei care au nevoie. Practic, fiecare familie va fi indentificata separat. Am identificat o suma minima. In 2008, a fost 100 de milioane de lei vechi, acum va fi un pachet mai consistent. Avem un fond pentru situatii de urgenta, deci sunt bani pentru a-i ajuta”, a subliniat Botis, aflat la Hunedoara pentru a discuta despre tragedia de la Mina Uricani, dar si despre situatia minerilor romani, scrie EVZ.

Lumanari la intrarea minei din Uricani. Moartea celor cinci electricieni a inchis mina zece zile. La peste doi ani de la accidentul de la Mina Petrila in care si-au pierdut viata 13 mineri, o noua explozie zguduie Valea Jiului. Sambata, Uricani a devenit si ea o mina a mortii. Cinci ortaci si-au pierdut viata la orizontul 300. La o zi de la tragicul eveniment, Mina Uricani este cufundata intr-o liniste de mormant. Bocetele si strigatele de durere s-au stins in fata portii, care se mai deschide rar. Din cand in cand mai intra o masina a jandarmilor sau una care aduce paine pentru cantina unitatii. Un grup de tineri, de copii de cativa anisori pana la adolescenti, insotiti de cativa adulti coboara in fata unitatii. Zgribuliti de frig, au venit sa aprinda o lumanare in amintirea celor care s-au stins aici. Nu i-au cunoscut, dar au fost impresionati de drama. Toti cei cinci ortaci erau tineri. Trei dintre ei erau de aceeasi varsta, doar 36 de ani, un alt electrician era cu un an mai mare, iar seful echipei avea 41 de ani, anunta Gandul.

Ieri fabrici si uzine, azi vile si ruine. Privatizarile esuate, dezinteresul si tunurile imobiliare au dus la disparitia marilor uzine romanesti. Sectiunea „Dosar” din aceasta saptamana analizeaza soarta marilor fabrici falimentare dintre Romania, vazuta prin ochii celor care au lucrat in ele de la prosperitate si pana la distrugere. „Dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine”. Asa suna unul din sloganurile din „Epoca de Aur”. Mai mult decat atat, cine avea in familie muncitori avea origine sanatoasa. Anul 1989 a gasit industria romaneasca in pragul falimentului. Marile uzine trebuiau retehnologizate inca din perioada lui Ceausescu. O parte dintre marile fabrici au fost „carpite” si aveau comenzi de export in fostele state comuniste, informeaza Adevarul.

Un senator roman costa cat trei parlamentari unguri. Desi are salariul mai mare decat un senator roman, un parlamentar din Ungaria consuma lunar din banii publici o suma de trei ori mai mica. Cum se explica acest lucru? Datele afisate pe site-ul Parlamentului Ungariei arata ca alesii (in numar de 386, tara vecina avand o singura Camera) costa lunar 1.199.193 de euro, adica 3.106 euro de fiecare parlamentar. In acesti bani sunt incluse toate cheltuielile: indemnizatie, telefon, diurna, benzina, cazare etc. Luand in calcul aceiasi indicatori si aplicand acelasi rationament ca la parlamentarii maghiari, reiese ca un senator roman costa, in medie, de trei ori mai mult, 9.916 euro lunar, iar un deputat, 5.333 de euro. (Trebuie facuta precizarea ca presedintii celor doua camere au costuri mai mari decat ceilalti alesi), scrie Romania Libera.

Elena Udrea a pus ochii pe Vama Veche. 661.000 de euro aruncati pe planuri de dezvoltare a coastei sudice a litoralului. Una dintre ultimele afaceri pe bani publici elaborate, la sfarsitul anului trecut, de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a costat 661.000 de euro si a vizat realizarea Planului Urbanistic Zonal in zona costiera a Marii Negre, sectorul sudic Capul Midia si Vama Veche. In acest sens, institutia condusa de Elena Udrea a achizitionat vestitele servicii de consultanta de la trei institute de cercetare si de la o companie britanica abonata la contracte grele pe bani publici. Afacerea a fost pusa la cale de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului inca din data de 17 iulie 2010, cand institutia in cauza a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze, prin licitatie publica, servicii de realizare a PUZ-ului Zona Costiera, sectorul Sudic Capul Midia-Vama Veche. Parerea locuitorilor zonelor in cauza si expertiza autoritatilor locale si chiar centrale a interesat autoritatea contractanta doar in proportie de 16 la suta, atunci cand a elaborat documentatia atribuirii acestui contract, anunta Puterea.

Vin inundatiile, dar fara „ploaia” de despagubiri. Hidrologii avertizeaza ca, in urmatoarele doua luni, nordul, centrul si estul Romaniei vor fi din nou acoperite de ape. In acest an insa, cei afectati de viituri nu vor mai primi ajutor de la stat. Topirea zapezilor si precipitatiile abundente vor face ca si in acest an inundatiile sa revina in forta mai ales in nordul, centrul si estul tarii, in urmatoarele doua luni. Asa estimeaza hidrologii, care au asternut deja pe hartie harta zonelor aflate in calea apelor ce ar urma sa iasa din matca in februarie si martie. Practic, puhoaiele revarsate nu ar trebui sa mai ia prin surprindere nici autoritatile, nici localnicii, obisnuiti sa-si piarda agoniseala an de an, in aceeasi perioada, informeaza EVZ.

Sfaturile revolutionarilor romani catre colegii lor egipteni. Petre Roman: „In Egipt e nevoie acum de un CPUN de larga deschidere”. Ce zice Ion Iliescu de spionii straini. Revolutionarii romani privesc la televizor revolutia din Egipt. Mubarak va sfarsi ca Ceausescu daca se va crampona de putere, „il asteapta aceeasi soarta dura”, e de parere Petre Roman, care opineaza ca Egiptul are nevoie acum de „un Parlament provizoriu, un CPUN cu larga deschidere”. „Foarte posibil ca Mubarak sa aiba aceeasi soarta, dura (ca Ceausescu, n.n.). Pentru ca cei din jurul lui il vor sustine pana la un punct. Iar in momentul in care servitorii cei mai docili isi vor pune si ei problema, incotro mergem, atunci va fi sfarsitul”, crede Roman, scrie Gandul.

Cine sunt sefii care au girat o functie obtinuta pe spaga. Un inspector vamal din Satu Mare a fost dispus, in 2009, sa plateasca sute de mii de euro pentru functia de director al Vamii Halmeu, institutie aflata in subordinea ANAF si a Ministerului de Finante. Un caz de coruptie fara precedent scoate la iveala ca functiile in „posturi-cheie” costa sute de mii de euro. DNA face verificari cu privire la o serie de inalti demnitari ai statului. Milionarul clujean Liviu Florian a ajuns dupa gratii, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru cel putin 29 de zile. Conform DNA, omul de afaceri a primit, la inceputul lunii septembrie 2009, 130.000 de euro de la inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu, promitandu-i acesteia ca va interveni pe langa Radu Traian Marginean, seful Agentiei Nationale a Vamilor si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in vederea numirii sale in functia de sef Birou Vamal, anunta Adevarul.

Cum a ieftinit DNA tigarile de contrabanda. Filierele moldovenesti si sarbesti incearca sa se replieze dupa ce zeci de vamesi si politisti de la Vama Siret au fost retinuti de autoritati saptamana trecuta, iar informatii neoficiale dau ca sigure noi operatiuni de amploare ale autoritatilor judiciare la frontierele Romaniei. Arestarea vamesilor din Siret, precum si descinderile de la Vama Halmeu au produs panica pe piata neagra a tigarilor de contrabanda. Culmea este insa ca traficantii din Ucraina sunt convinsi ca, pentru ei, va urma o perioada calma, „acum ca Politia si-a facut damblaua”, dupa cum se exprima unul dintre traficanti. Sunt insa extrem de nelinistiti traficantii de tigari din Republica Moldova si Serbia, pentru ca in lumea contrabandistilor au aparut informatii potrivit carora afacerile ilegale sunt monitorizate de SRI si ca urmeaza arestari pe filierele moldovenesti si sarbesti, informeaza Romania Libera.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro