Subiectele zilei: Revolta Premierului: Trei ani am inghitit multe. Rabdarea mea are o limita; CNSAS, castrat: Vom da adeverinte ca la secretariat si vom spala ca la Nufarul; Basescu trage cu cifre false in Palatul Victoria, iar CSM perpeleste anticoruptia la foc marunt
Revolta Premierului: Trei ani am inghitit multe. Rabdarea mea are o limita. Intr-un interviu acordat cotidianului „Evenimentul zilei“, premierul Tariceanu explica de ce s-a saturat sa accepte ca Basescu sa „toarne laturi in capul“ celor de la PNL. El il acuza pe seful statului de faptul ca nu-si tine cuvantul si arata ca o impacare cu PDL se poate produce doar daca acest partid iese de sub „pulpana stapanului“. In ceea ce priveste majorarile de salarii, seful guvernului sustine ca nu are de ce sa-i fie rusine de ceea ce a facut pana acum. Potrivit premierului, cei care l-au criticat pentru majorarea pensiilor, dar sustin cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, se fac vinovati de „populism desantat“.
CNSAS, castrat: „Vom da adeverinte ca la secretariat si vom spala ca la Nufarul”. Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat ieri, cu 73 de voturi, ordonanta de urgenta a Guvernului care reglementeaza noul statut al CNSAS. Activitatea colegiului va fi, de aici inainte, una pur administrativa, limitata la constatarea calitatii de „lucrator” sau „colaborator” al fostei Securitati, fara stabilirea verdictului de „politie politica”. Comisia Juridica a Senatului a mai propus si unele amendamente, cele mai importante vizandu-i pe fostii activisti de partid si pe membrii clerului, scrie Gandul.
Basescu trage cu cifre false in Palatul Victoria. Traian Basescu a adus, in discursul sau cu atac la Guvern, doua exemple nefericite. Ca sa demonstreze ca sunt bani pentru majorarea salariilor profesorilor, el a spus ca tot in aceste zile a mai promulgat doua legi, care ar creste de 4,4 ori salariile celor din ANL si cu 21-37% cele ale angajatilor din sanatate. Ce a uitat sau n-a stiut presedintele sa spuna este ca majorarea salariilor de 4,4 ori de la ANL a avut loc intr-un deceniu, si nu intr-un an, iar a celor din sanatate, in doi ani, esalonat, scrie Cotidianul.
CSM perpeleste anticoruptia la foc marunt. Raportul de control al CSM la Directia Nationala Anticoruptie este dedicat aproape pe jumatate sectiei conduse de procurorul Doru Tulus, responsabil de marile dosare de coruptie. Neregulile descoperite, majoritatea tehnice, contin erori si sunt caracterizate drept maruntisuri de specialisti. CSM nu a facut publica hotararea care spune daca se impun sau nu masuri impotriva lui Tulus, dar a fost de acord ca 90% din neregulile anterioare au fost rezolvate. Totusi, CSM continua sa ceara socoteala DNA, iar Comisia disciplinara discuta astazi doua sesizari privind „deontologia” lui Tulus, scrie Romania libera.
Boeru Capitalei. Gigi Boeru controla o retea de functionari publici specializata in escrocherii imobiliare. Reteaua, coordonata de Gigi Boeru, era formata din 15 persoane, sase dintre acestea fiind cercetate in stare de libertate. Infractiunile au fost puse la cale in perioada 2007-2008. In urma perchezitiilor facute de politisti la 17 dintre domiciliile suspectilor au fost ridicate documente in care se indica faptul ca acestia pusesera ochii si pe un teren din Parcul Herastrau, scrie Adevarul.
Drapelul secuiesc, ridicat pe cladirile statului roman. Dupa incercarea timida a Prefecturii Harghita de a inlatura steagul secuiesc de pe frontispiciul Primariei Gheorgheni, drapelul albastru-auriu al secuilor a aparut, recent, si pe fatada Primariei Municipiului Miercurea Ciuc. Potrivit primarului urbei, fostul deputat UDMR Ráduly Róbert Kálmán, folosirea simbolurilor sunt necesare in Tinutul Secuiesc, iar steagul secuiesc este unul dintre aceste simboluri, scrie Gardianul.
Florin Calinescu cere, in instanta, un nou contract cu Armata. Actorul Florin Calinescu nu vrea sa piarda niciun contract cu Ministerul Apararii (MAp), care i-ar mai putea „umple“ conturile firmei Pro Optica cu cateva milioane de euro. Desi, de curand, a pierdut licitatia organizata de MAp, iar contestatia i-a fost respinsa de Consiliul National de Solutionarea Contestatiilor (CNSC), Pro Optica cere „sa i se faca dreptate“ la Curtea de Apel Bucuresti, scrie EvZ.
„Vrem infrastructura sau ne cramponam de acuzatii de coruptie?!“. Printr-o ordonanta de urgenta adoptata marti de catre guvern, nu se mai fac licitatii pentru contractele finantate majoritar de catre stat, daca sunt mai mici de 5 milioane de euro. Seful SGG, Gabriel Berca, spune ca, la noi, investitiile de 2 milioane de euro, cat era vechiul prag, sunt „o bagatela“ si ne pune sa alegem: blocarea investitiilor sau suspiciuni de coruptie, scrie Gandul.
Citeste in Revista Presei si:
Conspiratia impotriva Romaniei (de Sabina Fati)
Salvatorul Titanicului lui Fenechiu (de Cristian Teodorescu)
Despre patriotism, pe exemple concrete. Cazul ICR (de Horia Roman-Patapievici)