Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Orase romanesti in care nu vine cutremurul; Petre Roman despre Zoia Ceausescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Traian Basescu; Revolutia, o afacere de doua miliarde de euro; Detectivii de sange albastru

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Un nou”Plan Marshall” pentru sase tari include si Romania.UE ne intinde o mana de ajutor de 714 milioane euro. Comisia Europeana a propus luni reducerea contributiei la proiectele finantate impreuna cu Uniunea Europeana, pentru sase state europene, printre care si Romania. Astfel, procentul pe care statul roman este obligat sa-l asigure in cazul fondurilor europene contractate va scadea de la minimum 15% la minimum 5%. In bani, masura se traduce cu o economie la buget de 714 milioane de euro. Masura are rolul de a aduce „o contributie semnificativa la relansarea unora dintre economiile UE care se confrunta cu cele mai mari dificultati” – Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Ungaria si Romania. „In acest mod, programele care nu au fost inca executate din lipsa de fonduri nationale vor putea sa fie lansate si sa injecteze bani in economie”, precizeaza un comunicat al Comisiei Europene, scrie Gandul.

Petre Roman despre Zoia Ceausescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Traian Basescu. Intr-un interviu, acordat in exclusivitate „Evenimentului zilei”, Petre Roman povesteste cum autoritatile statului au preferat mai degraba sa-l stie plecat la studii la Toulouse decat sa fie implicat intr-o relatie de amor cu Zoia, fiica lui Ceausescu. Despre Adrian Nastase afirma ca este premierul care l-a dezamagit, Ion Iliescu este, ca om, tot om politic in vreme ce, de la Traian Basescu asteapta sa fie reactivat in politica de prim plan in care poate face diferenta, chiar din functia de prim ministru, anunta EVZ.

Revolutia, o afacere de doua miliarde de euro. Aceasta este nota de plata pe care au achitat-o romanii in ultimii 21 de ani celor care s-au autointitulat revolutionari. E vorba despre bani publici, iar suma creste cu fiecare luna. „Adevarul” trage un semnal de alarma cu privire la risipa de bani publici pentru revolutionari. Ziarul „Adevarul” militeaza pentru solutia propusa de premierul Emil Boc in urma cu doua saptamani (si trecuta apoi sub o suspecta tacere), aceea de a taia indemnizatiile luptatorilor cu merite deosebite in Revolutie si a mentine totodata compensatiile reparatorii pentru cei raniti in decembrie 1989 si pentru parintii, sotii si copiii eroilor-martiri (ultimii – pana la 26 de ani), informeaza Adevarul.

Detectivii de sange albastru. Febra reconstituirii arborelui genealogic a inceput sa ii cuprinda si pe romani. Unii vor sa isi cunoasca stramosii, altii spera sa descopere un testament care ii va imbogati peste noapte. Un nou business isi face loc pe piata din Romania: reconstituirea de arbori genealogici. De aceasta activitate se ocupa in special agentiile de detectivi particulari, dar si firme specializate, care iti spun de unde te tragi de la Mihai Viteazul incoace. De altfel, absolventii de istorie sunt uneori atrasi de aceste firme, care au nevoie de persoane familiarizate cu munca in arhive, scrie Romania Libera.

Orase romanesti in care nu vine cutremurul. Alba Iulia, Cluj Napoca si Oradea sunt cele mai sigure mari orase. Daca s-ar construi ca la carte, niciun roman nu ar trebui sa se teama in propria casa. n Romania au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter. Insa, in zona orasului Alba Iulia, n-a fost inregistrat niciun cutremur in ultimii ani. Situatia este asemanatoare la Cluj Napoca si Oradea. Cand vine vorba de siguranta in caz de cutremur, prima zona care trebuie evitata este cea a Vrancei, unde au loc cele mai multe si cele mai puternice cutremure din Romania. Seismele de aici au loc la adancime mare, ceea ce inseamna ca efectele lor pot fi simtite pe o suprafata larga din jurul epicentrului. Aici intervine directia de propagare a undei seismice si gradul de atenuare pe care il prezinta anumite zone, anunta EVZ.

Santierul de la Catedrala Mantuirii Neamului, intr-una din cele mai dificile etape. Consilier patriarhal: „Se lucreaza sub nivelul apei subterane”. Santierul la Catedrala Mantuirii Neamului a ajuns intr-una din cele mai dificile etape, intrucat se lucreaza sub nivelul apei subterane, inclusiv sapatura, introducerea armaturii si betonarea acestora, spune consilierul patriarhal, Vasile Cracauanu. Santierul din Dealul Arsenalului, acolo unde va fi ridicata Catedrala Mantuirii Neamului, a ajuns la ultima etapa in realizarea ancorajelor, lucrandu-se pe cel de-al treilea rand. „Este o etapa ceva mai dificila aceasta, deoarece totul se lucreaza sub nivelul apei subterane, inclusiv sapatura, introducerea armaturii si betonarea acestora. Aceasta ar fi ultima etapa din fundatiile speciale care s-au executat la catedrala, urmand alte etape clasice”, a explicat consilierul patriarhal membru in echipa de coordonare a Catedralei Mantuirii Neamului, Vasile Cracauanu, informeaza Gandul.

Castele si cetati uitate ale Romaniei, scoase la lumina cu zeci de milioane de euro. Pe langa zecile de castele, palate, cladiri monument sau foste domenii boeresti lasate in paragina, in Romania exista si cazuri fericite ale unor cladiri de patrimoniu. Acolo unde a existat interes si initiativa, si mai ales bani si pricepere, unele cladiri adevarate mosteniri istorice au devenit atractii turistice. Exceptiile pot fi numarate pe degete, se arata intr-o ampla analiza publicata in Adevarul. Castelele si palatele-muzeu, cum ar fi Peles si Pelisor, Bran, Castelul Huniazilor, sau cele preluate de organizatii non-guvernamentale sau oameni de afaceri cum ar fi castelul Miclauseni din judetul Iasi, Banffy de la Bontida, Cluj, sau Sofronea din Arad, scrie Adevarul.

Regii asfaltului spera la Autostrada Soarelui. Compania de Autostrazi a primit opt oferte pentru realizarea tronsonului Cernavoda-Medgidia, cu valori cuprinse intre 88 si 143 milioane euro, fara TVA. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Natio-nale din Romania, care a reziliat in primavara acestui an contractul de construire semnat cu firma franceza COLAS pentru construirea celor 20 km de autostrada dintre Cernavoda-Medgidia, ar putea construi mult mai ieftin tronsonul in cauza, arata ofertele primite de companie. Daca vechiul contract cu firma franceza COLAS avea o valoare de 634 milioane lei, fara TVA, acum cea mai buna oferta este de 379 milioane lei, fara TVA. Daca luam in considerare faptul ca firma franceza a efectuat deja lucrari de 93 milioane de lei, exista sase oferte ce au valori mai bune decat cea a companiei COLAS. Daca va accepta cea mai mica oferta, luand in considerare si banii primiti de COLAS, in final se va plati pe un km de autostrada cel putin 5,2 milioane euro, fara TVA, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro