Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Preluarea președinției Consiliului UE, cu penali și proteste și un Tusk superb

HotNews.ro
Ceremonie, Foto: Colaj foto
Ceremonie, Foto: Colaj foto

Ceremonia oficială de preluare a președinției consiliului Uniunii Europene s-a desfășurat joi la Ateneul Român. Suntem pregătiți sau nu de preluarea președinției, asta rămâne de văzut. Cert este că, 78% dintre participanții la un sondaj realizat de IRES (n.r. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) cred că deținerea președinției UE este un lucru bun pentru România, iar 70% dintre ei spun că țara noastră va avea de câștigat de pe urma acestui lucru.

La eveniment au participat liderii celor mai importante instituţii de la Bruxelles alături de liderii politici de la Bucureşti, dar, mai ales, alături de vocile din stradă, reunite pentru a protesta din nou, pentru prima dată în 2019. Printre cei mai controversați participanții la ceremonie a fost și Adrian Severin, fost europarlamentar PSD condamnat la închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. El a stat într-o lojă în spatele liderilor UE, împreună cu familia premierului Viorica Dăncilă. Nu a lipsit de la ceremonia un alt condamnat penal, fostul premier Adrian Năstase.

Din partea României, discursurile liderilor politici au venit cu promisiuni și garanții. “România va conduce cu demnitate Consiliul UE“, a transmis premierul, Viorica Dăncilă. Completată de Florin Iordache care a susținut în discursul său că „majoritatea parlamentară va sprijini Guvernul în toate acţiunile sale la Preşedinţia Consiliului UE. Vreau să vă asigur de deschiderea noastră totală, proeuropeană şi de dorinţa noastră sinceră ca România să îşi consolideze statutul în cadrul acestei Uniuni. “

Surprizele au venit însă din partea invitaților străini. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avut un discurs impecabil în limba română, în care a inclus citate din scriitori celebri români precum Nichita Stănescu și a prezentat într-o notă optimistă așteptările pentru următoarele 6 luni. „Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu înţelepciune o adevărată Rapsodie română, energică, europeană, la fel ca muzica lui George Enescu. Şi nu o spun pentru că ne aflăm la Ateneu, în această seară, ci pentru că ştiu cât de creativă este naţiunea română „, a transmis el.

Aderarea României la spațiul Schengen nu a fost un subiect ocolit nici de această dată. Ușor mai acid, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat faptul că una dintre prioritățile României ar trebui să fie lupta anti-corupție. „Nu sunt posibile compromisuri când e vorba de drepturile oamenilor, de statul de drept, de lupta împotriva corupţiei“, a declarat el.

Din stradă, discursurile s-au auzit altfel. Sute de persoane au protestat, în fața Ateneului, pe durata desfășurării ceremoniei oficiale de preluare a președinției consiliului Uniunii Europene, reuniți sub sloganul ”Vrem Europa, nu dictatură!”. Oamenii au strigat lozinci pro Europa și și-au manifestat nemulţumirea faţă de Guvernul de la Bucureşti. Pe clădiri a fost proiectat mesajul „noi vrem Uniunea Europeană, PSD vrea Rusia”. Printre manifestanţi s-a aflat şi fostul premier Dacian Cioloş, președintele USR Dan Barna, filosoful Mihai Șora și regizorul Stere Gulea. Protestul s-a încheiatfără incidente.

Tot astăzi, premierul României i-a transmis printr-o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, faptul că își menține propunerile pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Transporturilor și anume, Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. Viorica Dăncilă și-a argumentat propunerile spunând că acestea respectă întru totul prevederile legale și niciunul dintre cei doi nu se află în incompatibilitate. Ca reacție, ministrul propus la Dezvoltare, Lia Olguța Vasilescu spune că președintele dorește cu tot dinadinsul ca, în perioada peluării perședinției consiliului UE, să facă o imagine proastă României.

Dincolo de sfera politică, sondajele realizate la nivel european arată că românii sunt campionii Europei la statul prin spitale. Conform statisticilor, între internarea și externarea unui bolnav se scurg mai mult de 7 zile. Mai mult de atât, una dintre cele mai grave consecințe este faptul că oamenii ajung la spital cu o boală și se externează cu cel puțin una în plus. De vină nu ar fi timpul petrecut în spital ci, mai degrabă, condițiile în care stau internați.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro