Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: O "eroare" de un miliard de euro. Cum au votat gresit Udrea, Ialomitianu, Botis; Modificari pe fuga la legea educatiei; Cutremur in Vrancea. Ce se coace la Kiev; Becali pierde mosia de la Mogosoaia

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

PDL nu mai stie pe unde sa scoata TVA-ul redus. Haos dupa „greseala” scaderii TVA: PDL vrea sa abroge legea, Botis spune ca guvernul trebuie sa o aplice, Fruzaverde – ca e singurul lucru bun facut de parlament. Degringolada in tabara PDL dupa ce deputatii partidului in frunte cu ministrii (Gheorghe Ialomitianu, Ioan Botis, Elena Udrea, Laszlo Borbely, Gabriel Oprea, Valeriu Tabara si Valerian Vreme) i-au aruncat un cartof fierbinte in brate lui Emil Boc exact in ziua in care FMI a sosit la Bucuresti: reducerea TVA la alimentele de baza la 5% si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. „Legile au fost votate din greseala”, a sarit, ieri, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, care este responsabil de indicatia de a vota „pentru” cele doua acte normative. Solutia pentru remedierea situatiei: doua initiative depuse rapid de democrat-liberali care sa abroge prevederile votate cu o zi inainte in unanimitate, scrie EVZ.

O „eroare” de un miliard de euro. Cum au votat gresit Udrea, Ialomitianu, Botis. Fericire mare in Parlament marti seara, cand toata lumea a votat doua legi prin care TVA la alimentele de baza scade la 5% si nu se mai impoziteaza pensiile de sub 2.000 de lei. Aplicarea lor ar aduce insa o „gaura” de un miliard de euro la bugetul de stat. Deputatii PDL spera acum ca Traian Basescu sa-i salveze si sa le intoarca cele doua legi. Surprinzatoare este pozitia UDMR, care sustine ca nu a gresit, ci ca a votat „in cunostinta de cauza” Daca cele doua masuri, reducerea TVA la alimentele de baza de la 24% la 5% si neimpozitarea pensiilor sub nivelul de 2.000 de lei, vor fi puse in practica statul ar putea pierde, in total, peste un miliard de euro. Neimpozitarea pensiilor de pana la 2.000 de lei ar evchivala cu scaderea veniturilor statului cu circa 166 de milioane de euro, conform calculelor Mediafax, in timp ce scaderea TVA la alimentele de baza ar duce la scaderea veniturilor la buget cu circa 850 de milioane de euro, conform estimarilor Ziarului Financiar, anunta Gandul.

Modificari pe fuga la legea educatiei. Primul Bacalaureat dupa model nou va fi in 2016, iar profesorii vor pierde pensionarea anticipata. Ministerul Educatiei a schimbat mai multe articole din textul de lege adoptat de Camera Deputatilor, pentru care premierul Emil Boc anuntase ca-si asuma raspunderea. Noul proiect amana momentul intrarii in vigoare al noilor formule de invatamant obligatoriu, dar si de examinare la nivel national. Astfel, clasa pregatitoare in invatamantul primar se va introduce abia din anul 2012-2013. Prima generatie care va face gimnaziul de cinci ani va incepe acest ciclu cu un an mai tarziu decat prevazusera deputatii, in anul scolar 2011-2012, informeaza Adevarul.

Cutremur in Vrancea. Ce se coace la Kiev? In mai putin de o luna, presa de la Bucuresti a preluat de doua ori mesajele lansate de seismologii de la Kiev, privind pericolul unui cutremur de mare magnitudine, care s-ar putea produce oricand in zona seismica Vrancea si care ar avea implicatii devastatoare pentru Ucraina. Aleksandr Kendzera, directorul adjunct al Institutului de Geofizica „S.I. Subbotin”, de pe langa Academia de Stiinte de la Kiev, a fost citat spunand ca ciclul de repetitie al marilor cutremure din Vrancea se apropie de sfarsit. Mesajul taia rasuflarea: zona seismica Vrancea „s-a trezit” si se asteapta un seism major, de peste 7 grade Richter. Seismologii romani contrazic insa aceste „previziuni” si vin cu o explicatie interesanta pentru frecventa fara precedent a avertizarilor date de Kiev: seismologii au nevoie de fonduri, iar o alarmare a politicienilor de la Kiev i-ar putea ajuta. Semnale de alarma au fost trase si in primavara. Intr-un interviu acordat agentiei Ukrinform in martie 2010, Aleksandr Kendzera a vorbit de acelasi pericol iminent dinspre Vrancea. Atunci insa tinta sa era mult mai la vedere: „Exista 37 de statii seismice in Ucraina, care, in ciuda finantarii sarace din partea statului, isi fac misiunea de prevenire a seismelor”, scrie Romania Libera.

Omul care a facut din gripa aviara o afacere de familie, repus in functie. La Autoritatea Sanitara Veterinara a fost readus omul care a transformat gripa aviara si pesta porcina intr-o afacere de familie cu iz penal. Saptamana trecuta, la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) s-a facut o numire extrem de controversata. Director general al Directiei Generale Sanitare Veterinare a fost desemnat Stefan Nicolae, fost sef al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala si poreclit „parintele aviarei”. Este vorba de omul care, impreuna cu fiul sau, Bogdan, a transformat epidemiile de gripa aviara si pesta porcina din ultimi ani in afacere de familie. Tandemul tata-fiu a stors bugetul de stat cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro, primul stabilind strategia nationala de lupta cu bolile, iar celalalt importand in Romania produsele de combatere a lor. Activitatea celor doi a facut obiectul mai multor dosare penale deschise la Parchetul General si la DNA. Procurorii anticoruptie mai au inca in lucru unul dintre acestea, insa cauza nu a fost trimisa la instanta dintr-un motiv stiut doar de anchetatori, anunta EVZ.

De unde face Guvernul rost de 730 milioane de euro ca sa taie taxele pe salarii. Daca FMI va fi de acord cu propunerea de reducere a contributiilor sociale cu trei puncte procentuale, din 2011, statul va pierde peste 730 milioane de euro de la buget. Eventuala scadere a contributiilor sociale aplicate salariilor de la 44% la 41% este singurul punct pe marginea caruia Guvernul poate negocia cu oficialii FMI, aflati la Bucuresti pana la 1 noiembrie. Celelalte propuneri venite din partea PDL – cresterea salariului minim de la 600 lei la putin peste 700 de lei si reducerea cotei unice de la 16% la 12% – nu sunt vazute cu ochi buni de catre reprezentantii Fondului, din mai multe motive, informeaza Gandul.

Becali pierde mosia de la Mogosoaia. Finantatorul Stelei este acuzat ca ar fi vandut ilegal mai multe loturi de pamant aflate sub ipoteca pentru o datorie de 3,6 milioane $. Gigi Becali ar putea pierde ferma Rosia din Mogosoaia, cu terenul aferent de 200.000 de metri patrati, in urma unei cereri facute in instanta de AVAS. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Aurelian Popa, il acuza pe Gigi Becali ca a fraudat legea atunci cand a intabulat Ferma Tehnica nr. 5 Rosia, deoarece o parte din terenuri erau sub ipoteca, fiind gajat pentru un credit la Bancorex. AVAS cere judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti sa declare nul contractul de vanzare-cumparare de la 15 septembrie 2003, incheiat intre Gigi Becali si Societatea Comerciala Agro-Industriala (SCAI) Mogosoaia, reprezentata de Teia Sponte, unul dintre oamenii de incredere ai latifundiarului, scrie Adevarul.

Ce poate arunca in aer dosarul privatizarilor strategice. Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy ar putea primi un ajutor nesperat la Curtea Suprema, in dosarul penal in care acestia sunt acuzati de tradare, iar consultantii straini Vadim Benyatov si Stamen Stantchev sunt acuzati de spionaj. Un demers recent, prin care aparatorii consultantului Vadim Benyatov contesta modul in care a fost inchis dosarul ALRO, i-ar putea pune in avantaj pe fostii ministrii ai Economiei, Codrut Seres, si Comunicatiilor, Zsolt Nagy. In urma cu doua saptamani, Romania Libera a anuntat in premiera ca afacerea ALRO a fost inchisa de procurorii DIICOT pe motiv ca „faptele nu exista”, mai multi demnitari romani si oameni de afaceri straini scapand astfel de raspundere penala. Afacerea ALRO fusese disjunsa din cele doua mari dosare de privatizari frauduloase, in care Codrut Seres este acuzat ca a fost instrumentul unei retele de spionaj care a pus ilegal mana pe mai multe companii de importanta strategica. Cercetarile initiale au condus la acuzatii de constituire a unui grup infractional organizat si tentativa la subminarea economiei nationale, anunta Romania Libera.

Precizari ambigue ale Parchetului in legatura cu stenogramele din dosarul „Vintu-Popa”. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a raspuns, pentru ziarul „Puterea”, in legatura cu relevanta stenogramelor interceptarilor convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu cu diversi jurnalisti si oameni politici sau parteneri de afaceri, incluse la dosarul privind favorizarea infractorului Nicolae Popa. Este vorba despre stenogramele aparute deja in presa si care nu au legatura cu fapta de favorizare a infractorului. Procurorii nu numai ca nu au raspuns concret la intrebarea noastra, dar au si evitat sa precizeze ca in obligatia lor intra sigilarea si arhivarea acestor stenograme, in vederea distrugerii, asa cum stipuleaza Codul de procedura penala, informeaza Puterea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro