Subiectele Zilei: Oprescu vrea sa isi ia mana de pe maidanezi; Printul Charles ar putea deveni rege al Romaniei; Recolta buna i-a ingropat pe tarani in datorii; Harta autostrazilor in executie. Cati kilometri de autostrada promite Ministerul Transporturilor ca vor fi gata in 2013; Arsinel. Revolutia de Revista
Oprescu vrea sa isi ia mana de pe maidanezi. Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, crede ca ONG-urile nu ar trebui lasate sa se ocupe singure de caini si ca este necesara o strategie pe toata Capitala. Noua lege a maidanezilor le da dreptul primariilor sa concesioneze serviciul de gestionare a cainilor comunitari catre persoane fizice si juridice autorizate, potrivit prefectului Capitalei. In opinia acestuia, asociatiile ar trebui sa se bucure ca acum au posibilitatea sa-si arate eficienta. Intr-un interviu acordat EVZ, Mihai Atanasoaei a povestit cum primarul general al Capitalei vrea sa scape de maidanezi, pasand problema primarilor de sector, si cat de nociva a fost „Legea Marinescu”. Integral in EVZ.
Dan Tutunaru, medicul responsabil de venirea pe lume a catorva mii de romani: „Sunt impotriva intreruperilor de sarcina, iar acest lucru mi-a creat o aura speciala”. Nepot de moasa si fiu de doctor, dr. Dan Tutunaru si-a dorit de cand se stie sa fie medic. A terminat facultatea in 1988, a facut stagiatura in provincie, la Sibiu, iar dupa revolutie a luat totul de la capat: a lucrat la un dispensar la tara, apoi pe Salvare, a facut rezidentiatul in obstetrica-ginecologie, iar de 11 ani este medic in aceasta specialitate. Este unul dintre cei mai buni medici ginecologi de la noi din tara, considerat astfel de miile de romance pe care le-a ajutat sa aduca pe lume copii sanatosi, anunta Gandul.
Printul Charles ar putea deveni rege al Romaniei. Printul Charles al Marii Britanii, deja cel mai longeviv mostenitor de tron din istoria Regatului Unit, ar putea fi tentat sa se lase incoronat ca rege al Romaniei, potrivit „Daily Mail”. Mai in gluma, mai in serios, Printul Charles atrage atentia lumii asupra Romaniei. Printul mostenitor al tronului Marii Britanii promoveaza in toata lumea peisajele nepereche ale Romaniei. Acesta poate fi motivul pentru care presa europeana speculeaza ca „Printul Charles ar putea deveni in cele din urma rege al Romaniei”. Ziarele din Europa Centrala au apreciat ca printul Charles ar putea ajunge rege al Romaniei, daca monarhia ar fi reinstaurata. „Deci, daca printul Charles se plictiseste sa astepte sa urce pe tronul Marii Britanii, el ar putea fi tentat sa se lase incoronat rege Carol al III-lea”, comenteaza Daily Mail, notand ca Charles este deja cel mai longeviv mostenitor la tron din istoria Marii Britanii, informeaza Adevarul.
Recolta buna i-a ingropat pe tarani in datorii. 20 de bani kilogramul de varza, 30 de bani kilogramul de cartofi, 50 de bani kilogramul de mere. Acestea sunt preturile cu care taranii sunt obligati acum sa-si vanda recolta. In aceste conditii se naste intrebarea: la ce le-a folosit acestora anul agricol exceptional care a fost 2011? Nici macar intr-un an agricol bun, cum e 2011, taranul roman nu e fericit. Desi pamantul a dat rod bogat, oamenii care muncesc ogorul cat e ziua de lunga, din primavara pana-n toamna, se cauta acum prin buzunare si vad ca sunt goale. Nu s-au ales cu mai nimic, desi au vandut stive de varza si de cartofi, tone de mere sau munti de cereale. Am colindat zilele trecute prin mai multe sate din judetul Dambovita, stand de vorba cu oamenii. Toti se plang din cauza ca nu exista un sistem eficient de colectare si comercializare a marfurilor agricole. Multi nu au posibilitatea sa-si transporte marfa in pietele din marile orase. Dar si acolo, daca ar ajunge, nu mai au loc de intermediari. Si atunci taranii stau in poarta casei sau pe marginea soselei si asteapta sa vina samsarii, sa le cumpere roadele pamantului, scrie Romania Libera.
Moldovenii, angajati legal doar dupa turci, chinezi si bonele filipineze. Calin Fusu, Nicolae Petrov sau Viotela si Valeriu Moraru sunt doar cativa basarabeni care au reusit sa-si construiasca propria afacere in Romania si, dincolo de asta, chiar sa creeze noi locuri de munca pentru alti oameni. In plus, sunt celebri si bogati. Daca luam companiile mari la pas, vom constata ca aproape in fiecare dintre acestea exista macar un basarabean angajat. Ma refer la companii precum Rompetrol, Lukoil, Oracle, Absolute IT Solutions, Universitatea din Bucuresti sau Ernst&Young si astea sunt doar cateva exemple. Basarabeni, actual cetateni romani, sunt peste tot, dovada a faptului ca majoritatea vin aici cu un scop: sa reuseasca sa-si creeze un viitor cat mai bun. Se integreaza usor, au cunostintele teoretice necesare pentru pozitiile la care aplica, sunt responsabili si muncesc din greu. Fac glume, isi fac usor prieteni si daca ai sta sa-i privesti dintr-o parte, nu ai face nicio diferenta dintre un localnic si un basarabean, anunta Vertical News.
Mafia analizelor: „Am fost pacalit ca am hepatita C. Am platit zeci de milioane sa aflu adevarul”. Analizele pot fi diferite de la un laborator la altul din cauza reactivilor inferiori sau din cauza depozitarii incorecte a sangelui. Diagnosticele de hepatita B sau C sunt cel mai frecvent gresite. La analizele de sange nu e intotdeauna ca la aritmetica. Rezultatele acelorasi teste de sange efectuate in laboratoare diferite se pot bate cap in cap. Nivelul colesterolului, glicemiei si al altor componente ale sangelui difera de la un buletin la altul, insa cea mai grava situatie este in cazul analizelor pentru depistarea hepatitelor B si C, unde se comit cele mai multe greseli. Motivele tin de bucataria interna a laboratorului. Daca reactivii sunt expirati sau sangele sta prea mult pana sa fie centrifugat si prelucrat, chimia se practica la ghici, informeaza EVZ.
Harta autostrazilor in executie. Cati kilometri de autostrada promite Ministerul Transporturilor ca vor fi gata in 2013. Lungimea totala a autostrazilor operabile din Romania este in acest moment de 313,5 kilometri in timp ce lungimea tronsoanelor aflate in executie este de 434 de kilometri, conform datelor Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI). Valoarea proiectelor de autostrada aflate in executie, cu termen de finalizare 2013, este de 4,1 miliarde de euro, ceea ce echivaleaza cu un cost mediu de 9,44 milioane de euro pe kilometru. In urmatoarea perioada vor fi scoase la licitatie alte trei tronsoane, in lungime totala de 111,4 kilometri, cu o valoare de executie estimata la 1,1 miliarde de euro. Este vorba despre varianta de ocolire Bacau, 30,8 kilometri si o valoare de 97 de milioane de euro, tronsonul Gilau-Nadaselu, de 8,5 kilometri si o valoare de 63 de milioane de euro si autostrada Lugoj-Deva, cu o lungime de 72,1 kilometri si o valoare estimata a constructiei de 945,5 milioane de euro, scrie Gandul.
Arsinel. Revolutia de Revista. Acest articol nu este o piesa de teatru, desi pare. Sunt aventurile adevarate ale unui mare actor intr-un mare moment al istoriei: decembrie 1989. Cand m-a primit Alexandru Arsinel era septembrie, dar nu era toamna. Caldura mare! Si actorului, marelui actor, nu ii placea deloc situatia meteorologica din capitala tarii noastre. El voia sa ploua, caci pe ploaie vin oamenii la teatru, la „Constantin Tanase”, la „Sala Savoy”, pe Calea Victoriei, caci, daca e frumos afara, spectatorii ce fac? Isi bat joc! Umbla prin parcuri, vanand soare! Pe fondul discutiei despre incalzirea globala si succesiunea anotimpurilor, conchidem ca de-aia, domnule, s-a dezvoltat teatrul in Anglia de atatia ani, ca acolo ploua, nu e gluma! Si asa, usor-usor, mergem inapoi in timp pana in decembrie 1989, cand, se stie, tot cald era, ca altfel nici nu cadea Ceausescu atunci, ce sa mai! Integral in Adevarul.
Oprescu plateste, nu gandeste. Municipalitatea plateste 82.000 euro pentru un nou manual de identitate vizuala al institutiei, desi de doi ani exista unul, realizat cu doar 7.000 euro. Continutul acestuia va fi folosit si la noul proiect. Totul, in timp ce Sorin Oprescu trebuie sa rectifice bugetul, in minus, cu 46 milioane euro. Primaria Capitalei doreste un nou manual de identitate vizuala, pentru care institutia condusa de Sorin Oprescu aloca 357.000 lei, circa 82.000 euro, unei firme cu un angajat si un patron cu vaste conexiuni in mediul guvernamental, Teodor Scutaru. Licitatia a avut loc in vara, iar castigatorul (SC Scutaru Strategic Consulting SRL) trebuie sa puna la dispozitie un slogan al institutiei, sa editeze si sa tipareasca manualul de identitate vizuala in 1.000 de exemplare pe hartie si alte 1.000 pe CD. Financiar, insa, contextul este cum nu se poate mai controversat. Viceprimarul Mircea Raicu sustine ca nu era cazul pentru asemenea cheltuieli, cat timp municipalitatea trebuie sa rectifice bugetul in minus, cu 200 milioane lei, aproape 46 milioane euro, informeaza Romania Libera.