Subiectele Zilei: Protestele din lumea araba: "Ceea ce pe malurile Dambovitei s-ar numi explozie a mamaligii"; Culmea circulatiei: faci sosea, faci trotuare, dar nu si podul care sa "sara" calea ferata; Povestea lui Superman. Sava Superman, tigan de export cu nume de super-erou; Gherila PSD antijustitie
Protestele din lumea araba: „Ceea ce pe malurile Dambovitei s-ar numi explozie a mamaligii”. Dumitru Chican, fost ambasador in Emiratele Arabe Unite si diplomat cu misiuni in majoritatea tarilor arabe, explica, pentru EVZ, mecanismul care a stat in spatele revoltelor din Orientul Mijlociu. Se incheie un ianuarie tulburat, insemnat apasat in paginile istoriei prin protestele din tarile arabe. Primii au fost tunisienii, care si-au alungat dictatorul dupa „Revolutia de iasomie”. Apoi valul de nemultumire i-a adunat in strada pe libanezi, pe yemeniti, pe egipteni. Lumea araba „fierbe”. Egiptenii inca mai protestau ieri, printre tancuri, desi peste 150 de oameni isi pierdusera viata. O zona complicata si un mecanism al revoltei pe care il demonteaza, Dumitru Chican, fost ambasador in Emiratele Arabe Unite si diplomat inca din perioada comunista cu misiuni la Damasc, Beirut, Tripoli, Abu Dhabbi sau Sanna, scrie EVZ.
Culmea circulatiei: faci sosea, faci trotuare, dar nu si podul care sa „sara” calea ferata. Pentru terminarea unui proiect de 5,6 milioane de euro Primaria Capitalei s-a impotmolit in constructia a 500 de metri de strada – portiune care cuprinde si podul. Lucrarile au fost programate sa inceapa in 2006 si sa fie finalizate in 2007. In realitate, acestea au inceput in 2007 si au fost abandonate un an mai tarziu. Proiectul strapungerii Doamna Ghica-Chisinau incepe din capatul strazii Doamna Ghica, continua pe terenul viran de pe malul lacului Colentina si traverseaza calea ferata pe un pod pana in spatele pietei Delfinului din cartierul Pantelimon. Noua artera este prevazuta cu cate doua benzi pe fiecare sens si are o lungime de doi kilometri. Pasajul suprateran va traversa calea ferata in zona Baicului si va avea o lungime de 85,8 metri. Din spatele pietei Delfinului viitoarea artera de circulatie ar fi trebuit sa faca legatura cu Soseaua Pantelimon, dar si cu Bulevardul Chisinau, continuat cu Nicolae Grigorescu, anunta Gandul.
Povestea lui Superman. Sava Superman, tigan de export cu nume de super-erou. Un tanar din Hunedoara poarta cu mandrie numele de Superman. Parintii sai l-au botezat astfel, inspirati de filmul vazut la cinema. Superman de Hunedoara are 25 de ani si un fiu care poarta acelasi nume de super-erou. Pe ulitele cartierului de palate tiganesti, Superman junior se joaca impreuna cu fratii si verisorii sai Platina, Ciocolata si Serif, asteptand ca tatal sau sa se intoarca din Germania. Aproape toti romii care traiesc in cartierul palatelor cu turnulete din Hunedoara il cunosc pe Superman Sava, un tanar devenit celebru datorita numelui sau antologic. Familia Sava locuieste intr-una din casele impozante de pe Strada Rotarilor, imprejmuita de un gard imens de marmura. In curtea vilei lui Superman, de curand a fost ridicat cel mai impunator castel tiganesc din zona, „Vila lui Baci”, vopsit in culoarea galbena, cu numeroase inflorituri care dau stralucire acopersiului din tabla, informeaza Adevarul.
Gherila PSD antijustitie. PSD este optimist: Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, va fi eliberat din arest sub presiunea declaratiilor amenintatoare ale liderilor acestui partid la adresa magistratilor, la care se vor adauga presiunea strazii si dosarul medical la care au lucrat doctorii Bradisteanu si Beuran, fosti parlamentari PSD. PSD s-a mobilizat pentru pichetarea Curtii de Apel Pitesti, cu scopul de a forta eliberarea din arestul preventiv a presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, arestat joi, spun surse din partid. In acest scop, membrii si simpatizantii acestui partid ar urma sa fie adusi la Pitesti cu autocarele. Vor fi pichetate si sediile Serviciului Teritorial Anticoruptie, si sediul local al PDL. De altfel, pichetarile au fost anuntate in cursul zilei de vineri de liderii PSD, scrie Romania Libera.
Soferul ministrului sanatatii castiga mai mult decat trei medici rezidenti la un loc. Un medic studiaza si practica 17 ani pentru salariul unui absolvent de 4 clase. Soferul ministrului sanatatii are salariul mai mare decat veniturile lunare obtinute de trei medici rezidenti. Un medic trebuie sa aiba cursuri superioare, cu o durata de 6 ani, rezidentiatul, de 3 sau 6 ani, si experienta in practica de minim 5 ani pentru a depasi salariul soferului lui Cseke Attila, care nu are nevoie de mai mult de patru clase pentru a ocupa postul de angajat al Ministerului Sanatatii. Numarul medicilor care aleg sa paraseasca sistemul sanitar din Romania pentru a profesa in strainatate este in continua crestere. Nu este de mirare, cat timp medicii au ajuns sa fie mai prost platiti decat personalul auxiliar din Ministerul Sanatatii (MS), anunta Puterea.
Razboi la pompa: Soferii piromani ameninta companiile petroliere. O scrisoare expediata mai multor ambasade straine si institutii dadea ca termen-limita ziua Micii Uniri, 24 ianuarie, pentru inghetarea preturilor la energie electrica si carburanti. O scrisoare anonima, expediata mai intai ambasadei de la Bucuresti a Republicii Kazahstan, vorbeste despre un plan de incendiere a catorva rafinarii si a nenumarate benzinarii, autocisterne, conducte, trenuri si vase de transport petrolier din toata tara. Scrisoarea este redactata, conspirativ, in numele „soferilor auto-moto din Romania” si ameninta cu punerea in practica a atacurilor de mai sus in cazul in care, pana pe 24 ianuarie (lunea trecuta), preturile benzinei si motorinei nu vor fi plafonate la 1 euro, iar pretul energiei electrice si cel al gazelor nu vor fi oprite din crestere pana la alegerile parlamentare din 2012, informeaza EVZ.
Harta alimentelor in Romania. Unde se gaseste cea mai ieftina mancare. Reprezentantii industriei alimentare spun ca pana la toamna nu ar trebui sa existe motive de scumpire, chiar daca eventualitatea unei crize a alimentelor a fost invocata si pe plan local. Singura exceptie este uleiul, care s-ar putea scumpi cu circa 30% in aprilie sau martie, dupa cum au anuntat recent reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Motivul oficial al scumpirii este lipsa de materie prima, care ii va determina pe producatori sa importe cu costuri mari. „In afara de floarea soarelui si de graul pentru panificatie, nu exista alte situatii in care stocurile de materie prima sa se termine”, a declarat pentru gandul Dragos Frumosu, presedintele FSIA. Pe lista scumpirilor posibile intra si painea, in cazul in care importurile de grau se vor realiza la preturi mai mari, dupa cum au declarat recent oficialii Ministerului Agriculturii, scrie Gandul.
Jerzy Buzek: „Sunt prea multi nervi in cazul Schengen”. Presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, afirma ca in urmatoarele luni se va gasi solutia de compromis pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. Ziarul „Adevarul” incepe astazi seria de interviuri „Liderii”, odata cu lansarea redactiei de la Bruxelles. Noua serie isi propune sa aduca in fata cititorilor figurile cele mai importante ale spatiului public national si european, oameni de ale caror decizii depindem cu totii. Jerzy Buzek (70 de ani) a devenit presedintele Parlamentului European in iulie 2009. Cetatean polonez, Jerzy Buzek este primul politician din statele Europei Centrale si de Est care ocupa o asemenea functie. Inginer, profesor universitar, Jerzy Buzek a devenit in anii ’80 o figura proeminenta in cadrul Miscarii Solidaritatea. In 1997 devine prim-ministru al Poloniei si reuseste sa puna in aplicare un ambitios set de reforme. Ales parlamentar european in 2004, a activat in cadrul grupului Partidului Popular European, anunta Adevarul.