Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: OUG prin care universitatile vor putea retrage titlul de doctor, in dezbatere publica; Directorul Barnevernet: In ce situatii este luat un copil din familie in Norvegia; Un ONG obscur l-a inspirat pe Dragnea sa faca "Legea defaimarii"

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Un ONG obscur l-a inspirat pe Dragnea sa faca „Legea defaimarii”. Vociferari, apostrofari, glume pe seama audierii lui Lucian Isar la DNA, pauze de consultari, dispute in plen. Toate acestea s-au intamplat, ieri, in plenul Camerei. PSD a cedat nervos si a scos proiectul de pe ordinea de zi. Deocamdata. Dupa presiunile imense la care au fost supusi si glumele de pe conturile de socializare, Liviu Dragnea si social-democratii au renuntat, in cele din urma, la votarea Legii anti-defaimare, nu inainte ca parlamentarii de la Putere si Opozitie sa joace teatru in plen. Merita precizat faptul ca potrivit unor dezvaluiri facute de coalitiaromanilor. org, Liviu Dragnea si-a fundamentat legea pe un document al unui ONG obscur numit „Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii”, care nu are nicio legatura cu legislatia comunitara pe care el a invocat- o in expunerea legii, scrieEVZ.

OUG prin care universitatile vor putea retrage titlul de doctor, in dezbatere publica. Universitatile vor acorda titlul de doctor, vor elibera diploma de doctor si vor retrage titlurile de doctor, exceptand cele emise prin ordin de ministru, care vor putea fi retrase numai de Ministerul Educatiei, dar in baza unei decizii a rectorului, potrivit OUG scoasa in dezbatere publica. Ministerul Educatiei a scos in dezbatere publica Ordonanta de Urgenta prin care universitatile vor putea sa acorde si sa retraga titlurile de doctor, insa pentru titlurile care au fost acordate deja prin ordin de ministru, tot Ministerul Educatiei are responsabilitatea de a le retrage, in baza deciziei scrise a rectorului universitatii in cauza. Practic, titlul de doctor al lui Victor Ponta va putea fi retras prin decizia rectorului Universitatii din Bucuresti, cu aviz de la CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Diplomelor), dar de catre Ministerul Educatiei, nu de catre Universitate. OUG mai precizeaza ca din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului, diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte, anuntaGandul.

Constantenii din „locurile lui Mazare”, sedusi si… abandonati in noroaie. Cand a anuntat, cu surle si trambite, ca face locuinte ieftine pentru tineri, Radu Mazare era pe cai mari. Era primarul Constantei, presedintele organizatiei judetene a PSD si superstar al televiziunilor centrale. Stirea a facut inconjurul tarii. Presedintele PSD de atunci, Mircea Geoana, a tinut neaparat sa vina sa arunce o privire. I-au placut blocurile de 10 etaje si peretii de rigips si a spus ca un asa program trebuie extins la nivelul intregii Romanii. Nu a mai apucat. Pentru constanteni, acest program, pornit inainte de criza, parea o mana cereasca. Locuinte la preturi acceptabile. Acest lucru era posibil prin faptul ca primaria punea la dispozitie terenul si platea, din banii tuturor constantenilor, mai multe cheltuieli necesare. A fost asa de mare cererea incat s-a inventat o metoda complexa de repartizare. Nu merge cu pile, spunea primarul. Prietena sa, Tania Budi, a venit de la Bucuresti pentru tragerea la sorti, tragere care a avut loc pe scena, in aer liber, in fata a sute de oameni – un adevarat spectacol pus la cale de regizorul si actorul Radu Mazare, informeazaRomania Libera.

Povestea industriasului Dumitru Mociornita, de la copilul descult la unul dintre cei mai bogati romani din perioada interbelica. A fost sarac si a invatat sa traiasca. I-a invatat si pe altii, dar nu i-a folosit la nimic. A fost industriasul roman care si-a construit afacerea fara a se baza pe influenta. A murit insa in puscariile comuniste dupa ce a fost considerat exploatator. Povestea lui Mociornita arata ca in Romania interbelica, macinata de mai multe scandaluri de coruptie, in care apareau nume ale altor industriasi ai vremii, cum erau Nicolae Malaxa si Max Auschnitt, au existat oameni de afaceri care au reusit sa faca afaceri cinstite. Dumitru Mociornita a invatat, s-a perfectionat, a avut noroc, s-a imprumutat, a construit si a produs. S-a axat pe industria pielariei si dupa ce a reusit sa devina unul dintre cei mai importanti producatori de incaltaminte din Romania s-a gandit sa se extinda per piata din estul Europei. Razboiul i-a dat planurile peste cap, scrieAdevarul.

Directorul Barnevernet, despre cum functioneaza institutia. In ce situatii este luat un copil din familie in Norvegia. Pentru a intelege mai bine cat de importante si de serioase sunt regulile de acolo, discutam despre sistemul norvegian de protectie a copilului, care este „stat in stat”. Alex Dima: “S-a intamplat sa le dati vreo palma in momentele astea de tensiune? Marius Bodnariu: Am mai dat, dar nu a fost un gest care sa le produca durere sau… nici atat sa fie vreo vatamare… a fost controlat. Am incercat sa ma explic. Nu am lovit nicodata copiii si sa pun mai multa forta decat atunci cand ma joc cu ei. Ba din contra.” De la acest gest, o palma data din cand in cand copiilor a pornit cosmarul familiei Bodnariu. 5 copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 10 ani au fost luati de Barnevernet, Protectia Copilului din Norvegia. In Nordul tarii, in Tromso, o situatie similara a lasat familia Nan fara copii. Doua fetite. In acest moment, 8 familii de romani au ramas fara copii. Integral peStirileProtv.ro.

DW: Cenzura cu chip angelic. Legea defaimarii sociale initiata de Liviu Dragnea provoaca o mare disputa in Parlament. In linii mari legea ofera CNCD puteri sporite si instituie pedepse aspre pentru incalcarea corectitudinii politice. Este posibil ca Liviu Dragnea sa caute o legitimare mai puternica la stanga, caci PSD ajunsese sa fie privit mai curand ca un partid popular conservator. Geneza sa l-a impiedicat sa devina un partid de dreapta ca si presiunea contextului extern. PD-ul lui Traian Basescu, care se rupsese din acelasi trunchi al FSN, a fugit oportunist catre dreapta, ocupand spatiul eliberat prin distrugerea PNTCD, intr-o vreme in care PSD era populat intr-o prea mare masura de oameni cu atasamente fata de vechiul regim. Ca ar fi fost comunisti in sensul doctrinar al cuvantului este gresit, dar detinusera pozitii sociale de prim plan, ca directori de scoala, de intreprindere, ca inspectori scolari, activisti marunti, primari de comune sau, ca sa folosim o antipatica terminologie sociologica, reprezentasera elita vechii societati. Intinerirea partidului s-a produs treptat, dar pana sa devina o realitate cu manifestari vizibile, sistemul politic romanesc inghetase intr-o anumita configuratie determinata si de presiunea grupurilor politice europene, informeazaDeutsche Welle.

Afacerile lui Madalin Voicu si Niki Scorpion au adus Fiscul la DNA. Deputatul Madalin Voicu si seful Partidei Romilor, Nicolae Paun, sunt vizati de procurori intr-un dosar de coruptie alaturi de seful ANAF si de vicepresedintele institutiei, Mihai Vatasoiu, acestia fiind citati, ieri, la sediul DNA pentru a da cu subsemnatul. La inchiderea editiei, sefii ANAF au fost pusi sub acuzare. Procurorii anticoruptie solicita Camerei Deputatilor incuviintare pentru retinerea si arestarea parlamentarilor Madalin Voicu (muzician, fiul violonistului Ion Voicu ) si Nicolae Paun (fost carciumar in anii ’90, zis Niki Scorpion ) intr- un dosar privind deturnarea de fonduri europene prin programe destinate ajutorarii romilor defavorizati. Concret, Nicolae Paun, in calitate de presedinte al Partidei Romilor, cu ajutorul influentei lui Madalin Voicu ar fi „scolit” profesional peste 6.000 de romi „pe hartie”, producand un prejudiciu total de peste 27 de milioane de lei la bugetul Uniunii Europene si al Statului Roman, scrieEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro