Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: "Mafia permiselor" i-a facut soferi pe sclavii din Berevoiesti si pe stapanii lor analfabeti; Cum dispar in fiecare an cate doua orase din Romania; Umilintele la care au fost supusi ofiterii "Doi si-un sfert" care au indraznit sa-si denunte sefii la DNA

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Dezvaluirile socante ale unui fost primar: „Mafia permiselor” i-a facut soferi pe sclavii din Berevoiesti si pe stapanii lor analfabeti. Fanel Proca, tatal actualului edil din comuna care a socat o lume intreaga, dupa ce politistii si procurorii DIICOT au gasit acolo oameni tinuti in lanturi, a povestit ca majoritatea conducatorilor auto din comunitatea de rromi nu stie sa scrie si sa citeasca. Fenomenul sclaviei de la Berevoiesti a luat amploare cam in aceeasi perioada cu cel al „Mafiei permiselor”, din judetul Arges. Fostul primar al comunei argesene, Fanel Proca, zis „Toaca”, tatal actualului edil, Florin Proca, nu s-a sfiit sa explice ca mai toti rromii din comuna pe care a pastorit-o timp de doua mandate, intre anii 2004 si 2012, si-au cumparat permisele de conducere, desi majoritatea sunt analfabeti, scrieEVZ.

Umilintele la care au fost supusi ofiterii „Doi si-un sfert” care au indraznit sa-si denunte sefii la DNA. Denunturile facute de mai multi ofiteri din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, mai cunoscut sub numele de „Doi si-un sfert”, au fost decisive in ancheta privind deturnarea fondurilor de catre sefii institutiei. Este vorba despre dosarul de la DNA in care au fost pusi sub acuzare ultimii trei sefi ai DIPI: chestorul Gelu Oltean (aprilie 2012 – iulie 2014), chestorul Gheorghe Nicolae (august 2014- februarie 2016) si comisarul-sef Rares Vaduva (februarie 2016 – august 2016). Practic, declaratiile ofiterilor care nu au mai suportat infractiunile comise de conducerea serviciului secret al MAI au fost hotaratoare si in dosarul „Limuzina”, care a ajuns pe masa Curtii Supreme, si in care sunt judecati fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, si chestorul Gheorghe Nicolae. Aproximativ 10 ofiteri DIPI au colaborat cu procurorii DNA, au dat declaratii impotriva sefilor corupti, iar unii au acceptat sa poarte aparatura ambientala, anuntaAdevarul.

Cum dispar in fiecare an cate doua orase din Romania. Datele care confirma cea mai grava problema a tarii noastre. Romania a pierdut peste 110.000 de locuitori in ultimul an, marcand a doua cea mai mare scadere a populatiei din Uniunea Europeana din ultimul an, dupa Italia. Scaderea natalitatii si plecarea la munca in strainatate a fortei de munca sunt principalele cauze ale acestui fenomen care are impact direct in economie. Practic, doua orase dispar in fiecare an, iar tendinta este una constanta. Potrivit estimarilor, Romania va ramane pana in anul 2050 cu o populatie rezidenta de aproximativ 16 milioane de persoane, iar asta fara a fi luata in calcul migratia, informeazaGandul.

Romanii, obligati sa monteze detectoare de gaz. Ce risca cei care nu vor respecta legea. „O masura buna, dar aplicata prost”. Romanii vor fi obligati sa isi monteze detectoare de gaz in case. In plus, consumatorii casnici care au geamuri tip termopan, vor avea nevoie si de un senzor special. Aparatul costa intre 200 si 500 de lei, iar cei care nu vor respecta legea, vor ramane fara gaz. ”O masura buna, dar care se aplica prost”, spun reprezentantii asociatiilor de locatari. Daca apar scapari in retea se declanseaza alarma si se opreste alimentarea. Mihai Dumitru sustine ca nu mai are grija aragazului atunci cand pleaca de acasa. Dar nu stie cat l-a costat pentru ca banii i-au fost luati din fondul de reparatii. Presedintele de bloc considera ca a facut o investitie buna si precizeaza ca nu pretul a fost criteriul de baza, scrieStirileProtv.ro.

Cel mai mare jaf comis in Romania de un grup de hackeri. O companie celebra a pierdut o suma imensa. O companie foarte cunoscuta si care are sediul in Bistrita, a fost victima unui grup de hackeri romani. Infractorii virtuali au prejudiciat-o cu o suma ce se ridica la zeci de milioane de euro. Compania Leoni Wiring Systems a fost jefuita de 40 de milioane de euro de un grup de hackeri coordonat de un roman. Directoarea financiara a fost convinsa sa transfere suma in conturile unei firme de un pretins superior din Germania, care era de fapt un hacker, conform Adevarul. „Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, ca a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente si identitati falsificate, prin intermediul canalelor de comunicatie electronice. (…) Paguba se ridica la 40 de milioane de euro. Activitatile infractionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei. Inca nu a fost evaluat efectul pe care aceasta paguba il va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an. Lichiditatile Grupului Leoni nu au fost afectate in niciun fel. Operatiunile Leoni se desfasoara potrivit planificarilor”, a precizat compania intr-un comunicat de presa, anuntaEVZ.

Un lac realizat pe banii Uniunii Europene in Calafat a secat la doua luni de la inaugurare. Primaria orasului Calafat (Dolj) a investit 300.000 de euro (bani de la Uniunea Europeana) in amenjarea unui helesteu care a disparut la aproximativ doua luni de la inagurare. Muncipalitatea da vina pe constructor, iar constructorul – pe proiectant. Cu totii promit ca vor rezolva problema. Primaria Calafat a obtinut in anul 2014 bani de la UE pentru a dezvolta habitatul din zona si a realizat un helesteu. Doar ca investitia a intrat in pamant din cauza ca apa s-a infiltrat, iar acum in locul respectiv a ramas doar o groapa plina cu balarii. „Aceasta lucrare este in garnatie doi ani. In zona este o problema, pentru ca scade nivelul apei foarte rapid. Noi am facut demersurile necesare catre firma care a executat lucrarea si catre firma de proiectare si, in cel mai scurt timp, trebuie sa remedieze problema. S-au facut studii peste studii, avem un geamantan de documente pentru balta aceasta. Nici eu nu m-am asteptat ca apa sa se infiltreze in pamant atata de repede, am fost socat cand am vazut. In zona trebuia sa fie un un nivel de apa care sa asigure habitatul pentru pentru pasari”, a spus Dan Virtopeanu, administrator Primaria Calafat, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro