Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: "Reteta" liceului care a ajuns de la 96% promovati la Bac la 0%; Drumul si mecanismele puterii, gloria si pieirea controversatului Ceausescu; Eroii romani din strainatate au cules lauri si dezamagiri; Noii sfinti ai Romaniei: Maniu, Becali, Gorbaciov au fost pusi la loc de inchinaciune in biserici

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

„Reteta” liceului care a ajuns de la 96% promovati la Bac la 0%. Una dintre formele de invatamant care persista in Romania este licelul la frecventa redusa, unde elevii, foarte multi dintre ei trecuti de prima tinerete, vin la scoala doar trei saptamani pe semestru. Rezultatul acestui sistem dezastruos. Un astfel de exemplu este Grupul Scolar Cuzdrioara, judetul Cluj. In 2011, din cei 30 de elevi de la sistemul de inva tamant cu frecventa redusa inscrisi la examenul de bacalaureat, nici unul nu a reusit sa-l promoveze. In mod surprinzator insa, in urma cu doi, procentul celor care treceau examenul atingea incredibila cifra de 96%. Un fost director explica succesul din trecut prin faptul ca profesorii erau foarte implicati si faceau multe meditatii cu elevii, scrie EVZ.

Aventurile bravului politist de tara: „E unu” singur, mama, peste trei sate. Da’ e tare. Acum trei zile au furat unii cazanele de tuica. Si atunci el…”. Ministrul de Interne, Traian Igas, se lupta din rasputeri, de peste doua luni, sa faca ordine si curatenie in sistem. Dar nu atat in „sistemul” infractional, cat, mai ales, in sistemul intern al Internelor. E ferm in a anunta disponibilizarea unui „surplus” de cadre de aproximativ 8-10.000 de oameni – politisti, jandarmi, pompieri etc -, sustinand ca „daca ne comparam cu Europa, la noi sunt 100 de politisti peste media din UE, aceasta fiind o realitate ce trebuie corectata”. Si pentru ca nu se intelege prea exact ce vrea sa spuna ministrul, iar lumea nestiutoare te intreaba, logic, „si daca sunt o suta in plus, de ce sa dai, bre, afara, 3000, doar asa, ca sa ne lase pungasii cu batatura goala? !”, ne-am adresat direct la sursa – adica politistilor satelor si beneficiarilor serviciilor lor, gospodarii – despre cum conlucreaza in „adevarata” realitate, organul cu cetateanul, anunta Gandul.

Drumul si mecanismele puterii, gloria si pieirea controversatului Ceausescu. Biografia lui Nicolae Ceausescu e insa plina de paradoxuri. Ultimul lider comunist (1965- 1989) si intaiul presedinte al Romaniei (1974-1989) are o viata ca de poveste. S-a nascut in familia unui plugar cu zece copii dintr-un sat oltenesc. Dupa incheierea scolii primare, a parasit casa parinteasca. La doar 11 ani a inceput sa-si castige traiul – „la negru” – intr-un atelier de cizmarie. A intrat in cea mai mica si mai fara sorti de izbanda organizatie politica. A facut inchisoare si lagar, Partidul Comunist din Romania fiind o filiala a Cominternului cu sediul la Moscova. Valurile mari ale istoriei au saltat spre varful tarii micul grup al comunistilor din inchisori. Dupa razboi, Ceausescu a fost printre cei dintai tovarasi ai sai in deciziile si strategiile sovietizarii Romaniei: nationalizare, lupta de clasa, colectivizare, dictatura proletara, planuri cincinale, epurare s.a.m.d. Dar dintre toti liderii „tarilor fratesti”, niciunul n-a dat mai mari batai de cap sovieticilor decat Ceausescu, informeaza Adevarul.

Taxa de poluare: de ce se incurca Bucurestiul in calcule. Curtea de Justitie de la Luxemburg a decis din nou ca taxa de poluare, stabilita de autoritatile romane, este contrara dreptului UE. In replica, oficialii de la Bucuresti vin cu un nou proiect de lege, pe care il declara imbatabil. Taxa de poluare, in diferitele ei variante care au fost in vigoare in ultimii trei ani, a starnit nemultu-miri in instantele europene, care au dat deja castig de cauza catorva romani ce au dat in judecata statul pentru a-si recupera banii. Ultima decizie prin care autori-tatile romane sunt puse la colt a venit saptamana trecuta din partea Curtii de Justitie de la Luxemburg. Institutia a stabilit ca taxa noastra de poluare este contrara dreptului Uniunii Europene, scrie Romania Libera.

Eroii romani din strainatate au cules lauri si dezamagiri. Horia Cretan, un bucurestean emigrat la New York, se repede pe scara de incendiu a unui bloc new-yorkez, apuca un copil din bratele unui pompier si-l resusciteaza, sub privirile unui grup de americani picati in admiratie. Ramona Ianus, o tecuceanca ajunsa la Roma, ramane intr-un metrou contorsionat, minute in sir, alaturi de italienii prinsi intre fiare, pentru a-i linisti. Florin Gavrila, un barbat din Capitala mutat la Frankfurt, intervine pe strazile orasului german cand o tanara este injunghiata, primeste el pumnii si lama cutitului agresorului si ajunge la spital. Imaginile astea, cu personajele lor anonime carora, brusc, li s-au adaugat calificative ca „bun samaritean” sau „inger”, au tinut pagini intregi prin ziare din SUA, Germania sau Italia. Au fost scene care au introdus cuvantul „erou” langa cel de „roman”, cam pe acolo unde, in vocabularul strainilor, stateau poate doar termenii „hot” sau „agresor”, anunta EVZ.

Megasondajul USL la nivel national: cum s-au intrecut judetele sa trimita la centru „productii” record de peste 60 la suta. TOP 3: Vrancea – 74%, Buzau – 72%, Ialomita – 72%. Liderii USL au declarat pentru gandul ca, in urma centralizarii datelor venite din teritoriu, dupa efectuarea sondajelor de opinie, scorul Uniunii la nivel national este situat intre 60 – 66%. Filialele USL au termen pana la 15 iulie sa trimita rezultatele sondajelor de opinie conducerii celor trei partide pentru a se analiza scorul din fiecare judet, dar si candidatii potriviti pentru a reprezenta Uniunea la alegerile locale si parlamentare. Potrivit secretarului general al PSD, Liviu Dragnea , in Kiseleff au ajuns rezultatele din 30 de organizatii judetene. „Dupa primirea acestor date, pot spune ca scorul USL se situeaza intre 60 si 66%, iar trendul este in crestere, deoarece nu am primit rezultatele de la filialele care au scoruri bune. Spre exemplu la Teleorman nu am finalizat sondajul pana acum”, a declarat pentru gandul secretarul general al PSD, informeaza Gandul.

Noii sfinti ai Romaniei: Maniu, Becali, Gorbaciov au fost pusi la loc de inchinaciune in biserici. Maniu, Becali, Gorbaciov sau personalitati locale au fost pusi la loc de inchinaciune in biserici. Politicieni, oameni de afaceri si chiar sefi de stat au ajuns sa fie pictati pe peretii lacaselor de cult din Romania. Ei sunt sfintii neoficiali ai Bisericii. Simion Barnutiu, George Pop de Basesti, Iuliu Maniu si Corneliu Coposu vegheaza asupra credinciosilor care se roaga in Catedrala Ortodoxa a Salajului. Statutul lor de lideri politici ai ardelenilor l-au determinat pe preotul Ioan Ghiurco sa le puna chipul chiar la baza iconostasului, in urma cu 10 ani, chiar daca toti cei patru au fost greco-catolici, scrie Adevarul.

Razgandirea unui director. Cum se fac dublele concesionari la ADS. Presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Radu Cristescu, fratele controversatei procuroare Adriana Cristescu din dosarele Patriciu si Hayssam, „jongleaza” cu deciziile legate de concesionarea terenurilor agricole aflate in proprietate publica. Cu toate ca firma A&S International administra, din 2004, un teren de aproximativ 8.500 de hectare in Stelnica, judetul Ialomita, la sfarsitul lunii mai, societatea Vitifam, administrata de Stefan Poienaru, a semnat un contract cu Agentia Domeniilor Statului privind concesiunea aceleiasi suprafeate agricole, pe motiv ca detine active pe terenurile respective. La inceputul lunii februarie, acelasi Radu Cristescu, care ocupa la acel moment postul de sef al directiei Adiministrare Patrimoniu din cadrul ADS, a semnat o nota interna catre Directia Contencios, Legislatie Executari, care „arunca in aer” decizia din 27 mai privind concesionarea terenului de 8.500 de hectare catre Vitifam, administrata de Stefan Poienaru, anunta Puterea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro